اطلاعات بیشتر


نام مکان:
آرامگاه ملا حسن کاشی
استان:
زنجان
شهرستان:
سلطانیه

معرفی نامه

«ملاحسن کاشی» عارف قرن چهاردهم میلادی است که آرامگاهی به نام وی در یک کیلومتری «گنبد سلطانیه» قرار دارد. این مکان به دستور «شاه تهماسب» یکم بنا شده است. تکمیل معماری داخلی آن توسط «فتحعلی قاجار» انجام گرفت و اشعاری به خط نستعلیق در داخل گنبد هر کتیبه ای گچبری شده است. مقبره ملاحسن به شکل کثیرالاضلاع هشت ظلعی است.

اضلاع بزرگ آن دارای ایوانهای وسیع با اضلاع کوچک، دارای ایوانی دو طبقه با ساختن طاقهای کوتاهتری به وجود آمده اند. به وسیله پلکانی که از ایوانهای بزرگ شرق و غرب آغاز می‌شود می‌توان به ایوانهای فوقانی راه یافت. اضلاع هشت گانه به وسیله راهروی کوچکی با طاق کوتاهی به هم وصل می‌شود. بر بالای ورودی بقعه پنجره بزرگی به چشم می‌خورد که نور داخل بقعه را تامین می‌کند.

حاصل این ارتباط، گنبد زیبایی است که بر هسته چهار گوش مرکزی نشسته، این گنبد با ساقه نسبتا بلند از نوع گنبدهای دو پوششی است که یک پوشش تزئینی نیز بر آن افزوده شده و من حیث المجموع با گنبد الله «مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی» قابل مقایسه است. این مقبره دارای گنبدی سه پوش (پوسته) است که جزء تعداد انگشت شمار گنبدهای سه پوسته در معماری ایران است. ساقه این گنبد از نظر تزیینات به چهار بخش تقسیم شده، بخش نخست نقش نخل معقل به طور معکوس مکرر آمده و در قسمت دوم اسماء جلاله و جملاتی نظیر «اللهم صل علی محمد و آل محمد»، به خط کوفی معقل نگاشته ..

.مشاهده کامل متن شده است. قسمت سوم تزئینات زیگزاگ و بالاخره در بخش چهارم تزئینات خطوط موازی از تلفیق آجر بر کاشی فیروزه ای پوشیده شده است. در ورودی این مجموعه محدثاتی وجود دارد که شامل اطاقهای نگهبانی و سرایداری در دو سمت آن است و دیوار اطاقها از نمای بیرونی به طاق نماهایی تبدیل گردیده و در وسط آن عبارت «الله، محمد، علی» به خط کوفی معقل نوشته شده که کلمات از ترکیب آجر و کاشی فیروزه ای رنگ پدید آمده، و در حاشیه طاق نماها عبارت «لا اله الا الله» تکرار گردیده است.

منابع:www.wikipedia.orghttp://ichto.ir/Default.

aspx?tabid=1128http://soltaniyeh.persianblog.ir/post/14/.