اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای قلعه قافه
استان:
گلستان
شهرستان:
مینودشت

معرفی نامه

این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان مینودشت می‌باشد که در صد و سی و پنج کیلومتری شهرستان گرگان واقع شده است. قلعه قافه از اطراف به کوه ‏های آرام ذوالفقار در غرب ، کوه کمر در شمال و کوه‏های گاورلی ، اینجه‏ سو و نرمدار محدود می‏ شود.مردم این روستا آن طور که در کتاب گردشگری روستایی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نوشته شده است اجداد خود را از بازماندگان حسن صباح می‌دانند و اگر از آنها معنای نام روستای شان را بپرسید می‌گویند "لانه سیمرغ" . این روستا را به دلیل قرار گرفتن در منطقه‌ای کوهستانی با شیبی تند قلعه قافه می‌نامند.

رودخانه چلی‌چای که از وسط روستا می‌گذرد و طبیعتی که در کنار رودخانه به وجود دارد از زیبایی‌های این روستا به شمار می‌آید. این رودخانه قلعه‌قافه را به دو بخش بالا و پایین تقسیم می‌کند.معماری روستای قلعه قافه، همانند بیشتر روستاهای دامنه ای، پلکانی می‌باشد. خانه‌های این روستا یکرنگ و یک شکل بوده و از دور شبیه نقاشی‌ها به نظر می‌رسند،با کوچه‌های باریک و پیچ در پیچش که زیر سایه درختان آرمیده‌اند و تصویری شبیه کارت پستال هایی که دیده اید.

خانه‏‌های روستا معمولاً در دو طبقه و با سقف شیروانی و دیوارهای گلی ساخته شده ‏اند. طبقات پایین محل نگهداری دام و انباری و طبقه دوم سکونتگاه خانوار روستایی می‌باشد.بسیاری از خانه‏‌ها فاقد حیاط بوده و در ورودی آن‏ها به کوچه باز می‏ شود . مصالح به کار رفته در آنها هم اغلب گل، کاهگل، چوب، خشت و سنگ است.

چشمه‏‌های متعدد گلو (گل‏ و آب)، بیرام (تأمین کننده آب شرب قلعه قافه بالا) و چشمه ‏های نهر آب، بی‏ بی زهرا و لش‏آب (تأمین کننده آب شرب قلعه قافه پایین) و چشمه برات علی‏شاه، در داخل روستا وجود دارند که در سفر به قلعه قافه می‌توانید از آنها دیدن نمایید. کوه‏های ماران، آرام ذوالفقار، اینجه سو، گاورلی و نرمدار که مانند حصاری روستای قلعه قافه را در بر گرفته ‏اند برای گشت و گذارهای کوهستانی مناسب می‌باشند.این ارتفاعات، از جنگل‏‌های درختان سوزنی برگ و پهن برگ و انواع گونه‏‌های جنگلی مانند راش، بلوط و توسکا و همچنین مراتع غنی با انواع گل‏ها و گیاهان تشمیل شده اند و چشم ‏انداز ارتفاعات، حاشیه رودخانه و چشمه‏ ها، فضای چشم نوازی را خلق کرده اند.روستای قلعه قافه دارای آب و هوای بسیار سرد و کوهستانی می‌باشد که در بیشتر فصول بارندگی و در فصل سرما پاییز و زمستان اهالی روزها ی برفی را شاهد می‌باشند.

در روستای قلعه قافه متوسط حداقل دما حدود سیزده درجه سانتیگراد و متوسط حداکثر دما حدود بیست و پنج درجه سانتیگراد می‌باشد .موقعیت کوهستانی و ارتفاعات بلند پیرامون قلعه قافه تاثیر زیادی بر آب و هوای روستا و مجموع آنها بر نوع پوشش گیاهی تاثیر چشمگیری بر جای گذاشته است . به دلیل بارش‌های مناسب و وجود خاک حاصلخیز در برخی پهنه‌های اطراف روستا انواع گونه‌های جنگلی مانند راش ، توسکا ، بلوط ، و نرمدار به صورت پراکنده رشد و نمو می‌نمایند. در اراضی کشاورزی پیرامون روستا محصولاتی زراعی چون گندم ، جو ، سیب زمینی ، یونجه ، و گوجه فرهنگی و درختان چون زرد آلو ، گردو ، آلو و مرکبات کاشته می‌شود .

در این روسنا کشاورزی جایگاه ویژه ای دارد و شغل اکثر روستایی بر کشاورزی و دامداری می‌باشد. مجموع زمینهای کشاورزی و باغات در روستا هفتاد و سه هزار و نهصد و هشتاد و هشت متر مربع مساحت دارند که به جز یک مورد در قلعه قافه پایین زمین مزروعی وجود ندارد بیشتر زمین‌های مزروعی در نیمه جنوبی قلعه قافه بالا استقرار دارند.علاوه بر این که فعالیت عمده این روستا کشاورزی می‌باشد، در کنار آن دامداری نیز رونق دارد و قلعه قافه یکی از قطب‌های دامداری یه شمار می‌آید و دامداران این روستا دارای محدودیت‌های قشلاقی هستند که برخی از دامداران این روستا مراتع قشلاقی آنها در مناطق حفظ شده است و دارای پروانه اجرا می‌باشند . و تعدادی از دامداران این روستا منطقه ییلاقی آنان در پیرامون روستا دارای سند و پروانه اجرا می‌باشد.

علاوه بر آن در حال حاضرتعداد دام‌ها کمتر شده ، و روشهای صنعتی جای روش‌های سنتی نگهداری دام را گرفته است.این روستا دارای جاذبه‌های فراوانی از قبیل غار ، کوه و محوطه و...

می‌باشد ،و همچنین می‌توان گفت یکی از روستاهای با قدمت و پیشینه تاریخی ، شهرستان مینودشت بشمار می‌رود . بافت ومعماری روستای قلعه قافه یکی از زیباتریین و اصیل‌ترین و دست نخورده‌ترین بافت‌ها و معماری هاست.منابع :http://fa.wikipedia.

org/http://golestanema.com/http://www.hesarnavi.blogfa.

com/http://www.iranvillage.ir/http://yertan.blogfa.

com/.