اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای بوژان
استان:
خراسان رضوی
شهرستان:
نیشابور

معرفی نامه

آدرس : 13 کیلومتری شمال شرقی نیشابور ، 120 کیلومتری شهر مشهدبوژان نیشابور با ارتفاع ۱۶۰۰ متر، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی و در 120 کیلومتری شهر مشهد و 13 کیلومتری شمال شرقی نیشابور قرار گرفته است که از شهر نیشابور جاده ای آسفالته جهت ورود به این روستا وجود دارد. در مورد وجه تسمیه بوژان چند نظریه وجود دارتد. اول اینکه بوژان به معنای رشد کرده است، دوم اینکه نام گیاهی است که برگ‌های ریز و ساقه‌های دراز دارد و در این روستا به وفور یافت می‌شود و سوم اینکه کلمه بوژان گرفته شده از پسوند مناطقی به نام چشمه ساران یا مرغزاران است.در هنگام ورودتان به نیشابور می‌توانید از جاده آسفالتی که به این شهر ختم می‌شود، وارد روستایی زیبا با آب و هوایی خاص و طبیعتی منحصر به فرد شوید.

در اینجا آبشاری زیبا و رودخانه ای که اطرافت آن را باغ‌های میوه پوشانده، چشم اندازی رویایی را برای گردشگران رقم زده است. روستای پلکانی نیشابور، با آب و هوایی خاص و زیبایی‌هایی منحصر به فرد، یکی از زیباهایی و مکان‌های گردشگری نیشابور محسوب می‌شود که در ارتفاعات جنوبی رشته کوه بینالود استقرار یافته است و دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل است. روستای بوژان با بافت مسکونی متمرکز در شیب ملایم استقرار و کوچه‌های پیچ در پیچ و نامنظم دارد و معماری سنتی روستا، ..

.مشاهده کامل متن بسیار زیبا و شبیه روستاهای پله‌ای است که دیدنش خالی از لطف نیست. ارتفاعات بلند‌، باغ‌های سرسبز، آبشار، حواشی رودخانه و بافت مسکونی پلکانی روستا گسترده شده و در فصول مختلف سال، چشم اندازهای رویایی و رنگارنگی پدید می‌آورد و دوستداران طبیعت را شگفت زده می‌کند. دامنه ارتفاعات سرسبز و مرتفعی از انواع گلها و گیاهان دارویی و صنعتی پوشیده شده و چشم انداز دره سرسبز روستا و رودخانه جاری آن همراه با منظره کشتزار و باغ‌های گسترده ، جلوه بسیار زیبا و تماشایی دارند که طبیعت گردان و گردشگران را به سوی خود جلب می‌کند .

آبشار زیبایی از ارتفاعات پیرامون روستا سرازیر می‌شود و طبیعت سرسبز اطراف آبشار با گل و درختچه‌های فراوان و زیبایی خاصی یافته است و در مسیر رودخانه بوژان آبشارهای کوچک و بزرگ دیگری نیز وجود دارند که برزیبایی آن می‌افزاید . آبشار بسیار زیبا و رودخانه‌ای که حواشی آن را باغ‌های میوه پوشانده و چشم‌اندازی رویایی را برای گردشگران رقم زده است. همچنین رشته کوه‌های بینالود با انواع گل‌های دارویی و صنعتی توانسته رونق خوبی برای گردشگری نیشابور باشد.در روستای بوژان، آرامگاه امام‌زاده‌ای قرار دارد که مراسم سنتی و مذهبی مردم روستا در آن برگزار می‌شود.

اقتصاد روستای بوژان بر پایه فعالیت‌های زراعی، باغداری، دامداری، امور خدماتی و تولید صنایع‌دستی است و گندم و جو مهمترین محصول زراعی این روستا است و باغداری رونق دارد که آلبالو، گیلاس، گردو، آلو و زردآلو از محصولات آن است. طبیعت زیبای کوهستانی با ترکیب باغ‌های میوه ، پدیدآورنده‌ی دره‌ی زیبای بوژان است.آبشار بوژان یکی دیگر از جاذبه‌های منحصر به فرد این روستا می‌باشد، حواشی رودخانه پرآب و دائمی بوژان، به ویژه در بهار و تابستان، مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت گردشگران است. آبشار بسیار زیبایی از ارتفاعات پیرامون روستا سرازیر می‌شود.

در انتهای این روستا دره ای بزرگ لابلای صخره‌های بلند نفوذ نموده است که در امتداد این دره، رودخانه بوژان و آبشار زیبا و سفیدرنگ آن نمایان می‌شود. برای رسیدن به آبشار بوژان حدود دو ساعت پیاده روی از محل روستا لازم است. راه صعود به آبشار از داخل روستا شروع میشود ، با پای پیاده از کنار مسجد روستا میگذرید و ابتدای راه مسیرها جنگلی و سرسبز است و رودخانه ای که از کنار مسیر عبور مینماید و پر از باغ‌های میوه و درختان گردو که سراسر راه را پوشانده اند. گاهی مسیر سربالایی است و شیبدار و فقط امکان حرکت یک نفر به صورت همزمان وجود دارد.

رودخانه بوژان به طول تقریبی 10 کیلومتر از کوه‌های گودزرد، بوژان و سیاه خانی سرچشمه می‌گیرد. اگر از روستا در مسیر رودخانه حرکت نمایید، پس از حدود 2 ساعت پیاده روی، به آبشار معروف بوژان خواهید رسید. البته آمادگی نسبی بدنی و کفش ورزشی ضروری است.پرورش گوشت و طیور و تولید گوشت، پشم گوسفند و فرآورده‌های لبنی در روستا معمول است و زنان نیز در فعالیت‌های زراعی و دامداری، تولید صنایع‌دستی با مردان روستا همکاری می‌کنند.

مردم روستای بوژان در ایام مختلف شادی و غم، آیین‌ها و مراسم ویژه آن مناسبت را برگزار می‌کنند و شمایل خوانی از مراسم ویژه ایام محرم در این روستا است. در برگزاری مجالس جشن و شادی در عید نوروز، سیزده بدر و اعیاد شعبانیه و عروسی‌ها در میان مردم روستا رواج دارد . بهره‌گیری از آوازها و آهنگ‌های محلی خراسان در جشن‌ها و عروسی‌های روستا معمول و سازهای دوتار، دایره زنگی، قشمه، دهل و سرنا، ترانه‌های محلی را در مراسم شادی همراهی می‌کنند و رقص چوب بازی، رقص معمول جوانان در مراسم عروسی است.مردم روستای بوژان اغلب از پوشاک محلی استفاده می‌کنند و جوانان نیز در جشن و شادی لباس محلی بر تن می‌کنند و لباس زنان روستا از پارچه‌های طرح‌دار و رنگارنگ دوخته می‌شود.

قالی‌بافی و فرت‌بافی از صنایع‌دستی روستای بوژان است که به دست هنرمندانه زنان و دختران بوژانی انجام می‌شود.از غذاهای محلی روستای بوژان می‌توان به بلغور شیر، کشک، کوکو قارچ، کله جوش، حلوای محلی، فطیر مسکه، نان تفدون، انواع آش، کباب، خورشت و آبگوشت اشاره کرد. از دیگر مزایای این روستا، علاوه بر فاصله‌ی کم تا شهرستان نیشابور، جاده‌ی آسفالته با مناظر بسیار زیبا تا روستا می‌باشد.این روستا در دهستان فضل قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۵۶ نفر (۲۴۶خانوار) بوده است.

منابع:http://fa.wikipedia.org/wikihttp://roostanews.ir/?lang=fa&p=content.

body&id=15215http://faternews.ir/fa/news-details/384687http://www.parsipet.ir/thread23461.

htmlhttp://neynews.net/1392/10/08/http://nahavand.persianblog.ir/post/515/.