اطلاعات بیشتر


نام مکان:
دشت گندم بریان ( ریگ سوخته )
استان:
کرمان
شهرستان:
کرمان

معرفی نامه

دشت گندم بریان که به ریگ سوخته نیز شهرت دارد در دشت لوت، در 80 کیلومتری شهداد و در شرق رود بیرجند در استان کرمان قرار دارد.بخش شهداد با ۲۴ هزار کیلومتر مربع وسعت در ۹۵ کیلومتری شمال شرق کرمان در همسایگی کویر لوت واقع است.گندم بریان نیز دارای پوشش آتشفشانی است و همین پوشش سیاه آتشفشانی موجب بالا رفتن شدید گرما در این منطقه می‌شود.همچنین این منطقه پست‌ترین منطقه داخلی ایران نیز محسوب می‌شود و این موضوع نیز از دیگر دلایل گرمای شدید آن است.

بنا بر تحقیقات کارشناسان در گندم بریان در منطقه‌ای به طول 200 کیلومتر و عرض 150 کیلومتر هیچ موجود زنده‌ای زندگی نمی‌کند و شرایط به‌گونه‌‌ای است که امکان زیست هیچ گیاه یا حیوانی وجود ندارد.تپه گندم بریان نیز ۴۸ کیلومتر طول، ۱۰ کیلومتر عرض و ۴۸۰ کیلومتر مساحت دارد. این تپه در ۸۰ کیلومتری شمال شهداد قرار دارد و ۳۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.براساس گزارشات تاکنون مناطق در صحرای نوادا، کالیفرنیا، لیبی و الجزایر به عنوان گرمترین نقطه جهان با حداکثر 58 درجه سانتی گراد، در کتابها و مقالات علمی و سفرنامه‌های گردشگران ثبت شده اما منطقه گندم بریان با دمای 71 درجه سانتی گراد، تنها برای برخی گردشگران و مسئولان محلی شناخته شده است.

طبق آخرین خبرها، ناسا، با بررسی یافته‌های ماهواره ای خود نام گندم بریان را در صدر لیست گرمترین نقاط جهان قرار داده است.همچنین ...

مشاهده کامل متن دکتر پرویز کردوانی زمین‌شناس اعلام کرد «منطقه گندم بریان» گرم‌ترین نقطه زمین نیست بلکه پست‌ترین منطقه ایران و گرمترین نقطه زمین که فاقد حیات است.در ماه ژوئن ۲۰۱۴«آژانس فضایی اروپا» (ESA) با انتشار عکسی از این منطقه از این منطقه به عنوان «گرم‌ترین نقطه دنیا» نام برده می‌شود. بالاترین دمایی که تا کنون در این منطقه ثبت شده است مربوط به سال ۲۰۰۵ است. در این منطقه دمای ۷ / ۷۰ درجه سانتیگراد ثبت شده است.

همچنین مشاهدات محلی در این منطقه نشان می‌دهد که بدلیل شدت هوا حتی باکتریها نیز نمی‌توانند در آنجا رشد کنند و این نقطه از زمین، کاملا خالی از حیات است.به خصوص در تابستان که دمای آن به 71 درجه سانتی گراد می‌رسد حضور روزانه در این نقطه زمین غیر ممکن است و تنها در زمستان و اوایل بهار می‌توان از این دشت سوخته بازدید کرد.مردم و مسئولان محلی می‌گویند که در برخی روزهای سال حتی دمای بالای 90 درجه را نیز در این دشت ثبت کرده اند .درون تل گندم بریان، سه دهانه آتشفشانی وجود داشته است که زمانی فعال بوده‌اند البته با دیدن سنگ‌های آتشفشانی با شمایل عجیب و پراکنده در اطراف تل گندم بریان می‌توان تصور کرد که زمانی با فعالیت آتشفشان‌های درون گندم بریان، گدازه‌ها به اطراف پراکنده شده‌اند.

دانیال ابراهیمی، مستند سازی که برای تهیه فیلم به این منطقه سفر کرده می‌گوید کسی به درستی نمی‌داند در روزهای گرم سال دمای واقعی گندم بریان چقدر است چون نزدیک شدن به منطقه در فصل گرما دور از خطر نیست.شهداد نزدیک‌ترین شهر به دشت گندم بریان است و اهالی آن معتقدند وجه تسمیه نام گندم بریان این بوده که چون در مجاورت جاده ابریشم قرار داشته در طول سال کاروانهای زیادی از آنجا عبور می‌کرده اند و در فصل گرم سال به چشم خود دیده بودند که گندمهایشان در اثر شدت گرما برشته می‌شود و بر همین اساس نام گندم بریان را بر آ‌ن نهادند.درست در 50 کیلومتری دشت گندم بریان و در میان دو منطقه بسیار گرم بم و جیرفت ییلاق "ده بکردی" قرار دارد که معروف‌ترین ییلاق مهم استان و شاید جنوب شرقی ایران است که در دامنه کوههای بارز وشیر واقع شده است.ییلاق ده بکردی در دره ای سرسبز و خنک واقع شده که مملو از درختان گردو، بادام، صنوبر و.

.. است.سالیانه هزاران گردشگر ازسراسر دنیا برای بازدید از گرمترین نقطه جهان به کشور لیبی، آمریکا، مصر و الجزایر سفر می‌کنند اما گندم بریان و طبیعت شگفت انگیز کرمان برای خیلی از آنها هنوز ناشناخته است.

فرضیه قطب گرمایی زمین در لوت ابتدا در سال 1952 توسط پروفسور استراتیل استاد دانشگاه وین در اتریش مطرح شد. وی پس از بررسی‌های هوایی، غرب نصرت آباد واقع در ریگ یلان را به عنوان گرمترین نقطه زمین مطرح کرد. درسال‌های بعد تئودور مونو همان مکان را به عنوان قطب گرمایی زمین تایید کرد. پروفسور پرویز کزدوانی فرضیه قطب گرمایی منطقه گندم بریان در لوت را مطرح کرد.

این که این فرضیه بر پایه چه اسناد و مدارکی مطرح شد در حوصله این نوشتار نمیگنجد ولی با استناد به آمار ایستگاه‌های زمینی در نزدیکترین مناطق به بیابان لوت گرمترین نقطه این بیابان در چاله مرکزی لوت پیشبینی شده است. (آمار اداره هواشناسی کشور سال 1355). با استناد به آمار ثبت شده ناسا بالاترین دمای سطح زمین در لوت در نقاط مختلف ریگ یلان در شرق لوت ثبت شده است. نه تنها گندم بریان گرمترین نقطه لوت نیست بلکه فاصله هوایی آن تا نقاط ثبت شده ناسا، 150 کیلومتر فاصله دارد.

منبع:http://www.hamshahrionline.ir/http://www.yjc.

ir/http://isna.ir/http://www.negahmedia.ir/http://www.

bartarinha.ir/.