اطلاعات بیشتر


نام مکان:
امامزاده قاسم ( مهدی‌شهر )
استان:
سمنان
شهرستان:
مهدی‌شهر

معرفی نامه

بقعة امامزاده قاسم در 19 کیلومترى سمنان و در روستاى زیارت مهدی شهر واقع شده است.امامزاده قاسم بن موسی بن جعفر (ع) از نوادگان امام جعفر صادق (ع) و فرزند امام موسی کاظم (ع) و از برادران امام رضا (ع) است.بنا به روایات و باورهای افراد محلی، ایشان مسافر بوده و در حدود 800 سال پیش از کربلا یا نجف عازم مشهد مقدس (طوس قدیم) برای زیارت بارگاه برادرش امام رضا (ع) بوده است. ایشان در منطقه امام زین‏علی مهدیشهر بر اثر بیماری فوت می‏کند و در شب ساربان‏ها خواب می‏بینند که باید ایشان را روی شتر بگذارند و هر جا که شتر به زمین نشست، جنازه امامزاده قاسم بن موسی بن جعفر (ع) را غسل و آنجا دفن کنند.

بناى بقعه شامل چند اتاق تودرتو، ایوان و صحن است. براى رسیدن به اتاق حرم باید از راهروى طولانى و باریک عبور کرد و پس از ورود به اتاق جلویى و گذشتن از یک در کنده کارى شده به فضاى داخل بقعه راه یافت. راهروى مذکور داراى شش چشمه بزرگ و دو سکوى طویل درطرفین مى‏باشد که قبر بزرگان محل است. این راهرو به وسیله راهرو دیگر، که در منتهى الیه سمت چپ آن قرار دارد، به اتاق جنب حرم متّصل مى ‏شود.

فضاى داخل دو راهروى فوق الذکر را با گچ سفید کرده‏ اند و فاقد هر گونه تزیینى است. اتاق جنب حرم مربّع شکل به ضلع 75/4 متر است.در ضخامت دو دیوار شرقى و غربى دو راهرو به عرض درهاى بقعه به وجود آمده است و درهاى مزبور به نماى داخلى اتاق باز می‏شود. در بین اضلاع شمالى و جنوبى دو طاق نماى بزرگ بر پا شده که داراى گچبرى ‏هاى جالب و رنگین است.

بر قسمت فوقانى اتاق، چهار فیل پوش به وجود آمده که به کمک طاق نماها، اضلاع ساقه گنبد را مى‏ سازد. بر نماى داخلى گنبد و اطراف آن، گچبرى و نقّاشى‏ هاى ارزنده جلب توجّه مینماید. این اتاق به وسیله یک درِ چوبی و کنده‌کارى شده زیبا به حرم یا قسمت اصلى بقعه راه می‏یابد. بر لنگه چپ درِ عبارتى به خط ثلث برجسته نوشته شده که خواندن آن بسیار مشکل است.

اتاق حرم، محوّطة چهارگوش متساوى الاضلاعى به طول و عرض 540/5 متر است که گنبد اصلى بقعه بر روى چهار فیل پوش و چهار طاقنمای آن قرار دارد.در وسط حرم سکوى بزرگى به طول 10/3 و عرض 90/1 متر ساخته شده که در آن چند صورت قبر به چشم مى ‏خورد. ضریح چوبی و مشبّک به طول 10/3 و عرض 50/1 و ارتفاع 90/1 متر است و بر روى قبر گچى و در کنار دیوار غربى بقعه قرار دارد. اضلاع چهارگانه حرم را به وسیله پارچه‏ هاى رنگارنگ و عکس‏ها و شمایل زینت داده است.

در وسط طاق نماهای دو اتاق مزبور پنجره‌هایى تعبیه شده که نور داخل بقعه را تأمین مى ‏کند.ایوان امامزاده رو به مغرب و مشرف به صحن وسیعى واقع شده و بیش از 5 متر ارتفاع دارد. صحن بزرگ آن تقریباً مربّع شکل و داراى چند درخت توت کهنسال مى ‏باشد. ضلع شرقى صحن داراى هفت طاقنما است و در ضلع غربى آن یک سالن بزرگ و جدید، احداث شده است.

گنبد اصلى بقعه، داراى ساقه‏اى ده ضلعى (به ضلع 65/1 متر به ارتفاع 40/2 متر) است که از آجر ساخته شده، در وسط اضلاع دهگانه طاق نماهایى بر پا گشته است. حدّ فاصل کاسه گنبد و ساقه را دو ردیف قطار بندى آجرى نامنظّم زینت مى ‏دهد.گنبد مخروطى امامزاده داراى پوشش گچى و سفید مى‏ باشد که در میان آن‌ها کلاف‏هاى چوبى قطورى براى استحکام بیشتر آن کار گرفته ‏اند. گنبد اتاق مجاور حرم نیز داراى ساقه‏اى استوانه‏اى شکل به ارتفاع یک متر و کاسه تخم مرغى شکل نامنظّم است که سطح خارجى آن را با گچ سفید کرده‌اند.

ارتفاع گنبد بزرگ از بام تقریباً پنج متر و بلندى گنبد کوچک تقریباً چهار متر است که فاقد هر گونه تزیینى مى‏باشد.این بنا به شماره 3548 و در تاریخ 12/25/1379 به ثبت آثار ملّى و تاریخی رسیده است.منبع:http://shrines.blog.

irhttp://www.negahmedia.ir/http://www.irna.

ir/http://shrines.blog.ir/.