اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- آب انبارهای اوز
- استان:
- فارس
- شهرستان:
- لارستان
معرفی نامه
آدرس : در اوز، خیابان شهید رجایی قرار دارد.در 30 کیلومتری غرب شهرستان لار ، " آب انبارهای اوز " واقع گردیدهاند. قدمت این آب انبارها ، به دوران صفوی باز میگردد و در سالهای اخیر مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته اند. آب انبار اوز همانند بقیه آب انبارها ، با مصالحی همچون سنگ و ساروج ساخته شده است اما باید گفت که در سالهای اخیر به جای ساروج از سیمان در ساخت یا مرمت آب انبارها استفاده میشود.
از سالها پیش منطقه لارستان که رودخانه و یا چشمههای آب شیرین ندارد و یا کم دارد ، برای شرب روزانه و تهیه آب مصرفی سالیان شان دست به ابتکار جالبی زده اند. این ابتکار انبار کردن آب باران در برکه میباشد. شهر اِوَز نیز از قاعده مستثنا نیست و دارای آب انبارهای متعددی میباشد. این تعدد به دلیل مشکل آب شرب این شهر از گذشتههای بسیار دور است.
همچنین زمینهای شور ، و نیز خشکسالی ، مشکل آب این شهر را بیش از پیش کرده. شهر اِوَز در گذشته دارای آب لوله کشی شور بود که از این آب در جهت شستشو و آبیاری گیاهان استفاده میشد. ناگفته نماند که این شهر همچنان به این آب انبارها نیاز دارد چرا که وفور آب شیرین در گرو بارندگی به میزان لازم و کافی میباشد.به هر حال میتوان گفت که منبع اصلی آب شرب مردم شهر اوز ، در گذشته و حال ، آب انبارهای متعددی است که در شهر و خارج از شهر بنا گشته و در زبان محلی خود به این آب انبارها .
..مشاهده کامل متن ، برکه میگویند ، تأمین میشود.بازم به توضیح است که اکثر مناطق گرمسیری ایران دارای چنین انبارهایی میباشد.
شکل بعضی از این آب انبارها گرد یا استوانه ای با پوشش گنبدی شکل است و برخی دیگر به شکل دراز یعنی شکل مکعب مستطیل با پوشش طاق مانند ساخته میشوند ( قبل از اسلام برکهها اکثراً یه این شکل ساخته میشدند. ) .در منطقه اوز ، برکهها یا آب انبارهای بسیار زیبایی ساخته شده اند. از جمله این آب انبارها میتوان به آب انبار یا برکه سلفی و آب انبار ملا محمد اوز اشاره داشت.
آب انبار سلفی در خود شهر قرار گرفته است و طبق سنگ نوشته اش حدود 750 سال عمر و قدمت را داراست. همچنین آب انبار ملا محمد اوز ، در خود شهر ، خیابان شهید رجائی ، جنب سالن غذاخوری بنا گشته است. قدمت این آب انبار به دوره افشار باز میگردد. لازم به ذکر است برکه ملا محمد یا آب انبار ملا محمد اوز در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۳۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع:http://fa.wikipedia.orghttp://www.miladelarestan.
irhttp://www.farschto.irhttp://www.tebyan.
netsobhelarestan.irwww.tasnimnews.com.