اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- پل تاریخی دزفول
- استان:
- خوزستان
- شهرستان:
- دزفول
معرفی نامه
پل قدیم دزفول نماد شکوه تاریخ ایران و مایه افتخار هر ایرانیست . این پل که بعد از شکست امپراطور روم در زمان شاپور اول ساسانی توسط مهندسان ایرانی و اسرای رومی بر روی رود همیشه جاری و زلال دز در شهر دزفول ساخته شده است با توجه به قدمت بسیار خود چند بار در دورههای دیلمیان ، فویه و قاجاریه و پهلوی مرمت شده است. ساخت این پل به سال ۲۶۳ میلادی میرسد و بیش از ۱۷۴۰ سال قدمت دارد . این پل جزو اولین آثاری بوده که در کشور به ثبت رسیده و در سال 1310به شماره ۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
پل منحصر به فرد دزفول 370متر طول دارد و عرض آن هم 9 متری است. پل تاریخی دزفول از یک دهانه کوچک و بزرگ تشکیل شده که در حال حاضر 17 دهانه از این پل باقی مانده است و این دهانهها در مسیر آبروی رودخانه نیستند.پل قدیمی دزفول مهمترین اثر تاریخی شهرستان دزفول میباشد و در سالهای اخیر تلاشهای بیشتری برای حفظ این اثر ارزشمند صورت گرفته است..
ساختمان این پل متشکل از بافت معماری متعلق به سه دوره تاریخی است. بخش هایی از پایههای پل مربوط به دوره ساسانی و بخش طاقدیسی پل مربوط به دوره صفویه و از نمونههای طاقهای دوره اسلامی است و سرانجام بخش عرشه پل که از مصالح جدیدی همچون سیمان و فلز ساخته شده است مربوط به دوره رضا شاه پهلوی است. پس از احداث سد دز در شهرستان دزفول فشار آب رودخانه بر این پل بسیار کاهش یافت.به .
..مشاهده کامل متن گفته مورخان این پل یک اثر منحصر به فرد تاریخی است که تاکنون توانسته تا این زمان دوام بیاورد.پل قدیمی دزفول در مرکز شهر دزفول قرار دارد شرق و غرب شهر را به هم متصل کرده و راه عبور و مرور شهرهای اندیمشک، شوشتر و دزفول را به هم پیوند داده است.
این پل با گذشت بیش از 10 قرن از ساخت آن همچنان سالم و با دوام محل تردد عابران و خودروهای سواری است.در سال 260 میلادی این پل قدیمی به دستور شاپور اول ساسانی توسط 70 هزار اسیر رومی دربند ایرانیان احداث شد و در حالی که بیش از 10 قرن از عمر آن میگذرد به عنوان باستانیترین پل جهان اکنون نیز محل تردد خودروهای سواری دزفول و اندیمشک است. این پل دارای 14 دهانه است و آب رودخانه دز از زیر آن عبور میکند.پل مزبور از سنگ ساروج و آهک بنا شده و در دوران حکومت عضدالدوله دیلمی، صفویان و پهلوی چندین بار بازسازی شده اما پایههای پل حکایت از دوران ساسانی دارد.
منبع :http://mosafaie.blogfa.com/cat-38.aspxhttp://danakhabar.
com/fa/news/1160972.