اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- پل شاپوری
- استان:
- لرستان
- شهرستان:
- خرم آباد
معرفی نامه
آدرس : خرم آباد - خیرآباد - انتهای خیابان تمدناین پل در قسمت جنوبی شهر خرم آباد واقع شده است. و عامل ارتباط غرب استان ( طرهان ) با شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون ( پایتخت ساسانیان ) بوده است . احتمالاً جهت توزیع آب نیز مورد بهره برداری قرار میگرفته است. طول پل 312 متر،و ارتفاع آن75/10 متراست که از 28چشمه طاق و 27پایه تشکیل شده است سطح هرپایه 61 متر و فاصله بین دو پایه 5/7 متر است .
پنج چشمه طاق پل سالم بوده و مابقی بر اثر عوامل طبیعی تخریب گردیده است . چشمه طاقهای پل بصورت جناقی ساخته شده و سبک سازی پل در قسمت طولی پل در زیر روگذر پل صورت گرفته است و پایههای پل و موج شکنهای آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده است . مصالح پل را سنگهای قلوة رودخانه ای و لاشه سنگ در چشمه طاقها و از سنگهای پاکتراش در قسمت پایهها استفاده گردیده است .کف پل سنگ فرش است.
نوع سنگ فرش,سنگ بلوک قرمز است که در اثر فرسایش آب از صورت کادر بودن خارج شده است . این پل عظیم و دیدنی مربوط به دوره ساسانی وبه شماره 1058 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.به گزارش مهر، پل شکسته یا پل شاپوری که نمادی از معماری غنی ایرانی در دوره ساسانی است .پل شکسته (شاپوری) در زمان شاپور اول ساسانی همزمان با ساخت قلعه فلک الافلاک در یک کیلومتری جنوب قلعه در شهر خرم آباد ساخته شد.
این پل از بزرگترین پلهای سنگی ایران است که برای عبور کاروانیان و سپاهیان ایرانی از شوش به سمت هگمتانه احداث شد. پل شکسته یا پل شاپوری که در گویش لری به آن”طاقِ پیل اِشکِسَه” گفته میشود، بدون شک یکی از شاهکارهای معماری لرستان است که عمر آن به دوره ساسانیان و شاپور اول ساسانی میرسد.طاق پیل اشکسه سالیان دراز مهمترین عامل ارتباطی غرب استان لرستان (طرهان) به شرق این استان و از آنجا به خوزستان و تیسفون (پایتخت ساسانیان) بوده است.این پل بیش از 19 چشمه طاق داشته که در حال حاضر فقط پنج چشمه طاق از آنها بر جای مانده است.
چشمه طاقهای پل به صورت جناقی ساخته شده اند و پایههای پل و موج شکنهای آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده اند.این پل عظیم و دیدنی مربوط به دوره ساسانی و به شماره 1058 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.به هر حال این روزها جنوب شهر خرم آباد که محل قرارگیری این بنای تاریخی نیز است تبدیل به زباله دانی شده است که این امر علاوه بر اینکه قابلیت توریستی این اثر دوره ساسانی را کمرنگ کرده از طرف دیگر مشکلاتی را برای ساکنان این منطقه نیز به وجود آورده است.از سوی دیگر بی توجهی به استفاده از ظرفیت منحصر به فرد گردشگری این اثر تاریخی موضوعی است که تاکنون مغفول باقی مانده است تا بسیاری از گردشگرانی که خرم آباد را مقصد سفر خود قرار میدهند ازوجود چنین جاذبه ای در مرکز لرستان بی اطلاع باشند.
منبع :http://lorestan.irib.ir/http://www.ebtekarnews.
com/Ebtekar/News.aspx?NID=102134.