اطلاعات بیشتر


نام مکان:
امامزاده محمد اوسط
استان:
اصفهان
شهرستان:
کاشان

معرفی نامه

این امامزاده گرانقدر در روستای جوشقان از توابع شهرستان کاشان واقع شده است . ایشان فرزند بلافصل امیر المومنین (ع) می‌باشد و نیز از مادر هم با دو واسطه فرزند پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) به شمار می‌آیند، چرا که مادر ایشان اُمامه دختر زینب بنت رسول اله (ص) می‌باشد. رسول خدا(ص) از همسرش خدیجه چهار دختر داشت به نامهاى:زینب، رقیه، أم کلثوم، فاطمه(س) و زینب را در زمان حیات خدیجه و درخواست او به أبى العاص، خواهر زاده خدیجه، شوهر داد، و این جریان قبل از بعثت رسول خدا(ص) بود و پس از اینکه آن حضرت به نبوت مبعوث گردید، دختران آن حضرت و از آن جمله زینب به پدر بزرگوار خود ایمان آورده و مسلمان شدند. زینب که خواهر حضرت زهرا بوده دختری به نام امامه داشت که بعد از شهادت حضرت زهرا(س) بنا به وصیت خود حضرت زهرا(س) به حضرت علی که از ایشان خواست خواهر زاده اش اُمامه را به عقد خویش در بیاورد، حضرت علی (ع) با امامه ازدواج نمود که محمد اوسط ثمره این ازدواج بوده است.

شیخ مفید هم در کتاب خود در مورد فرزندان امام علی (ع) نام محمد اُوسط(ع) را آورده واین مطلب را ذکر نموده است .اوسط به معنی وسط ومیانی می‌باشد واز آنجا که امام علی (ع) چند فرزند به نام محمد داشته، محمد حنفیه (محمد اکبر) این لقب به محمد اوسط داده شده است.امابر اساس نقلی، حضرت علی (ع) هنگام شهادت به امامه سفارش می‌کنند که معاویه از تو درخواست ..

.مشاهده کامل متن ازدواج خواهد کرد تا با ازدواج با نوه پیامبر چهره کریه خود را تطهیر نماید به همی جهت نباید تو به جواب او پاسخ مثبت دهی وشخص دیگری را حضرت معرفی می‌کنند که اگر خواستی با او ازدواج کن . و بلافاصله بعد از شهادت حضرت این مسئله رخ می‌دهد و امامه به معاویه جواب رد می‌دهد معاویه برای تحت فشار گذاشن امامه، قصد دستگیری محمد اوسط را می‌کند که ایشان هم از دست ماموران معاویه به مناطق شرقی بلاد اسلامی ومداین می‌گریزد وبه تدریج وارد ایران شده وبه شهر کاشان و منطقه جوشقان که اکثریت آن شیعه بودن وارد می‌شود . وی مدتها در این سرزمین بوده تا با توطئه ای به شهادت رسیده و در جوشقان دفن می‌شود.

اما این تنها نقلی است که از سندیت آن چندان اطمینانی نیست. آنچه مسلم است ایشان همراه با پسر عموهایشان یعنی قاسم بن جعفر و اسماعیل ضریربن جعفر که از فرزندان جعفر بن ابیطالب بودند. و اکنون هم قبور این دو عزیز یعنی اسماعیل ضریر در جوشقان در کنار محمد اوسط و حضرت قاسم در روستای چسبیده به جوشقان یعنی استرک می‌باشد. بعد از ورود به این منطقه بدلیل وجود اعمال بنی امیه مخفیانه زندگی میکردند و به همین دلیل اطلاعات دقیقی از ایشان واز شهادت یا وفاتشان در دسترس نیست و قبر مبارکشان هم تا مدتها پنهان بوده و تنها عده ای از سادات و یاران ایشان از آن خبر داشتند و ظاهر شدن قبر مبار ایشان بر عموم داستانی دارد شبیه ظاهر گشتن قبر مبارک امیر المومنین در دوران هارون الرشید .

تا مدتها تنها عده ای از شیعیان و یاران آن حضرت از قبر مطهر ایشان خبر داشتن و چرا که در زمان اموی و عباسیان قبور را تخریب می‌کردند ودر تاریخ هم هست که حتی قبر مطهر امام حسین را شخم زدند چه برسد به امامزادگان، بر این اساس سادات و همراهان محمد اوسط قبر را حتی از شیعیان هم تا سال‌ها مخفی نگاه می‌داشتند . تا اینکه فردی از خواص شیعیان که هر شب شمعی بر سر قبر روشن می‌کرده و به زیارت می‌رفته است شیری را می‌بیند که بشدت از ناحیه پا زخمی بوده به بالای قبر آمده ولی هیچ کاری هم به کسی ندارد و بعد از ایستادن بر سر قبر می‌رود این اتفاق در روزهای آتی هم تکرار می‌شود و مردم هم این شیر را که از پا هم زخمی بوده می‌بینند که هر روز به این مکان می‌رود وپایش را به خاک این منطقه می‌کشد تا در روز سوم که کاملاً خوب می‌شود . از این ماجرا به بعد است که شعیانی که از وجود این قبر در این منطقه خبر داشته اند قبر را هم بر همه ظاهر می‌کنند و به تدریج بارگاهی برای آن می‌سازند. وهنوز هم کوچه ای در کنار این زیارتگاه است که شیر از آن به محل قبر می‌آمده ومی رفته و به نام کوچه پا شیره معروف است.

همچنین در سر در زیارتگاه این امامزاده نقش همین شیر به طرز زیبایی با گچ کاری حکاکی شده که مربوط به دوران صفویه است واز آثار باستانی محسوب می‌شود.بر اساس مطلبی که در تذکره مسجد چهاردرخت که آنجا هم محل دفن بزرگان و چندین تن از منسوبین به ائمه از جمله امام سجاد (ع) می‌باشد آمده همسر مکرمه حضرت امام حسن عسگری(ع) برای تعمیر وبازسازی حرم مطهر امامزاده محمد اوسط(ع) به جوشقان می‌آیند دستور ساخت بقعه ای را هم برای مسجد چهاردخت می‌دهن که این از اعتبار وجود امامزاده محمد اوسط در جوشقان خبر می‌دهد وگرنه همسر امام مخصوص زیارت وبازسازی آن به این مکان نمی‌آمد.همچنین در دست نوشته ای که مربوط به زیارتگاه بابویه جوشقان امی باشد مطالبی راجع به جوشقان آمده که نشان می‌دهد از گذشته این مکان مامن امامزادگان وسفیران آنان بوده چنانکه در این منطقه جنگی بزرگی هم رخ می‌دهد که بسیاری از امامزادگان که منسوب به امام هادی (ع) هستند همراه با یارانشان به شهادت می‌رسند . که ابن بابویه محدث معروف از دفن این فرزندان ائمه که با چند واسط به امام هادی می‌رسند در این محل (زیارت بابویه جوشقان) خبر می‌دهد که به همین دلیل که ایشان این مطلب را فرموده به این نام این زیارتگاه معروف شده است.

این اثر در تاریخ سوم اسفند هزار و سیصد و پنجاه و پنج با شمارهٔ ثبت هزار و سیصد و پنجاه و دو به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.منابع :http://fa.wikipedia.org/http://emamzadeowsat.

parsiblog.com/http://patoghee.com/http://www.emamzadegan.

ir/http://www.knp.ir/.