اطلاعات بیشتر


نام مکان:
دریاچه سد منجیل
استان:
گیلان
شهرستان:
رودبار

معرفی نامه

دریاچه سد منجیل یک پهنه آبی به وسعت پنجاه و شش کیلومتر مربع می‌باشد که در نتیجه احداث سد منجیل یا سد سفیدرود، بر روی رودخانه سفیدرود به وجود آمده و در شهر منجیل در شهرستان رودبار استان گیلان واقع شده است.سد منجیل که در دویست کیلومتری شمال غربی تهران و صد کیلومتری دریای خزر در دره‌های جنوبی و غربی شهر منجیل قرار دارد ، طی پنج سال از سال هزار و سیصد و سی و پنج تا سال هزار و سیصد و چهل بر روی رودخانه سفید رود ساخته شد.این سد در هنگام ساخت و اوایل دوره بهره‌برداری به "سد سفیدرود" معروف بود اما از سال هزار و سیصد و پنجاه و هفت تاکنون «سد منجیل» نامیده می‌شود.دریاچه سد سفیدرود اولین منظره آبی برای مسافری هایی است که از جاده قزوین وارد استان گیلان می‌شوند.

رود خانه سفیدرود دومین رود بلند ایران است که در باستان رود آمارد نامیده می‌شد.در کتاب‌ها و نوشته‌های قدیمی از سپید رود با نام‌های گوناگون از جمله: سپیدرود، اسفیدرود، اسبیذروذ، سپیذروذ و سفیدرود یاد شده است.این رود خانه که هفتصد و شصت و پنج کیلومتر طول دارد ، طولانی‌ترین و پر آب‌ترین رود استان گیلان است.سد مَنجیل در محل اتصال دو رود قزل اوزن و شاهرود و بر روی رودخانه سفید رود در شهرک علی آباد منجیل و در حدود هفتاد و پنج کیلومتری شهر رشت ، بر روی پل تاریخی منجیل ساخته شده است.

ساختمان بدنه سد سفید رود در تاریخ بیست ...مشاهده کامل متن و پنج بهمن ماه سال هزار و سیصد و چهل به پایان رسید و در روز شنبه بیست و نه اردیبهشت سال هزار و سیصد و چهل و یک افتتاح و کار خود را آغاز نمود.

ارتفاع این سد از کف رودخانه نود و دو متر و طول تاج آن حدود چهارصد و بیست و پنج متر می‌باشد. برای ساخت دیواره این سد حدود هفتصد هزار متر مکعب سیمان مصرف شده است و دلیل احداث کارخانه سیمان لوشان هم ساخت سد سفید رود بوده است.این سد یکی از رسوب گیرترین سدهای جهان می‌باشد که اکنون بیش از نصف آن را رسوبات پر کرده اند. از سال هزار و سیصد و پنجاه و نه تاکنون عملیات شاس و تغییر زمان بندی پر و خالی کردن سد برای رفع این مشکل به کار گرفته شده است.

همچنین احداث چند سد انحرافی برای رسوب گیری آب رودهای شاهرود و قزل اوزن در دست اقدام است. هدف از ساخت این سد ، تنظیم جریان‌های ورودی به رودخانه سفید رود به جهت آبیاری حدود صد و نود هکتار اراضی شالیکاری دشت گیلان و فومنات که در پایین دست قرار دارند و کنترل سیلاب ، تولید انرژی برقابی با ظرفیت 87.5 مگاوات ساعت ، تامین آب شرب و صنایع شهرهای مرکزی و شرق نزدیک گیلان ، تامین نیازهای شیلات و آبزی پروری و دامپروری سفید رود و همچنین تامین نیازمحیط زیست بوده است.منابع : www.

noonoab.comfa.wikipedia.orghefazat.

glrw.ir/fa/menu137.aspxwww.manjilnews.

ir.