اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- خانه حسن پور
- استان:
- مرکزی
- شهرستان:
- اراک
معرفی نامه
این خانه در مجموعه بافت قدیمی شهر اراک و در اولین گذر سمت چپ بعد از چهار سوق بازار(گذر ششم) و در مقابل گذر مدرسه و مسجد سپهداری قرار دارد، بنیانگذار این بنا حاج علی مشیری است و بعد از چند نسل آخرین مالک آن آقای حسن پور بوده است.سازه اصلی بنا از خشت تشکیل شده و پیها را به وسیله سنگهای بزرگ و دوغاب گل آهک ساخته ا ند. نما سازی بنا با استفاده از آجر، کاشی، گچ و قیر است.این بنا همچون بناهای اولیه مسکونی شهر سلطان آباد درون گرا با حیاطی مرکزی است و در سه جهت شرق، شمال و جنوب دارای ساختمانهایی است که به سمت حیاط گشوده میشوند.
این بنا بعنوان مسکونی مورد استفاده قرار داشته است. منزل از دو بخش جنوبی و شما لی تشکیل شده که بخش جنوبی آن در دوره قاجار و بخش شما لی آن متعلق به سال 1290 هجری شمسی میباشد، بخش شمالی حدودا" 30 سانتیمتر در سطح بالاتری نسبت به سطح جنوبی قرار دارد.این بنای قدیمی و زیبا در زمینی به مساحت 600 متر مربع در دو طبقه تحتا نی و فوقا نی هر یک به مساحت 300 متر مربع در دو دوره ساخته شده است که متشکل از اتاقهای پنج دری،سه دری و مطبخ است که از طریق گذرگا هها و راه پلههای متعددی به یکدیگر ارتباط دارند.ساختمان در دو طبقه احداث شده و طبقه همکف به اتاقهای زمستان نشین ،اختصاص دارد وطبقه اول اتاقهای شاه نشین و تابستان نشین را شامل میشود.
چند پلکان ارتباط دو طبقه را تأمین مینماید،این ...مشاهده کامل متن پلکانها در قسمتهای شمالی،شرقی وغربی ساختمان داخلی قرار دارند.
در قسمت جنوب غربی ساختمان یک پلکان دو طرفه حیاط را به م کلیه فضاهای طبقه اول با هم دارای ارتباط داخلی هستند،در طبقه همکف قسمت واقع در جنوب غربی با دیگر فضاها ارتباط مستقیم ندارند و حیاط رابط بین آنهاست.کف حیاط حدود 5/1 متر از کف خیا بان پایینتر است و تمام اتاقها نور لازم را از حیاط میگیرند.این بنای مسکونی در سال 1374 توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از وراث مرحوم حسن پور خریداری و مرمت شد، تا اوایل سال1383 ه ق،مرمت این بنا طول کشید.این خانه در سال 16/1/1377 به شماره 1985 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
اکنون این بنا برای آموزش هنرهای سنتی و میراثی مورد استفاده قرار گرفته است.در این موزه آثار برجسته هنرمندان معاصر استان مرکزی در رشته قالیبافی،گلیم برجسته و ساده، منبت، کنده کاری چوب، مسگری، قلمزنی، نگارگری، تذهیب، پیکرتراشی، مجسمه سازی، البسه محلی، پا پوشهای سنتی، سفال و سرامیک، میله کاری، سازههای سنتی، آئینه کاری و...
به نمایش گذاشته شده است.منبع :http://markazi.irib.ir/index.
php/about-us/about-ostan-markazi/markaziview/1931---.