اطلاعات بیشتر


نام مکان:
سد نومل
استان:
گلستان
شهرستان:
گرگان

معرفی نامه

روستای نومل از توابع بخش مرکزی شهرستان گرگان می‌باشد که در دهستان استرآباد جنوبی واقع شده است که طبق آخرین آمار در سال هزار و سیصد و نود، جمعیت آن هزار و پانصد و بیست نفر و سیصد و نود خانوار گزارش شده است.این روستا جاذبه‌های گردشگری متعددی از جمله صد نومل، آبشار‌های زیبای نومل،آثار باستانی و تاریخی از جمله غار چهل گیسو، گورستان‌های تاریخی، سنگ نوشته‌ها و قلعه تپه را در بر گرفته است.در حدود پانزده کیلومتری جنوب شرقی شهر گرگان بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی نومل در حوضه آبریز قره سو سدی احداث شده است که آب رودخانه گرمابدشت از حوضه آبریز قره سو نیز توسط یک سد انحرافی به آن هدایت می‌شود . ساخت این سد در سال هزار و سیصد و شصت و هفت شروع و در سال هزار و سیصد و هفتاد و دو به بهره برداری رسیده است.

ارتفاع سد از پی بیست و شش متر و طول تاج سد ششصد متر می‌باشد و سرریز سد که از نوع آزاد بتنی دارای پل دسترسی است، سی و چهار متر طول داشته و قابلیت عبور هشتاد متر مکعب در ثانیه سیلاب را دارد .این سد دارای یک مخزن اصلی و یک مخزن رسوبگیر می‌باشد که حدود دو ملیون و هفتصد متر مکعب ظرفیت دارد.یک سد انحرافی به طول هجده و نیم متر در شمال سد بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی گرمابدشت احداث شده که با ظرفیت حداکثر دویست متر مکعب بر ثانیه آب این رودخانه را در فصل غیر زراعی پس از عبور دادن از مخزن رسوبگیر به مخزن سد هدایت می‌کند . مجموع شبکه سد یک هزار هکتار می‌باشد که به صورت ثقلی از طریق گالری خروجی پایاب به طول هفتاد و نه متر و به وسیله یک لوله فلزی هفتصد و پنجاه میلی متری که با شیر فلکه تنظیم می‌شود آبیاری می‌شود.

کانال اصلی شبکه سد از نوع بتنی با مقطع ذوزنقه ای به طول چهار هزار و سیصد متر و سیصد و پنجاه متر گالری بتنی سرپوشیده می‌باشد.طول کانالهای درجه یک و دو بیش از بیست کیلومتر و از نوع بتنی می‌باشد. طراحی اولیه و ظرفیت تنظیم و نیز توان عبور آب کانال‌های آبیاری شبکه سدعمدتا برای آبیاری کشت تابستانه می‌باشد. استفاده دو منظوره از مخزن سد برای پرورش ماهی هم زمان با استفاده از آب جهت زراعت ، باعث شده که سالانه بیش از صد تن ماهی نیز به برکت وجود این سد تولید شود .

منابع :http://www.iranvillage.ir/http://www.irna.

ir/http://rcirib.ir/http://www.yantazer.blogfa.

com/http://www.fotonomal.blogfa.com/.