اطلاعات بیشتر


نام مکان:
موزه تاریخ طبیعی دانشگاه شیراز
استان:
فارس
شهرستان:
شیراز

معرفی نامه

موزه تاریخی طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز از جمله مکانهای دیدنی این شهر است.این موزه در در اسفند ماه ۱۳۵۳به منظور افزایش سطح دانش عمومی در خصوص عالم خلقت و شناخت ارزشهای وجودی گیاهان و جانوران، فسلیها در زندگی انسان و محیط زیست، تأسیس شد و در اسفند ۱۳۵۹ به ساختمان کنونی آن در بلوار مدرس شیراز انتقال یافت.این موزه صد هزار مترمربع فضای مفید دارد.به گفته صدرالدین شریفی حسینی استاد دانشگاه شیراز, وی بخش عمده از مجموعه‌های موجود در این موزه را در مدت 18 سال مطالعه و در مسافرت‌های علمی گردآوری کرده این استاد دانشگاه شیراز اضافه کرد، در سال 53 اشیا و مجموعه گردآوری شده شخصی خود را به دانشگاه شیراز اهدا کرده است.

این موزه دارای بخش‌های جانورشناسی,حشره شناسی ,گیاه شناسی, آناتومی, زمین شناسی ,مردم شناسی,تمبر و اسکناس ، هنر، کارگاه فنی و تاکسیدرمی و بخش سمعی و بصری و کتابخانه و موزه‌های علوم و تکنولوژی است.این موزه در بخش جانورشناسی ۲۵۰۰ نمونه از بی‌مهرگان اسفنج‌ها، مرجان‌ها، کرم‌ها، صدف‌ها، بندپایان، خارپوستان و مهره‌داران ,انواع ماهی‌ها، خزندگان، پرندگان و پستانداران را دارا می‌باشد. نمونه‌های جالب و دیدنی حیوانات و آکواریوم 7 متری ماهیهای آب شیرین و مارهای زنده از بخشهای دیگر این مجموعه است.از نمونه‌های کم نظیر، جذاب و دیدنی عجیب الخلقه هایی از قبیل جنین دو قلوی پسر از سینه به هم چسبیده،بزغاله دو سر، مرغ چهارپا، گوساله دو سر، بره هشت پا و قوچ چهار شاخ را می‌توان نام برد.

از نمونه‌های بسیار کم نظیر و جالب، نقش برجسته سیاه خان لپویی مردی با قد 256 سانتی متر می‌باشد که نمودی از بیماری غول آسایی یا ژیگانتیسم انسان را نشان میدهد.در قسمت حشره شناسی حشرات و آفات مهم گیاهان مختلف با ذکر نام،محل جمع آوری،تاریخ جمع آوری ،مختصری از بیولوژی و روش مبارزه با آنها قابهای آموزشی مختلفی تهیه شده , همچنین این بخش دارای قسمتی به نام کلکسیون یا مخزن نگهداری حشرات نیز میباشد که نمونه‌ها بر اساس رده بندی علمی در آن جای گرفته و مورد استفاده دانشجویان نیز قرار می‌گیرد. در بخش گیاهان زینتی و دارویی دارای بیش از ۶۰ گونه گیاه دارویی است.موزه آناتومی با دیدی تخصصی و برداشتن گامهایی موثر در جهت غنی ترکردن جنبه آموزشی و پژوهشی اهداف خود، مجموعه ای از نمونه‌های اسکلتی و آناتومیک را جمع آوری کرده است.

از جمله نمونه‌های ارزنده این مجموعه، اسکلت بازسازی شده نهنگ گوژپشت و نمونه‌های جنینی رنگ آمیزی شده با تکنیک آلیزارین می‌باشدکه در خدمت آموزش بهینه دانشجویان علوم طبیعی و مخصوصاً رشته‌های پزشکی و دامپزشکی استبخش زمین شناسی مشتمل بر نمونه سنگها ، کانی ها، فسیل ها، ساختارهای رسوبی و آذرین از جمله کنکرسیون، ریپل مارک، ندول، پیلولاوا و ...، ماکت‌های تکتونیکی انواع چین (نرمال- خوابیده - رورانده) و گسل (نرمال- معکوس- مرکب- رورانده) و تابلوهای آموزشی می‌باشد.

هر کدام از این دسته‌ها نیز بر اساس طبقه بندی‌های موجود در موزه‌های زمین شناسی سایر نقاط دنیا طبقه بندی و در ویترینهای ویژه ای جای گرفته اند.در این مجموعه تمبرهایی وجود دارند که با پاکت و مهر روز موجود میباشد و توسط آقای فرشید احمدی فر کارشناس مرکز اسناد وکتابخانه ملی فارس به موزه اهدا شده اند.سکه‌های قبل از اسلام تاکنون بعضا توسط موزه خریداری شده و تعدادی نیز توسط آقای احمدی فر اهدا شده است همچنین تعداد 10 قاب اسکناس نیز در موزه وجود دارند.تاکسیدرمی نیز آمیزه‌ای از تکنیک و هنر است که امکان نگهداری جانوران مرده را به شکل طبیعی فراهم می‌کند.

در این تکنیک پوست جانور مرده از روی جسد جدا شده و در طی فراگرد خاصی تمام مواد آلی فاسدشدنی از آن تخلیه و با ایجاد تغییراتی در ساختار سلولی پوست، از فساد آن جلوگیری می‌شود. همزمان مدلی مصنوعی که از نظر فرم آناتومی و فیگور ظاهری مشابه نمونه مورد نظر در حالت زنده باشد، ساخته می‌شود و در نهایت پوست آماده شده به روی این مدل مصنوعی کشیده می‌شود و محل‌های شکاف خورده با روش خاصی دوخته می‌شود. چشم، زبان و دندان‌های مصنوعی جایگزین اعضای طبیعی شده، به شکلی که بیننده احساس می‌کند که جانور زنده‌ای را می‌بیند .موزه‌های علوم وتکنولوژی از زیر مجموعه مجتمع موزه‌های تاریخ طبیعی وتکنولوژی دانشگاه شیراز می‌باشند، در این مجموعه دستاوردهای علمی وصنعتی بشر در شاخه‌های مختلف تکنولوژی، پدیده شناختی فیزیک، نجوم وستاره شناسی،مخابرات، الکترونیک، رایانه، برق و انرژی‌های نوین مورد بررسی قرارگرفته شده وبه معرض نمایش گذاشته شده است.

هدف از ایجاد این موزه‌ها ایجاد یک مرکز علمی است که حاوی مجموعه نمونه هایی باشد که بتواند پاسخگوی قسمتی از نیاز پژوهشی و آموزشی محققین، مدرسین متخصصین، دانشجویان، دانش آموزان و دانش پژوهان و خدمت به جامعه بشری باشد موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز اولین موزه ای در ایران است که دارای سامانه نوبت دهی اینترنتی می‌باشد.این سامانه از مهر ماه 1390 راه اندازی گردید و فعالیت خود را شروع نمود.هرساله مهمانان بسیاری خصوصاً درایام نوروز از این موزه دیدن می‌کنند . منبع:http://fa.

wikipedia.orghttp://www.nhm.ir/http://www1.

jamejamonline.irhttp://www.farsnews.com/http://shirazia.

blogfa.com/post/16.