اطلاعات بیشتر


نام مکان:
پل بند لشکر
استان:
خوزستان
شهرستان:
شوشتر

معرفی نامه

پل بند لشکر کنار بقعه امامزاده عبداله در خارج از دروازه لشکر شوشتر ساخته شده است.این پل به عنوان یکی از کهن‌ترین دروازه‌های شهر شوشتر، در ضلع شرقی این بنای مذهبی واقع شده و دروازه شهر تاریخی عسکر مکرم بوده است.پل بند لشکر یک بنا از مجموعه بناهای آبی تاریخی شوشتر متعلق به دوره ساسانی است که با 13 دهانه بر روی نهر داریون احداث شده است.این پل دارای نقش حیاتی در ارتباط بین شوشتر با آبادیهای جنوب آن داشته است.

در انتهای ضلع شمالی برفراز صخره‌ای که ابتدای پل بند محسوب می‌شود یک اتاقک صخره‌ای به شکل چهارطاقی قرار دارد که ظاهرا قبلا کاربرد مذهبی و بعد از اسلام به نواقلی(اتاقک نگهبانی) مبدل شده است. بقایای سه آسیاب سنگی در ضلع جنوبی پل بند وجود دارد که آرد مورد نیاز ساکنان محلات مجاور را تامین می‌کرد.حدود دویست متر پایین‌تراز پل بند لشکر، حصار باروی قدیمی به نام قلعه نظامی خرم(دو دیوار ممتد از این قلعه در پشت کارخانه صنایع غذایی مجید دیده می‌شود) قرار دارد که شاید در نامگذاری این پل به لشکر بی‌تاثیر نبوده است.پل بند لشکر دارای ۱۳ دهانه آبرو است که سه دهانه در ضلع جنوبی آن زیر خاک مدفون شده بود و اکنون بیرون آورده شده‌اند.

همه مواردیادشده ،هنگام ساخت معبد الهه آناهیتا در دوران باستان مدنظر قرار می‌گرفته اند.موارد دیگری که این فرضیه را تایید می‌کند کشف مجمر (آتشدان) کوچکی در درون بقعه از جنس سنگ مرمر است. مردم شوشتر بر این اعتقاد بودند که اگر زن نازا بر روی این سنگ بنشیند و برروی آن حرکت کند بارور خواهد شد. بدون شک ریشه‌ی این باورها به گذشته و به آداب و رسوم باستانی مرتبط با آناهیتا باز می‌گردد.

جنس مصالح به کار رفته در ساختمان بند، ماسه سنگ و ملات ساروج است.طول پل ۱۲۴ متر و میانگین ارتفاع آن ۸/۳۵ متر است. طاق‌ها و شکل آنها از طاق‌های دوره صفوی است(این پل بند در دوره صفوی تعمیر شده است) ولی شالوده اصلی پل مربوط به دوره ساسانی است. در زمان حشمت‌الدوله در عصر قاجار ۵ دهانه پل ویران شد که مخارج بازسازی آن برآورد شده بوده ولی چون تعمیر نشد مردم با الوار آنرا تعمیر کردند که بر اثر فشار آب ویران شد.

درحال حاضر این پل بند سالم‌ترین پل بند به جا مانده از دوره ساسانی است. این پل با شماره ۲۳۵۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.در جریان مرمت پل لشکر توسط توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال 1387 خورشیدی، دو گور اشکانی در کنار پایه‌های پل کشف شد.پل بند لشکر به همراه 15 اثر تاریخی دیگر شوشتر در نشست سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (۵ تیرماه ۱۳۸۸) در شهر سویل اسپانیا، با احراز معیارهای ۱، ۲ و ۵ با عنوان نظام آبی تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ ثبت شد.

منبع:http://tnews.ir/news/34BE23623213.htmlhttp://www.khouznews.

ir/fa/news/38631http://www.peikshushtar.ir/http://izadian.blogfa.

com/post/14http://khouzestantourguide.blogfa.com/post/14http://fa.wikipedia.

org/.