اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی
- استان:
- سمنان
- شهرستان:
- شاهرود
معرفی نامه
آرامگاه عارف نامى شیخ ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان خرقانی « یا علی بن احمد » در ۲۴ کیلومترى شاهرود در شمال قصبهٔ خرقان روى تپهاى قرار داردشیخ ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان خرقانی عارف بزرگ قرن چهارم و پنجم هجری از چهرههای بسیار درخشان عرفان ایرانی است که در آزاد اندیشی و مردم گرائی جهانی و وسعت نظر انسانی و تفکر والای عرفانی ممتاز و کم نظیر است. گفتار و کردار این عارف ایرانی که در نیمه دوم قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری در روستای خرقان (قلعه نو خرقان) شاهرود میزیسته است طی گذشت نزدیک به یکهزار سال همواره مورد توجه و دقت و مطالعه و سرمشق عارفان و شاعران و متفکران و محققان بوده است . وی در سال ۳۵۱ یا ۳۵۲ هجری در روستای خرقان شاهرود متولد شده و در روز سه شنبه دهم محرم (عاشورا) سال ۴۲۵ هجری در هفاد و سه سالگی در همان قصبه خرقان از دنیا رفت. آرامگاه وی از آجر است و در سال ۱۳۵۲ توسط انجمن آثار ملی بنا شده است روی قبر شیخ یک قطعه سنگ مرمر است که اشعاری بدین مضمون بر آن حک شده است :این مرقد شریف که در این مکان بود آرامگاه قطب زمین و زمان بود شیخ الطریقه بوالحسن خارقانی است این کالبد که در دل خاکش مکان بود .
. .مجموعه آرامگاه به صورت باغ ایرانی است و نهر آبی از کنار آن روان است و در کنار آن مکانی برای استراحت گردشگران در نظر گرفته اند.نقل شده است شیخ ابوالحسن بر سردر خانقاه .
..مشاهده کامل متن خود چنین نوشته بود «هر که در این سرا در آید نانش دهید و از ایمانش مپرسید، چه آنکس که به درگاه باریتعالی به جان ارزد البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد» و امروزه این گفتار بشر دوستانه، شعار ملی گردشگری کشورمان است. در وسط مجموعه بنای آرامگاه و مسجدی منسوب به شیخ ابوالحسن واقع است.
محراب این مسجد که متعلق به دوره ایلخانی است از جمله مهمترین بخشهای بنا بوده و تنها محرابی است که رو به مغرب ساخته شده و در آن نوشتار فارسی بکار رفته که بدین مظمون است: «گفت علی شیخ قدس الله رحمه: قبله بر پنج است؛ کعبه، قبله مومنان است . بیت المعمور، قبله فرشتگان است. عرش، قبله دعاگویان است و حق، قبله جوانمردان و دوستان».و آیات قرآنی به خط ریحان است و با نقوش گل و بوته تزئین گردیده که توسط سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مرمت شده است .
براى حفاظت بیشتر این محراب، سازمان میراث فرهنگى استان در آن جا یک قاب بزرگ شیشهدار، مانند ویترین، نصب کرده است. در سالهاى قبل، از طرف ادارهٔ کل باستانشناسى وقت، در اطراف محراب مذکور و متناسب با آن مسجدى بنا شد که در حال حاضر نیایشگاه زائران شیخ ابوالحسن خرقانى و مورد استفادهٔ آنان در موقع توقف در آن محل است.منبع:http://agricultureenterpreneurship.persianblog.
ir/http://vista.ir/content/111754http://www.tabnak.ir/fa/news/259212http://shahreabi.
blogfa.com/page/sad73.aspxhttp://kharaghani.blogfa.
com/.