اطلاعات بیشتر


نام مکان:
جزیره سرگردان
استان:
اصفهان
شهرستان:
آران و بیدگل

معرفی نامه

آدرس : تهران – کاشان – آران بیدگل – کویر مرنجابجزیره سرگردان تپه‌ای است که مشتمل بر یک جزیره اصلی دایره ای شکل به قطر تقریبی 3 کیلومتر و چندین جزیره کوچکتر است و در دریاچه نمک آران و بیدگل و در 10 کیلومتری کاروانسرای مرنجاب واقع شده است. منظره‌های دریاچه نمک از فراز این جزیره به قدری بدیع و زیباست که هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌کند. کویر مرنجاب در شمال شهرستان آران و بیدگل در استان اصفهان قرار دارد. این کویر از شمال به دریاچه نمک آران و بیدگل از غرب به کویر مسیله و دریاچه‌های نمک حوض سلطان و حوض مره از شرق به کویر بندریگ و پارک ملی کویر و از جنوب به شهرستان‌های آران و بیدگل کاشان محدود می‌شود.

برای رسیدن به آن باید مسیر کاشان به آران و بیدگل را طی کرد و سپس وارد جاده خاکی مرنجاب شد، بعد از کاروانسرای مرنجاب باید 15 کیلومتر در دریاچه نمک پیش رفت تا به جزیره‌ای از سنگ‌های متخلخل آتشفشانی و عاری از هرگونه پوشش گیاهی رسید. بلندترین نقطه این جزیره حدود 808 متر بالاتر از سطح دریای آزاد است.اطلاق نام سرگردان به این دلیل است که هنگامی که از فاصله دور به این جزیره نگاه می‌کنید دو انتهای جزیره در افق محو می‌شوند و منظره‌ای مانند کشتی سرگردانی در دریای بیکران کویر پدید می‌آورند. محو شدن دو انتها به‌علت گرمای منطقه و در نتیجه خطای دید و شکست نور است اما پیشینیان معتقد بودند که این .

..مشاهده کامل متن جزیره دائما در حال حرکت است و از جایی به جای دیگر نقل مکان می‌کند.گذشتگان معتقد بوده‌اند که این جزیره به طور دایم در حال حرکت است و از جایی به جای دیگر نقل مکان می‌کند.

کویر مرنجاب به طور متوسط دارای ارتفاعی در حدود 850 متر از سطح دریای آزاد است و این جزیره که بلندترین نقطه آن در حدود ۸۸۰ متر بالاتر از سطح دریای آزاد می‌باشد، از سنگ‌های متخلخل آتشفشانی تشکیل شده و عاری از هرگونه پوشش گیاهی است. پوشش گیاهی در این منطقه به دلیل شوری جنس خاک متاثر از کویر نمک و وجود بادهای شدید در آن بسیار ضعیف و ناچیز است. پوشش گیاهی در آن عمدتا درمنه دشتی است که در لای تپه‌ها قابل مشاهده است. جنس خاک در این جزیره رس به همراه سنگفرسی از سنگهای متخلخل آتشفشانی بر روی سطح آن است.

در دو انتهای جزیره دو چاه قرار دارد که برای لرزه نگاری زلزله تعبیه شده و دستگاه‌های لرزه نگار در آن نصب شده است.حیات جانوری در جزیره به ندرت قابل مشاهده است. در شب به دلیل سفیدی نمک بسیاری از جانورانی که راه گم کرده اند به سمت دریاچه نمک و بعضا جزیره سرگردان حرکت میکنند که این عمل باعث شده است بسیاری از شکارچیان غیر مجاز و افراد سودجو نسبت به شکار آنان اقدام کنند. جزیره سرگردان از ساحل جنوبی نمکزار در حدود 4 کیلومتر هوایی فاصله دارد.

مناظر دریاچه نمک، تپه‌های مرنجاب از فراز این جزیره بسیار زیبا و رویایی است. چنانچه هوا صاف باشد قله دماوند نیز از این منطقه در جهت شمال قابل مشاهده است.جزیره سرگردانی در دریای بیکران کویر، به جز یک یا دو ماه از سال که به دلیل بارندگی در منطقه، شورابه به ارتفاع 2 تا 5 سانتیمتر در دریاچه قابل مشاهده می‌شود، در سایر ایام سال به نمکزار مبدل می‌شود و عملا آبی قابل مشاهده نیست. برای رسیدن به این جزیره که در نزدیکی ساحل جنوبی دریاچه خشک نمک قرار دارد باید مسیر کاشان به آران و بیدگل را طی کرد و سپس وارد جاده خاکی مرنجاب شد.

پس از طی مسافتی در حدود ۳۵ کیلومتر وارد دریاچه شده و سپس با طی مسافتی در حدود ۱۵ کیلومتر در داخل دریاچه به جزیره سرگردان می‌رسیم.چندین مسیر برای ملاقات جزیره سرگردان و رسیدن به کویر مرنجاب وجود دارد:برای رسیدن به مرنجاب بهترین راه، رفتن به کاشان و بعد آران و بیدگل است. در کنار امامزاده هلال‌ابن علی راهی است که مستقیم به دل کویر می‌رود و پس از 45کیلومتر (حدود دوساعت) به مرنجاب می‌رسید.مسیر دیگر از سمت پارک ملی کویر شروع می‌شود.

بعد از پیشوای ورامین و سپس مبارکیه (15 کیلومتر)، به کاروانسرای سنگی قصر بهرام (60کیلومتر) می‌رسید. کاروانسرای سفیدآب منزلگاه بعدی است که در 80کیلومتری کاروانسرای قبلی قرار دارد. 50کیلومتر بعد مرنجاب در حاشیه دریاچه نمک خود را نشان می‌دهد.تردد در این جاده تا سفیدآب نیاز به مجوز از سازمان حفاظت از محیط زیست استان سمنان دارد.

بنابراین راه شمالی کم رفت وآمد‌ترین مسیر است و فقط محیط‌بانان در آن تردد می‌کنند.برای سفر به کویر مرنجاب کافی است 5 شنبه ظهر از تهران حرکت کنید تا قبل از غروب به کاروانسرا برسید و بساط چادر‌ها را علم کنید. شب را به کویر نوردی در اطراف کاروانسرا بگذرانید و جمعه صبح به دیدن رمل‌ها و دریاچه و جزیره سرگردان بروید. بهترین زمان برای سفر به کویر هم نیمه ماه قمری است، زمانی که ماه کامل بوده و مدت زمان زیادی را از زمان طلوع تا غروب در آسمان طی می‌کند.

مسیر سوم، مسیر کاشان به ابوزیدآباد است که بعد وارد جاده سفید آب و کویر مرنجاب می‌شود. کویر مرنجاب بر سر راه تاریخی ابریشم نیز واقع شده و همیشه پذیرای گردشگران خارجی و داخلی در فصول خنک سال است. این کویر به شهر تهران بسیار نزدیک است و تنها با پنج ساعت رانندگی می‌توان به قلب کویر رسید.در میان کویرهای ایران « کویر مرنجاب» یکی از دیدنی‌ترین مناطق کویری ایران و در دسترس‌ترین کویر است، جاذبه‌های افسونگر این کویر از قبیل جزیره سرگردان، چاه دستکن که آب شیرین و گوارایی دارد که - این خود از عجایب روزگار در کویر نمک زار است - جزیره سرگردان، دریاچه نمک آران، کاروانسرای عباسی مرنجاب و .

.. همه و همه از شگفتی‌های این منطقه کویری است که باید رفت و دید.در ضمن به یاد داشته باشید که در صورتی که قصد سفر به این منطقه را دارید تنها سفر نکنید، مجهز به قطب‌نما و جی پی اس باشید، بدون داشتن راهنما وارد دریاچه نمک نشده و با وسیله نقلیه به جزیره خیلی نزدیک نشده و فاصله‌ای در حدود 200 متر را رعایت کنید، زیرا زمین‌های اطراف آن باتلاقی است.

همچنین در زمان رانندگی در دریاچه نمک از عینک‌های آفتابی استفاده کنید و آب کافی نیز به همراه داشته باشید.منابع:http://www.khorasannews.com/News.

aspx?id=396393&type=1&year=1389&month=2&day=30http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=120822http://www.

yjc.ir/fa/news/4569369http://jahannews.com/vdcgww9x3ak9qt4.rpra.

txthttp://www.yjc.ir/fa/news/2841716http://www.eghtesadeiranonline.

com/vdcef78z7jh8pxi.b9bj.htmlhttp://www.irandeserts.

com.