اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- موزه بابل یا گنجینه بابل
- استان:
- مازندران
- شهرستان:
- بابل
معرفی نامه
موزه بابل معروف به گنجینه بابل به عنوان تنها موزه مردمشناسی مازندران در ساختمان شهرداری سابق شهر که در سال 1307 به عنوان بلدیه (شهرداری) بنا شد، واقع گردیده است.این بنا در اسفند ماه ۱۳۷۴ با کاربری فرهنگی در اختیار سازمان میراث فرهنگی مازندران قرار گرفت و در بهمن ماه سال ۱۳۷۵ پس از احیا و مرمت و باز پیرایی تحت عنوان موزه بابل گشایش یافت.این موزه با بخشهای باستانشناسی، مردمشناسی و چوب به مدت ۴ سال دایر بود و در سال ۱۳۷۹با مرمت اساسی شیروانی و زیرزمین آن در سال ۱۳۸۲به عنوان تنها موزه مردمشناسی مازندران شروع به کار کرد.مردم شناسیبخش مردم شناسی موزه نمایشی از وسایل کشاورزی، پوشاک مازندران، گیلان، ترکمن، چادر شب بافی زنان مازندران، صنایع دستی زنان ترکمن صحرا و صنایع دستی کارگاه میراث فرهنگی کشور اعم از زری بافی و سفالگری میباشد این بخش یک تالار نسبتاً وسیع دارد و آثار و اشیا موجود در آن بیشتر مربوط به زندگی اقوام خاصی نیست.
سالن دوم موزه نیز به نمایش آثار اسلامی اختصاص یافته و آثاری چون ظروف سفالی لعاب دار از قرن سه تا ده هجری، آبگینه در اشکال تنگ، صراحی، پیاله و غیره است. زیورآلات هزاره اول پیش از میلاد و دوره اسلامی نیز در این موزه در معرض دید قرار دارند.از دیگر فضای موزه مردمشناسی مازندران«قهوهخانه سنتی» است که با وسایل مورد استفاده از جمله تخت چوبی برای نشستن و استراحت، ..
.مشاهده کامل متن قلیان و چوب سیگار و منقل است. وسایل روشنایی، وسیله خرد کردن قند، تخته خرد کردن سبزی و انواع قاشقهای چوبی کوچک از دیگر وسایل ویترین این قهوه خانه است. در قسمت دیگر این موزه نمایی از ازدواج و نوع پوشش عروس و داماد شمالی به نمایش درآمده است.
و اما قسمت دیگر این موزه داروخانه سنتی بر پا گردیده است .در این داروخانه یا «عطاری» انواع گیاهان دارویی شمال و فهرستی از گیاهان داوریی همراه طرز استفاده از آنها وجود دارد.بخش یادمانهای چوبییک سالن از این موزه برای نمایش یادمانهای چوبی مازندران در نظر گرفته شده است و در، پنجره، قسمتهایی از کتیبه و تزئینات صندوق مزار بقاع متبرکه این سامان در انواع منبت، مشبک و قاب و گره را در خود جای داده است. قدیمیترین اثر این بخش کتیبه صندوق مزار بقعه متبرکه امامزاده علی(ع) روستای سوادکوه با تاریخ 833 هجری قمری است.
دو لنگه در چوبی منبت کاری شده کتیبهدار متعلق به بقعه متبرکه شاهزاده رضا(ع) روستای لدر بندپی شرقی بابل نیز از اشیای با ارزش این مجموعه است. بخش باستان شناسیاز قدیمیترین آثار دوران پیش از تاریخ این موزه ظروف سفالی قرمز رنگ منقوش اسماعیلآباد متعلق به هزاره پنجم پیش از میلاد است. همچنین سفالهای منقوش هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد از تپه حصار دامغان، سیلک کاشان و شوش را میتوان در این موزه دید. ویترینی نیز به سفال خاکستری رنگ داغ دار تورنگ تپه و ظروف خاکستری مازندران در اواخر هزاره سوم و اواخر هزاره دوم پیش از میلاد اختصاص دارد.
در یکی از سالنها اشیایی از اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش از میلاد تا دوره پارت و ساسانی موجود است. این آثار شامل مجسمههای سفالی، مفرغی، جنگ افزارهای مفرغی و ظروف سنگی است. بیشتر این اشیا از مناطق باستانی مازندران مانند بهشهر، ساری، قائم شهر، نکا و نور به دست آمده و بیانگر تمدن دیر پای مناطق باستانی خطه شمال است.منبع :http://fa.
wikipedia.org/http://www.tebyan.net/newindex.
aspx?pid=934&articleID=745382www.mazandnume.com.