اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- روستای خماط
- استان:
- خوزستان
- شهرستان:
- شوش
معرفی نامه
خماط نام روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان شوش دانیال است که در 20 کیلومتری جنوب غربی شهر اندیمشک و 40 کیلومتری شمال شهر شوش دانیال قرار دارد. روستای خماط از طریق شهرهای اندیمشک ، دزفول و شوش قابل دسترسی است و تمام جادههای منتهی به این روستا از شهرهای مذکور آسفالت میباشد. این روستا دارای آب و هوای گرم و خشک میباشد.روستای خماط بافت مسکونی متمرکزی دارد.
مزارع پراکندة اطراف روستا و درختان خرما و انار داخل آن، شکوهی خاص به روستا بخشیده است.سقف خانههای قدیمی مسطح و با چوب، سرشاخۀ درختان و خاک و گل پوشیده شده است. مصالح بهکاررفته در واحدهای مسکونی جدید آجر، سیمان و بتن است. کالبد روستا با طبیعت اطراف آن بهگونهای درهم آمیخته و مناظر بسیار جالبی ایجاد کرده است.
زبان مردم روستا عربی است و مردمش مسلمان و پیرو مذهب شیعۀ جعفری هستند.درآمد مردم روستای خماط از فعالیتهایی مانند زراعت، باغداری و دامداری تأمین میشود. برخی از مردم در امور خدماتی و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. مهمترین محصولات زراعی روستا شامل گندم، جو، کنجد، کاهو و صیفیجات میباشد.
انواع محصولات دامی و لبنی بهخصوص کره و روغن حیوانی در روستا تولید میشود. باغداری نیز رونق خوبی دارد. انواع مرکبات بهخصوص پرتقال و لیمو بیشترین سهم محصولات باغی را به خود اختصاص داده است. تولید صنایع دستی مانند قالی، حصیر .
..مشاهده کامل متن و سبد در روستا رواج دارد. بازیهای محلی رایج در روستا عبارتند از: بازیهای حوله، توتون و امحچیم، اسبدوانی (لززخیل) و شکار.
موسیقی محلی عربی در میان مردم روستای خماط رواج دارد. از جمله موسیقیهای رایج مورد استفاده در جشنها میتوان به «ابوذیه» اشاره کرد. چوبیه، ربابه، عطاب، علیلی، علونی، طبله و موال نیز از انواع دیگر موسیقی در منطقه است.صنایع دستی قالیبافی، حصیربافی و سبدبافی در روستا رونق دارد که در داخل روستا و یا در شهرهای نزدیک برای فروش عرضه میشود.
انواع غذاهای محلی و خوشطعم روستا شامل غذاهایی از قبیل «آش توله»، «امفطخ»، «اکت»، «شعت»، «دبس»، «افتر»، «اچعاب»، «غمیضه» و انواع خوراک ماهی است.مهمترین جاذبههای تاریخی این روستا عبارتند از:هفت تپه که امروزه به مزارع و کارخانجات نیشکر تبدیل شده است، در میان شوش و چغازنبیل قرار دارد. آثار متعدد کشف شده در هفت تپه، قدمت تمدن منطقه را به 3500 سال قبل از میلاد میرساند. مساحت این محوطۀ تاریخی 5/1 کیلومتر در 500 متر و دربردارندۀ آثار تاریخی دورههای مختلف است.
معبد زیگورات چغازنبیل؛ این معبد، در مجاورت روستای خماط قراردارد و توسط پادشاه عیلامی به نام اونتاش گال در 13 قرن قبل از میلاد مسیح و در هفت طبقه ساخته شده است.در بـنای مـعبد، کـه وقف خدایان شده بود، خطوطی به زبان عیلامی و اکدی دیده میشود. دیوار آن از خارج با کاشی و آجرهای لعابدار آبی و سبز سیمین یا زرین فام پوشیده شده بود.بقعه عباس بن علی که از آجر ساخته شده، در فاصله یک کیلومتری جاده چغازنبیل واقع شده است.
بنای اصلی بقعه 30/6×90/7 متر و ورودی آن از ایوانی است که طاق رومی نسبتاً کوتاهی دارد. این زیارتگاه، مورد احترام مردم روستا میباشد.منبع:http://deevanonline.com/khoozestan_khomat_b.
htmhttp://data.roostanews.com/findevilage.php?idofroosta=0614010003028062716http://khouzestan.
isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=17552http://www.khorasannews.
com/OnlineNews.aspx?category=All&newsid=1087080http://www.tebyan.net/newindex.
aspx?pid=214257.