اطلاعات بیشتر


نام مکان:
دروازه قرآن
استان:
فارس
شهرستان:
شیراز

معرفی نامه

دروازه قرآن شیراز یکی از 6 دروازه باقیمانده شیراز است که در شمال شرقی شهر شیراز در تنگ الله اکبر میان کوه چهل مقام و کوه باباکوهی قرار دارد و در واقع در خروجی شیراز به سمت شهر مرودشت واقع شده است. این بنا در کنار فلکه طاووسیه شیراز قرار دارد.دروازه قرآن در فاصله کمتر از ده متری مقبره خواجوی کرمانی , فاصله کمتر از پانصد متری باغ جهان نما و فاصله کمتر از هزار متری مقبره حافظ شیرازی و باغ جهان نما قرار دارد.دروازه قرآن از زمان آل‌بویه در همین مکان فعلی بارها ویران و تجدید بنا شده است.

ویران شدن این بنا در سال 1315 ه.ق به دستور والی وقت یکی از این نمونه‌هاست.این بنا در گذشته طاق قران نیز نامیده شده‌استنخستین بار این دروازه در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شد و قرآنی در آن قرار داده شد تا مسافران با گذشتن از زیر آن متبرک شوند.این دروازه در دوران زندیه توسط کریم خان زند بازسازی شد و اتاقی به بالای آن اضافه شد و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در آن جای داده شد.

این قرآن‌ها به «قرآن هفده من» معروف‌اند، که از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال داده شده است.دروازه قرآن در دوره قاجار به علت چند زلزله دچار صدمات زیادی شد که محمد زکی خان نوری آنرا تعمیر نمود.دروازه قرآن سال ۱۳۱۵ به دستور رضاخان، تخریب شد و دروازه قرآن در سال ۱۳۲۸ شمسی توسط حاج حسین ایگار ..

.مشاهده کامل متن معروف به اعتماد التجارز که از بازرگانان شیراز بود با فاصله کمی از دروازه کهن ساخته شد. اندازه دروازه جدید بزرگ‌تر و شامل دهانه قوس تیزه دار و دو ورودی کوچک بر روی جرزهای دو طرف و اتاق مستطیل شکلی بالای آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد. دور تا دور دروازه قرآن آیاتی از قرآن به خط ثلث و نسخ نقش بسته است؛ در پیشانی شمالی این طاق آیه: «انّ هذا القران یهدی للتی هی اقوم».

(سوره اسراء، آیه ۹) و بر پیشانی جنوبی و سمت شهر شیراز آیه: «قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی...».

(سوره اسراء، آیه ۸۸) و در گوشه غربی طاق آیه: «انّا نحن نزّلنا الذّکر» و ادامه آیه در گوشه شرقی: «و انّا له لحافظون» (سوره حجر، آیه ۹) نوشته شده‌است.مردم شیراز قدیم، اول هر ماه قمری با عبور از زیر قرآن که آن را به حضرت (ع) منتسب می‌دانستند خود را در برابر خطرها و بلاها بیمه می‌کردند.آنها عقیده داشتند که قران تا پایان ماه آنان را از هر بلایی حفظ می‌کند.این بنا امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی این شهر به حساب می‌آید.

منبع:http://fa.wikipedia.orghttp://www.beytoote.

com/iran/bastani/shiraz-town.htmlhttp://www.atlasy.ir/atlas/?p=2678.