اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- مسجد جامع داراب
- استان:
- فارس
- شهرستان:
- داراب
معرفی نامه
آدرس : استان فارس ، شهرستان داراب ، خیابان امامزاده ، مسجد جامع قدیمی داراب." مسجد جامع داراب " مسجدی که سبک بناهای دوره سلجوقیان معماری شده است. این مسجد که در مرکز شهر داراب و محله بازار قرار دارد ، در اواخر دوره سلجوقی در 380متر مربع بنا گذاشته شده است و در اوایل عصر صفویه و سلطنت شاه طهماسب اول ( 984-930 هجری شمسی ) مورد بازسازی و مرمت قرار میگیرد ، به همین دلیل معماری آن متاثر از بناهای قبل از صفویه ، از جمله عمارت آجری عصر سلجوقی است. ساختار کلی مسجد شامل ساختمان اصلی در وسط و چهار مناره تنومند در چهار گوشه که بسیار شبیه به عمارت خدای خانه مسجد جامع عتیق شیراز ( از بناهای قرون اولیه هجری قمری ) است و همچنین شباهت این دو مسجد با یکی از عمارتهای تاریخی سرزمینی هندوستان به نام آرامگاه اعتماد الدوله ترهانی در آگرای هند میباشد.
این تشابهها بیانگر معماری ایران بر هندوستان در سدههای گذشته میباشد.معماری و سبک بنای مسجد جامع داراب در نوع خود در ایران بی همتاست و لازم به توضیح است که بنای اصلی مسجد به صورت مکعب مستطیل طراحی شده است و در زوایای چهارگانه آن چهار مناره دیده میشود. این منارهها برخلاف اکثر مساجد ایرانی ، دایره شکل نیستند ، بلکه از 12 ضلع مساوی تشکیل شده اند که برروی آنها حدوداً نیم متر با روسازی گچ ، آجر و سنگ با اشکال مربع و لوزی خانه بندی و تزئین شده است و در ..
.مشاهده کامل متن درون آنها با به کاربردن آجرهای خفته و راسته به خط کوفی آیات قرآنی و عبارت لااله اله الله و محمد رسول الله ( ص ) و اسامی ائمه ( ع ) دیده میشود. منارههای مسجد جامع داراب ، به عنوان یکی از ویژگیهای منحصر به فرد آن محسوب میشوند.بزرگترین بخش مسجد جامع داراب ، شبستان مرکزی مسجد به شکل مستطیل و با ابعاد 7*14 متر است که در شمال و جنوب این شبستان دو ایوان سراسری پهن ، و نیز در غربش دو ایوان کم پهنا با سقف کوتاه قرار دارند و ناگفته نماند که این ایوانها با چندین دهلیز کوچک و بزرگ به فضای بیرونی مسجد متصل میشوند.
همچنین در قسمت جنوبی شبستان ، فضای بیرونی بزرگی و در شمال آن منبری از گل و گچ وجود داشته که اینک اثری از آن موجود نیست درست همانند سنگ یادبود بنا در قسمت ورودی مسجد که در حال حاضر موجود نیست. در قسمت بالای شبستان 6 پنجره هلالی شکل کوچک و دو پنجره بزرگ قرار دارد که روشنایی داخل شبستان را تأمین میکند. در پیرامون شبستان اصلی ایوانها و راهروهای نسبتاً عریض ساخته اند که سقف آنها نیز مدور و کوتاهتر از شبستان اصلی است.دو ایوان شمالی و جنوبی با عرض 3 متر ، کمی عریضتر از ایوانهای شرقی و غربی میباشد.
فضای وسیع مسجد پوشیده از درختان تنومند خرما ، پرتقال و نارنج است و سادگی و بی پیرایگی این بنا در تمام قسمتها به چشم میخورد. گفتنی است که در شمال مسجد جامع ، شبستان بزرگی در سال1340 شمسی به وسیله حضرت حجه السلام و المسلمین مرحوم حاج سید محمد قدسی اعلی مقامه احداث شده است که نماز جماعت و مراسمهای بزرگ در آن تشکیل میشود.مسجد جامع داراب در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۵۶ با شماره ثبت ۱۵۹۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.منبع : http://www.
shabestan.irhttp://fa.wikipedia.orghttp://www.
farsnews.comhttp://www.magiran.com.