اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- بازار زندیه جهرم ( بازار جهرم )
- استان:
- فارس
- شهرستان:
- جهرم
معرفی نامه
یکی از بناهای تاریخی اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه در شهر جهرم ، " بازار زندیه جهرم " یا " بازار جهرم " نام دارد. این بازار توسط حاج محمدحسینخان جهرمی ( متولد 1256 ه.ق ) ، حاکم وقت جهرم بنا گذاشته شده است ، از بهترین و ارزندهترین نمونههای معماری دوره زندیه محسوب میشود. بازار زندیه از نوع بازارهای صلیبی میباشد ، به گونه ای که گنبد بلند چهار سوق آن در وسط بازار وجود دارد و از جمله نمونههای جالب و کم نظیر طاقزنی به شمار میرود.
همچنین بازار زندیه جهرم دارای چندین مسجد ، حمام ، سه کاروانسرا و یک چهارسوق وسیع میباشدکه تمامی قسمتها در محل چهارسوق به 4 جهت اصلی شمال، جنوب، غرب و شرق مرتبط و متصل هستند. لازم به توضیح است که بیشتر مغارههای این بازار نیز در این قسمت تجمع کرده اند و فقط یک قسمت از آن به بازار مسگرها متصل میشود. مغازههای بازار جهرم متشکل از دو قسمت عرضه و فروش کالا ( جلوی مغازه ) و کارگاه یا انبار اجناس ( در پشت مغازه ) میباشند. بیشتر حجرههای این بازار اختصاص به پارچهفروشی دارد و گفتنی است که سطح این مغازهها حدوداً ۸۰ سانتی متر بالاتر از کف بازار قرار گرفته است تا به هنگام بارندگی شدید ، آب به داخل مغارهها وارد نشود.
نور این بازار در گذشته ، توسط دریچههای تعبیه شده در بالای حجرهها تأمین میشده است.از بازار زندیه جهرم ، به عنوان خواهر دوقلوی بازار وکیل ...
مشاهده کامل متن شیراز نام برده شده است و ناگفته نماند که قسمت اصلی بازار جهرم که قدیمیترین قسمت آن نیز به حساب میآید ، دارای 4 درب ورودی ، سقف گنبدی شکل و مغازه هایی میباشد. همچنین مهمترین کاروان سراهای جهرم در جنب این بازار واقع گشته است. بازار مسگرها نیز در شرق بازار زندیه جهرم قرار دارد ، در این قسمت مسگران و آهنگران به تولید صنایع دستی اشتغال دارند ، هرچند تعداد آنها اندک میباشد.بازار جهرم که در 190 کیلومتر جنوب شرقی شیراز قرار دارد ، در سال 1352 از سوی وزارت فرهنگ و هنر با شماره 950 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منبع : http://khabarkhoon.comhttp://www.ghatreh.comhttp://hamshahrionline.
irhttp://pasinejahrom.ir.fa.wikipedia.
org.