اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- آبانبار حاج مهدی
- استان:
- مرکزی
- شهرستان:
- دلیجان
معرفی نامه
آب انبارها از شاهکارهای معماری دوره قاجار در شهر نراق از توابع شهرستان دلیجان هستند و شهر نراق دارای بناهایی از دوره قاجار به علت نزدیک بودن به معماری کاشان از اصالت خاصی برخوردارند.عبور از کوچههای این شهر گویی عبور ازکوچ هایی در 500 تا هزار سال پیش است، هوای دلچسب خنک، سکوت و آرامش کوچه ها، شاخههای درختهایی که از حیاطها به دیوارهای کاهگلی بیرون زده و به رهگذران ومیهمانهای این دیار سلام میکنند.پلههای بلندآب انبارهایی که تا عمق زمین میرود و خنکای آب رامیهمان برق چشمها میکند، مردم صمیمی وساده و همه و همه خبر از گذشته گمشده ای است. نراق از سه محله تشکیل شده که هر کدام دارای مرکزیت خاص خود بوده و در این مراکز مسجد، حسینیه، حمام و آب انبار مجزا وجود دارد.
در حال حاضر آب انبار هر سه محله شهر نراق پائین ، بالا و بازار پابرجا است و اکنون آب انبار محله بالا آبگیری و مردم از آب بسیار خنک و گوارای آن در ایام تابستان استفاده مینمایند. آب انبار محله بالا که در مجاورت حسینیه و مسجد جامع نراق قرار دارد، توسط یکی از تجار شهر نراق به نام حاج مهدی نراقی احداث شده است. آبانبار حاج مهدی که به آبانبار محله بالا نیز شهرت دارد، از آثار دوره قاجار به حساب میآید . این آبانبار همچنین به علت اینکه رو به روی مسجد جامع شهر نراق قرار دارد به آبانبار مسجد جامع نیز مشهور است.
این آبانبار دارای ...مشاهده کامل متن پلان شمالی - جنوبی است.
آبانبار حاج مهدی دارای منبع ذخیره آب، پوشش منبع آب، بادگیر، راه پله، پا شیر و سردر تزئینی است.حاج مهدی نراقی در سال 1240 هجری قمری یعنی تقریبا 180 سال پیش این بنا را در مرکز محله بالا به همراه حسینه آن احداث مینماید و مقداری هم زمین کشاورزی از مزرعه حسین آباد وقف بر تعمیر، مرمت و نگهداری از آن میکند . باید توجه داشته باشید که منبع تامین آب شرب اهالی نراق تنها قنات حاج الله داد و آب انبارها بوده است لذا در ایام گرم سال این آب انبار بخش بزرگی از شهر را که مجموعه محله بالا میشوند آبرسانی مینموده است . مجموعه آب انبار و حسینیه حاج مهدی متعلق به دوره قاجار است و معماری بسیار زیبا و دیدنی دارد .
این مجموعه اضافه بر مخزن ، پا شیر ، حوض آبگیری و دو عدد بادگیر دارای حسینیه هم میباشد .منبع ذخیره آب آن مکعب مستطیل بوده و از سقف گنبدی شکل و یک بادگیر که در چهار طرف آن 3 هواکش تعبیه شده، تشکیل شده است.در ساخت این آبانبار از مصالحی چون آجر، سنگ، آهک و ساروج استفاده شده و راهپله آن که منتهی به پاشیر میشود 33 پله دارد و از آجر و سنگ ساخته شده است.سر در ورودی آن تزئیناتی ندارد و با آجر به صورت خفته و راسته ساخته شده اما پوشش سقف ورودی و راهپلههای آن دارای تزئینات زیبایی با کاشیهایی به رنگ فیروزهای و آبی است.
بالای لچکیهای دو طرف قوس ورودی راهپله، کتیبهای سنگی وجود دارد که تاریخ 1264 قمری را نشان میدهد. آبانبار حاج مهدی در سال 1380 توسط سازمان میراث فرهنگی، با شماره 4606 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.در حال حاضر این بنا به همت افراد خیر در حال بازسازی است و قرار است از مخزن آب آن به عنوان موزه آثار تاریخی شهر نراق استفاده شود تا گردشگران ومسافران با معماری آب انبارهای قدیمی و نحوه کار کرد آنها آشنا شوند. منبع :http://fa.
wikipedia.org/http://www.hamshahrionline.ir/http://naraghleader.
blogfa.com/.