اطلاعات بیشتر


نام مکان:
برج لاجیم
استان:
مازندران
شهرستان:
سوادکوه

معرفی نامه

برج لاجیم در شمار آثار زمان تسلط آل زیار بر طبرستان در فاصله سالهای ۳۱۶ الی ۴۴۳ هجری قمری است. این برج در شهرستان سواد کوه استان مازندران واقع شده است.این بنای تاریخی از نمای بیرونی یک گنبد مخروطی ساده و ظریف است ولی در داخل به حالت مدور تغییر شکل می‌دهد. ستیغ آفتاب بر بنای مخروطی شکل،عظمت این برج را دو چندان کرده است.

بنای آجری،آنچنان قرص ومحکم پا در ره خاک دارد نه آنچنان که گویی سالیان است که ازعمرخشت خشت آن می‌گذرد.درکمربند زیرگنبد،دوکتیبه به خط کوفی و پهلوی بر روی هم قرارگرفته،این دوکتیبه به شکل زیبایی با آجرهایی تراش خورده در زمینه ای ازگچ سفید نصب شده اند.اهمیت برج لاجیم مانند برج رسکت، بیشتر به دلیل دارا بودن کتیبه پهلوی در کنار کتیبه کوفی است. متن کتیبه چنین است:بسم الله الرحمن الرحیم.

هذا قبر القیم الکیا الجلیل ابوالفوراس شهریار بن العباس بن شهریار مولی امیرالمؤمنین رحمه الله امر بینائه فی سنه ثلاث محشر و اربعمانه، عمل الحسن بن علی.این امر نشان می‌دهد که در قرن پنجم هجری قمری در این قسمت از ایران، حکمرانان وقت علاوه بر توجه به هنر دوران قبل از اسلام به خط رایج در دوره حکومت شاهان ساسانی نیز اهمیت می‌داده‌اند.روستاییان به این برج امامزاده عبدالله می‌گویند،اما گویا این مقبرۀ اسپهبد "شهریارباوندی" است. بر روی کتیبه باخط کوفی نام کیااسماعیل ابوالفارس شهریارابن .

..مشاهده کامل متن عباس به چشم می‌خورد حال مشخص نیست این ابوالفارس چه کسی است ودرمیان بزرگان باوندی دارای چه مقامی بوده که نامش برسرکتیبه این برج حک شده است؟مسیر دسترسی برای رسیدن به برج لاجیم بعاز گذشتن از شهر زیرآب و پس از طی نمودن یک مسافت ۳۰ کیلومتری به سر گردنه مرتفعی میرسید که از طبیعت و ارتفاعات جنگلی خارج و به چمنزار و بوته زارهای زیبا بدل می‌گردد. در میان سبزه زاران وسیع و گسترده یک منطقه بدون پوشش بوته‎ای مانند شبه‌جزیره‌ای که از سه طرف به پرتگاه‎های عمیق مشرف است به چشم می‌خورد.

در حاشیه پرتگاه در قدیم خندقی با دیوارهای عظیم وجود داشته است که احتمالاً قلعه‎ای وسیع و پر اهمیت را تشکیل می‎داده است که برج مشهور لاجیم را در میان آن بنا کرده بودند.مسیر بعدی از طریق جنگل و از میانه راه آسفالته ساری به کیاسر به روستای لاجیم منتهی میشود.منبع :http://farhamd.blogfa.

com/cat-53.aspxhttp://mazandaran.irib.ir/web/80-natural/11293-1392-04-20-05-14-50http://www.

tabnak.ir/fa/news/279987http://lajimiha.blogfa.com/tag.