اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- لاک پشتهای دریایی قشم
- استان:
- هرمزگان
- شهرستان:
- قشم
معرفی نامه
جزیزه قشم به دلیل وجود سواحل شنی و ماسه ای مناسب، همواره در فصل بهار لاک پشتهای دریایی بسیاری را برای تخمگذاری به سوی خود میکشاند. روستای شیب دراز و سواحل گسترده آن محل حضور لاک پشتهای دریایی و لاک پشتهای منحصر به فرد پوزه عقابی است که همه ساله از اواسط اسفند ماه تا پایان خرداد برای تخمگذاری به این سواحل میآیند.در شبهای مهتاب که نور نقره گون ماه همه سواحل قشم را روشن میکند تماشای جانوری با پیکر سنگین و شکلی غریب که از دریای مواج و پرشکوه بیرون میآید بیشتر به یک افسانه میماند تا واقعیت. از هشت گونه لاک پشت دریایی شناسایی شده در جهان، پنج گونه در آبهای خلیج فارس و دریای عمان زندگی میکنند که شامل: لاک پشت سبز، لاک پشت عقابی، لاک پشت چرمی، لاک پشت سرخ و لاک پشت رایدلی هستند.
سواحل بکر جنوبی جزیره قشم که شیب ملایمی دارند، محل مناسبی برای تخمگذاری لاک پشتها است. لاک پشتها حداقل دو متر و حداکثر ۵۰ متر برای تخمگذاری از دریا فاصله میگیرند. همه لاک پشتها شبها برای تخمگذاری به ساحل میآیند. لاک پشتها میتوانند در نیم ساعت بیش از ۱۰۰ تخم بگذارند.
تخمگذاری لاک پشتهای عقابی در سواحل قشم از نیمه دوم اسفند آغاز میشود و حداکثر تا پایان اردیبهشت ادامه مییابد. بین ۴۵ تا ۶۰ روز طول میکشد تا بچه لاک پشتها سر از تخم بیرون آورند. هر اندازه دمای محیط تخمها بیشتر باشد بچه لاک پشتها ..
.مشاهده کامل متن زودتر از ماسهها سر بیرون میآورند و جنس آنها نیز ماده خواهد شد. اما کاهش دما تاثیر معکوس در این فرآیند دارد. بیرون آمدن بچه لاک پشتها از زیر ماسهها دیدنی و شگفت انگیز است.
بچه لاک پشتها پس از آنکه از زیر ماسهها بیرون میآیند به سمت روشنترین افق که دریا است حرکت میکنند. در واقع این نوزادان را تنها حسی غریزی به سوی دریا میکشاند و این آغاز راهی دشوار همراه با خطرهای بسیار برای آنها است.ازشاهکارهای خلقت این است که بچه لاک پشتهایی که در این محل سر از تخم بر میآورند پس از 30 سال که بالغ میشوند جهت تخمگذاری دوباره به زادگاه خود بر میگردند و تخمگذاری میکنند. دیدن لاک پشتهای پوزه عقابی در هنگام چاله کندن و تخمگذاری و دیدن بچه لاک پشتهای بسیار کوچک که از تخم بیرون میآیند و به طرف نور حرکت میکنند از جاذبههای اکوتوریستی جزیره پهناور قشم است.
در سالهای اخیر سازمان منطقه آزاد قشم با همکاری سازمان یونسکو به منظور مراقبت از این لاک پشت نادر و در حال انقراض کار نگهداری و رهاسازی بچه لاک پشتها را آغاز کرده است.بهمن ماه سال 1390 با حمایت برنامه تسهیلات محیط زیست جهانی و همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، ساحل 60 هکتاری تخم گذاری لاک پشتها در قشم به عنوان اثر طبیعی به ثبت رسید.منبع :http://www.yjc.
ir/fa/news/4806719http://www7.bandarabbas.irna.ir/fa/News/81125948http://isna.
ir/fa/imageReport/93021510368.