اطلاعات بیشتر


نام مکان:
موزه تاریخ طبیعی همدان
استان:
همدان
شهرستان:
همدان

معرفی نامه

مجموعه‌ای کم‌نظیر از نمونه انواع گونه‌های حیوانی، گیاهی و طبیعی اقلیم ایران و اقصی نقاط کره خاکی است که تماشای آن ذهن هربیننده‌ای را به گذشته و حال اعماق آب‌ها و فراز خاک‌ها می‌کشاند. در لابه‌لای این مجموعه اعجاب‌انگیز که هم‌اینک به عنوان یکی از گران‌بهاترین سرمایه‌های ملی و بستری برای مطالعات دانش پژوهان و اهل تحقیق شناخته شده‌است، هزاران نمونهٔ زنده، سنگواره و تاکسی درمی شده از گونه‌های گیاهی پستانداران، پرندگان، خزندگان، حشرات و آبزیان به شیوه‌های مدرن و علمی نگهداری می‌شود.بنیان موزه تاریخ طبیعی در همدان سال ۱۳۵۱به همت انسانی علاقه‌مند و سخت کوش و چند تن از دبیران دبیرستان و اساتید دانشگاه در سالن کوچک و محدود در گوشه‌ای از دبیرستان موسوم به پهلوی آن زمان گذاشته شده‌است. این موزه هم‌اینک در چند تالار مجهز و آراسته به وسعت ۲۰۰۰ مترمربع به چند فضای مناسب برای مطالعه، سالن سخنرانی و کتابخانه تخصصی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی‌سینا مجهز است.

از موزه تاریخ طبیعی همدان روزانه حدود ۳۰۰نفر از دوست داران مظاهر طبیعت وحشی، اهل تحقیق و پژوهشگران از سراسر ایران دیدن می‌کنند.این موزه به همت استاد جعفر محمد علیزاده احداث شده‌است و تمام نمونه‌ها با همت ایشان و دانشجویان علاقه‌مند جمع‌آوری شده‌است.موزه تاریخ طبیعی همدان با بهره گیری از الگوها و استانداردهای بین المللی طراحی و تکمیل ..

.مشاهده کامل متن شده و این گنجینه نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه و جهان نیز حرف برای گفتن دارد.وجود انواع ماهیان و آبزیان، خزندگان، پستانداران تاکسیدرمی شده و نمونه‌های کانی و فسیلی برخی جانوران، این موزه را بسیار دیدنی و جذاب ساخته است به طوری که رنگارنگی طبیعت و حیوانات و محیط پیرامون آنها را می‌توان در آن به نظاره نشست و لذت برد.در موزه تاریخ طبیعی همدان برای نمایش نمونه‌های حیوانی، گیاهی و کانی صحنه آرایی‌های متفاوتی مطابق با شرایط زیست محیطی جانوران ایجاد شده است که موزه را به محیطی کم نظیر در آسیا و قابل مقایسه با موزه‌های مشابه در اروپا و آمریکا تبدیل کرده است.

محل آن در فضای دانشکده کشاورزی دانشـگاه بوعـلی سینا در انتهای چهار باغ آزادگانمنشعب از میدان مدرس واقع شده است، و با زیر بنای تقریبی 2000 متر مربع در سه سالن مجزا و مرتبط به هم به شرح زیر جای داده شده اند:سالن شماره 1در این سالن نگاره‌های سنگی کشف شده از مناطق مختلف ایران، توسط گروه تحقیق موزه و سفالینه ها، و دست سازهای مفرغی و سکه به نمایش در آمده، که مبین برداشت دقیق انسان ایرانی و علاقمندی وی به طبیعت اطراف خود بوده است. همچنین حدود 300 مورد صحنه سازی از طبیعت وحش ایران به معرض دید عموم گذاشته شده است.سالن شماره 2این سالن به آبزیان اختصاص دارد و شامل دو بخش جدا از هم است: در بخش اول: آکواریوم انواع ماهیان زینتی آب شیرین مناطق گرمسیری است، که در حال حاضر تعدادی از آنها به صورت محدود و در حد تحقیقات در موزه نگهداری می‌شوند. همچنین راه اندازی آکواریوم ماهی‌های آب شور و نیز احداث آکواریوم بزرگ و قابل رقابت با انواع بین المللی آن حاوی اقسام گوناگون آبزیان، در دست مطالعه می‌باشد.

بخش دوم : شامل آبزیان فیکسه شده است. در این قسمت نمونه‌های کمیاب و نفیسی از انواع آبزیان ، خزندگان، و پستانداران، به صورت فیکسه شده در داخل محلول و یا به صورت " تاکسیدرمی " شده قرار دارد.سالن شماره 3در این سالن، مجموعه ای از نمونه‌های کانی، فسیلی و سنگهای رسوبی به جای مانده از ادوار مختلف زمین شناسی ایران، جمع آوری شده است، که گر چه فشرده ای از نمونه‌های کانی و فسیلی ایران است، لیکن غنی‌ترین مجموعه‌های مشابه داخل کشور است.اکتشافاتتوجه به اکتشاف، بیانگر پوپایی و بالندگی یک موزه می‌باشد.

موزه تاریخ طبیعی همدان نیز درطول فعالیت 28 ساله خود برخی از نمونه‌ها را برای اولین بار در کشور کشف نموده است که البته اثبات جدید بودن آنها در سطح جهان نیاز به تحقیق و بررسی بیشتری دارد. برای مثال، کشف 5 گونه جدید از ماهی‌های خلیج فارس و چند نمونه از فسیلها، برای اولین بار توسط این موزه گزارش شده است. در حال حاضر علاوه بر گردشگران و محققین، سالانه گروههای زیادی از دانشجویان و دانش آموزان، از این موزه دیدن می‌کنند.یکی از ویژگی‌های مجموعه موزه تاریخ طبیعی همدان همخوانی کلیه صحنه‌ها و ترتیب نمایش نمونه‌های زنده، تاکسیدرمی، فسیل و مدل‌سازی است که تحسین هر بیننده‌ای را بر می‌انگیزد.

موزه تاریخ طبیعی همدان در خاورمیانه بی‌نظیراست و براساس نظر مسئولان مربوط درحال حاضر ‪ ۵۰‬ درصد از گونه‌های پستانداران و ‪ ۷۰‬ درصد از گونه‌های پرندگان بومی پهنه وسیع ایران در کنار صدها نمونه از گونه‌های حیوانی و گیاهی عرصه گیتی در این موزه جلوه‌گری می‌کند.منبع :http://www.hamedan.ir/hamedan/fa/Nature_Mu.

asphttp://paydarymelli.ir/fa/news/6939http://isna.ir/fa/news/91061307200http://www.bartarinha.

ir/fa/news/1672.