اطلاعات بیشتر


نام مکان:
موزه باستان شناسی و مردان نمکی ( عمارت ذوالفقاری )
استان:
زنجان
شهرستان:
زنجان

معرفی نامه

آدرس : زنجان، سبزه میدان، عمارت ذوالفقاری«عمارت تاریخی ذوالفقاری» که با نام خانه ذوالفقاری نیز شناخته می‌شود از جاذبه‌های تاریخی شهر زنجان در محله «دالان آلتی» و از بناهای قدیمی مربوط به دوره قاجار است و اکنون با نام «موزه باستان شناسی و مردان نمکی زنجان» نیز شناخته می‌شود. زیرا در سال 1386 با انتقال مجموعه آثار بدست آمده از معدن نمک چهر آباد موزه موقت مومیایی ها، سه تن از «مردان نمکی» در این مکان به وجود آمد و در سال 1388 اولین موزه «باستان شناسی» استان زنجان در عمارت ذوالفقاری افتتاح گردید. اجساد این مومیایی‌ها را مربوط به دوره ساسانی و اشکانی دانسته‌اند. برخی از اشیای همراه این مومیایی‌ها از جمله چکمه، البسه و .

.. نیز در این موزه نگهداری می‌شود. در ارتباط بنای تاریخی عمارت ذوالفقاری باید گفت که این عمارت قدیمی متعلق به «محمودخان» حکمران زنجان بوده که در دو بخش مسکونی و اداری ساخته شده بود.

لازم به ذکر است که قبل از وی سردار اسعد الدوله پدر محمود خان در این منزل سکونت داشته و نیز کار احداث عمارت بر ذمه ایشان بوده است. ساختار ظاهری بنا معماری دوره قاجار را به یاد می‌آورد و سبک «گوتیک» اروپایی نیز در طراحی این بنا و ستون‌های آن بی تاثیر نمی‌باشد. چنان که بسیاری از آثار باقی مانده از دوره قاجار همواره در تلفیق و اقتباس از هنر معماری اروپایی بهره‌های فراوانی برده اند. این عمارت دارای مساحتی در حدود 1176 که شامل دو طبقه و یک سردابه می‌باشد.

ساختمان‌های اندرونی و بیرونی و اداری آن در گذشته از طریق طبقه هم کف و زیرزمین به یکدیگر راه داشتند.طبقه هم کف که در حال حاضر کاربرد اداری دارد، با دو ستون و سقف سرپوشیده به هشتی منتهی می‌شود. طبقه دوم دارای دو راه پله است و تالارهای پذیرایی، اتاق‌های خواب، اتاق‌های نشیمن و سرویس‌های بهداشتی را شامل می‌شود. پوشش کل مجموعه با شیروانی صورت گرفته و در بالای آن در قسمت مرکزی بنا نورگیر زیبایی که «کلاه فرنگی» نامیده می‌شود به چشم می‌خورد.

این نورگیر هشت ضلعی با روش گره سازی و به طرز زیبایی لمه کوبی شده است هسته مرکزی بنای عمارت ذوالفقاری به سبک چهار تاقی و با سقف گنبدی ساخته شده و این سقف سنگین را را جرز و دیوارهای باربر آن تحمل می‌کنند. پنجره‌های بنا بیش‌تر دو لنگه هستند، حاشیه مشبک دارند و با شیشه‌های رنگین نورپردازی زیبایی را در داخل اتاق‌ها به وجود آورده‌اند. برخی این مجموعه را قابل مقایسه با موزه آبگینه دانسته اند. منطقه قرار گیری این عمارت از محله‌های اعیان نشین زنجان بوده و بنای ذوالفقاری هم سنگ بناهایی همچون عمارت دارایی، خانه خدیوی، خانه وزیری و .

.. به شمار می‌رود.منابع:http://fa.

wikipedia.orghttp://www.hamshahrionline.ir/details/136137 http://www.

farsnews.com/newstext.php?nn=13911226000586#sthash.4K4PduvK.

dpufhttp://shahabzanjan.ir/zolfaghari-house.