اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- باغ گیاهان دارویی بو علی سینا
- استان:
- همدان
- شهرستان:
- همدان
معرفی نامه
استان همدان از گذشتههای دور، از قطبهای تولید انواع گیاهان داروئی در کشور بوده است و طب سنتی با طبیبان سنتی در آن رواج داشته و با فرهنگ مردم عجین بوده، همچنین تهیه عرقیات گلهای معطر و گیاهان داروئی نیز مرسوم بوده است. با توجه به زمینههای موجود از جمله: رویش انواع گیاهان دارویی و تولید انبوه آن در استان، استقبال عمومی در استفاده از گیاهان داروئی، سابقه تاریخی استفاده از طب سنتی و وجود طبیبهای مانند : حکیم ابوعلی سینا در گذشته و دکتر سید احمد علی خسروی همدانی و دیگران در حال حاضر، در سال 1375، " باغ گیاهان داروئی بوعلی سینا " در جنوب همدان احداث گردیده و توسط مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان، رویشگاههای طبیعی و مکانهای پراکنش گیاهان داروئی شناسایی گردید. که تا کنون منجر به شناسایی 250 گونه گیاهان داروئی و صنعتی شده است.اهداف احداث این باغ عبارت است از:▪ جمع آوری ژرم پلاسم گونههای گیاهی داروئی در حال انقراض و تکثیر و نگهداری آنها.
▪ تشویق کشت گونههای دارویی اقتصادی بر اساس توصیه روشهای علمی بجای جمع آوری غیر اصولی از عرصههای منابع طبیعی (محلهای پراکنش ) و جلوگیری یا کاهش تخریب این اکوسیستم ها.▪ ایجاد اشتغال و تولید درآمد منطقی در اراضی زراعی فقیر و کم بازده.▪ صرفه جویی در وقت و هزینه علاقمندان تحقیقات بر روی گونههای دارویی و سهولت دسترسی بدون مراجعه به زیستگاه اصلی گیاه.▪افزایش .
..مشاهده کامل متن اطلاعات و گرایش عمومی به شناخت و استفاده صحیح از گیاهان دارویکاربردهای تحقیقاتی، آموزشی ، نمایشگاهی، احیاء و توسعه طب سنتی و فراهم کردن امکان بازدیدهای علمی، از جمله اهداف احداث باغ گیاهان داروئی بوعلی سینا در همدان بوده است. لازم به ذکر است که : ارتفاعات الوند، کوههای بوطاقی، گرین، آلمابلاغ، خان گرمز، لشگردر، کوه سرده و کوه گرمه از عمدهترین مناطق رویش گیاهان دارویی در استان میباشند.
برخی از طرحهای اجرا شده در باغ گیاهان دارویی عبارتند از: الف- طرح جمع آوری و شناسایی گیاهان دارویی استان همدان ب- کشت و اهلی کردن گیاهان موسیر در استان همدان ج- ساخت 36 داروی گیاهی و معرفی به وزارت ارشاد، در زمان و آموزش پزشکی جهت اخذ مجوز از جمله : 1- داروی گیاهی ضد میگرن 2- داروی گیاهی تقویت کبد 3- داروی گیاهی ضدسینوزیت 4- داروی گیاهی ضد سوختگی 5- داروی گیاهی ضد نفخ و باد شکن 6- داروی گیاهی ضد رویش موهای صورت و غیره کلکسیونهای موجود در باغ:۱) قطعه گیاهان علفی یکساله: این مجموعه وسعتی برابر .۵هکتار را بخود اختصاص داده است ودر آن کرتهائی به ابعاد ۱۴ متر مربع به صورت منظم طراحی شده که کل مجموعه به شکل یک قالی ایرانی میباشد.۲) قطعه گیاهان بوته ای وچند ساله: این مجموعه وسعتی برابر .۴هکتار را به خود اختصاص داده وکرتها دارای شکل نامنظم ومساحت متفاوت میباشند و به وسیله سیستم آبیاری تحت فشار آبیاری میگردند.
۳) محوطه درختان ودرختچههای داروئی: این محوطهها در مجموع مساحتی برابر .۹ هکتار را به خود اختصاص داده اندو به شکل یک کمربند اطراف باغ بجز قسمت شرقی آنرا در بر میگیرند.۴) محوطه کشت پایلوت:این محوطهها در مجموع بصورت قطعات مجزا از هم جهت کشت آزمایشی گیاهان تحت مطالعه در طرحهای مرتبط با وظایف باغ در نظر گرفته شده است و در مجموع جمعا مساحت حدود ۰.۸ هکتار را به خود اختصاص داده است.
۵) فضای سبز و محوطههای گل کاری وچمن کاری: جهت زیبائی وتنوع مجموعه در حاشیه راهها ومحوطهها با طراحی مناسب ایجاد شده است.۶) محوطه گیاهان پیازی وریزوم دار: در زمینی به وسعت ۳۰۰ متر مربع تعداد زیادی از گیاهان پیازی به صورت مجموعه ای زیبا کشت گردیده است.۷) گلخانه وشاسی ها: وسعت این منطقه جمعا حدود .۲ هکتار میباشد که شامل سه گلخانه در مجموع به مساحت ۹۸۰ متر مربع و۸۰ متر مربع شاسی جهت نگهداری تکثیر وکشت گیاهان داروئی مختلف میباشد .
۸) نمایشگاه فرآوردههای داروئی وداروهای گیاهی: در قسمت مرکزی باغ به وسعت ۵۰ متر مربع احداث ودرآن فراوردههای گیاهی وداروئی وداروهای ساخته شده از گیاهان به نمایش گذاشته شده است..۹) راههای ارتباطی مجموعهمنابع :http://paydarymelli.ir/http://www.
ebtekarnews.comhttp://www.hamedan.ir/hamedan/fa/http://medplant.
ir/5302.