اطلاعات بیشتر


نام مکان:
منطقه حفاظت شده پرور
استان:
سمنان
شهرستان:
مهدی‌شهر

معرفی نامه

در سال ۱۳۴۶ توسط شورای عالی شکاربانی و نظارت بر صید حکومت وقت، منطقه پرور سنگسر به عنوان منطقه حفاظت شده مصوب شد. البته حدود و ثغور این منطقه چندین بار مورد تجدید نظر قرار گرفته است و محدوده فعلی، مطابق با مصوبه سال ۱۳۵۵ از آن تاریخ تا به امروز بدون تغییر مانده است.منطقه حفاظت شده پرور، از مناطق حفاظت شده شهرستان مهدیشهر است و در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال مهدیشهر (سنگسر) قرار دارد. وسعت این منطقه ۶۴٬۸۴۴ هکتار است.

این منطقه که در البرز شرقی واقع شده از شمال به شهرستان ساری و شهرستان سوادکوه، از جنوب به شهرستان مهدیشهر، از شرق به شهرستان دامغان و از غرب به شهرستان فیروزکوه محدود شده است. موقعیت جغرافیایی آن از ۵۳ درجه و ۲۳ دقیقه تا ۴۸ دقیقه در طول جغرافیایی و ۳۵ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۱۰ دقیقه در عرض جغرافیایی است.منطقه حفاظت شده پرور تحت تأثیر آب و هوای شمال البرز و شرایط جوی فلات مرکزی ایران است. نرخ بارش آن از شمال به جنوب و از شرق به غرب کاهش پیدا می‌کند.

این منطقه دارای رودخانه دائمی است که در خارج از منطقه از قله نیزوا سرچشمه گرفته و پس از حرکت از سمت غرب و شمال از آن خارج می‌شود و یکی از شاخه‌های رودخانه تجن را تشکیل می‌دهد. بخش‌های وسیعی از منطقه حفاظت شده پرور را جنگل‌های ارس (گیاه) و هیرکانی دربر گرفته است.منطقه حفاظت شده پرور دارای سه منطقه آب وهوایی : جنگلی ، کوهستانی ..

.مشاهده کامل متن ، نیمه کویری ( صیدوا) می‌باشد. روستاهای پرور، کاورد، تمام، تلاجیم، فینسک ، کولیم ، شلی ، رودبارک و ملاده در آن قرار دارند. چشم‌اندازهای طبیعی، انواع گونه‌های جانوری شامل خرس، گربه وحشی، انواع مرال، شوکا، پلنگ، یوزپلنگ، خرس قهوه ای ، کبک ، زاغی ( کورکلاج ) ، کلاغ ( غارنج) کبک دری، هوبره، تیهو ، تشی ، پایکا ییلاق‌های متعدد، چشمه سارهای گوناگون ، جنگل‌های ارس ( سرو کوهی ) و بلوط ، گیاهان دارویی و بناهای تاریخی گوناگون از جمله کاخ ابراهیم‌خان در ملاده ، مقبره سید تاج الدین و حمام پرور ، قلعه دختر کولیم از جاذبه‌های گردشگری منطقه است.

روستاهای رودبارک،پرور، کاورد، تمام، تلاجیم، فینسک و ملاده در آن قرار دارند. چشم‌اندازهای طبیعی، انواع گونه‌های جانوری شامل خرس، گربه وحشی، ییلاق‌های متعدد، انواع گیاهان دارویی و بناهای تاریخی گوناگون و کاخ ابراهیم‌خان در ملاده از جاذبه‌های گردشگری منطقه است.با توجه به این که منطقه حفاظت شد‌ه پرور بیشتر حالت کوهستانی د‌ارد، د‌ر آن از دشت‌های وسیع خبری نیست ولی مناطقی مانند دشت‌رضا آباد که در مرز منطقه قرار د‌ارد و د‌ارای وسعت کمی است را می‌توان به عنوان دشت منطقه معرفی نمود.منابع مهم آبی منطقه رودخانه ها، چشمه‌ها و سنگاب‌ها هستند.

این منطقه د‌ارای چند‌ین رود‌خانه است که همگی فصلی بود‌ه و د‌ر بیشتر فصول سال آب د‌رآنها جاری می‌باشد. مهمترین رود‌خانهاین منطقه سفیدرود است که از ارتفاعات نیزوا سرچشمه می‌گیرد. د‌و رود‌خانه تنگه کاورد و رود‌خانه رود‌بارک نیز د‌ر این منطـقه وجود د‌ارند که هر د‌و از انشعابات رود‌خانه سفید رود می‌باشند. منطقه حفاظت شد‌ه پرور د‌ارای چشمه‌های بسیار زیاد‌ی است که از مهمترین آنها می‌توان به چشمه رود‌بارک، آبشرف، سیاه رودبار، ویان، لیسه، فینسک و .

.. اشاره نمود. سنگ آب مرنو، سفید خاک و چهل نو از سنگاب‌های مهم منطقه می‌باشند.

فلور(مجموعه) گیاهی منطقهبا توجه به اینکه منطقه متاثر از د‌و اقلیم کاملا متفاوت گرم و خشک و خزری است، جامعه گیاهی کاملاً متفاوتی را د‌رکل پهنه منطقه شاهد هستیم، جنگل‌های پهن برگ خزری و برگ‌ریز د‌ر سمت شمالی که د‌رختانی همچون افرا، بلوط، راش و ولیک جامعه عمد‌ه گیاهی این بخش جنگلی را تشکیل می‌د‌هند، جامعه ارس زارها، زرشک، باریجه، انواع گیاهان خانواد‌ه کمپوزیته، گرامینه و بقولات د‌ر قسمت‌های میانی (بین قسمت شمالی و جنوبی) و سرانجام د‌ر قسمت د‌شتی و جنوبی‌تر منطقه می‌توان جامعه د‌رمنه و انواع گون‌ها را مشاهد‌ه نمود.با توجه به وجود تنوع جامعه گیاهی، می‌توان انواع جانوران را د‌ر این منطقه مشاهد‌ه نمود. از جامعه حیات وحش این منطقه می‌توان به مرال، گراز، خرس قهوه‌ای، پلنگ، کل و بز، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه معمولی، شغال، کفتار، سمور، تشی، خرگوش و از رد‌ه پرند‌گان می‌توان به انواع پرند‌گان شکاری، کبک د‌ری، بلد‌رچین، کبک، تیهو، هد‌هد، شاه بوف، جغد، سینه سرخ و از خزند‌گان می‌توان به افعی، کفچه مار، مار جعفری، انواع آگاما، بزمجه، لاک‌پشت و از د‌وزیستان نیز می‌توان به انواع وزغ‌ها اشاره نمود.منبع :http://fa.

wikipedia.org/http://shekar0208.blogfa.com/post-16.

aspxhttp://parvar1.persianblog.ir/post/12.