اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- آرامگاه میر رضی الدین آرتیمانی
- استان:
- همدان
- شهرستان:
- تویسرکان
معرفی نامه
الهی به مستان میخانهات بعقل آفرینان دیوانهاتبه مستان افتاده در پای خم به مخمور با مرگ با اشتلمبشام غریبان، به جام صبوح کز ایشانست شام و سحر رافتوحکه خاکم گل از آب انگور کن سرا پای من آتش طور کنخدا را بجان خراباتیان کزین تهمت هستیم وارهانبه میخانهٔ وحدتم راه ده دل زنده و جان آگاه دهمیر رضی الدین آرتیمانی از شعرا و عارفان عصر صفوی است که در نیمه دوم قرن دهم هجری قمری در روستای آرتیمان (سه کیلومتری ) توابع تویسرکان بدنیا آمد.وی پس از ایام کودکی در حوالی سال هزار هجری قمری به همدان و اصفهان که در آن زمان مجمع علم و ارباب هنر بوده سفر میکند و به علت لیاقت و توانایی که در شعر و ادب فارسی از خود نشان میدهد به منشی گری در دربار شاه عباس و به دامادی شاه عباس ارتقا پیدا میکند .رضی در ایام کهولت سنی به زادگاهش آرتیمان بر میگردد و سر انجام در سال ۱۰۳۷ هجری قمری چشم از دنیا میپوشد و در تپههای زیبا موسوم به همینه در شمال شرقی تویسرکان به خاک سپرده میشود.آرامگاه وی مشتمل از بنای آجری و چهار وجهی است در قسمتهای مختلف بنا از چهار ضلعی و مربع .
..مشاهده کامل متن استفاده شده است .طراح این بنا مهندس جودت و معمار آن حاج هادی کهزادی اهل و ساکن تویسرکان بوده است این بنا از داخل از پنج چهار گوش به نام پنج پنشتن ساخته شده است اغلب بازماندگاه رض به کیایی و میررضی مشهورند.
ساخت این آرامگاه سال ۱۳۵۴ توسط انجمن آثار ملی (میراث فرهنگی) آغازو در سال ۱۳۵۶ به اتمام رسید. این آرامگاه در محدوده شمال شرقی شهرتویسرکان ومشرف به دره سرسبز وباصفای تویسرکان وسرابی واقع شده ومتشکل از بنائی آجری وچهاروجهی است به ابعاد ده در ده وارتفاع 6متر.نمای بنا در هر ضلع دارای سه دهنه طاق زیبا ورفیع است که تشکیل چهار ایوان را در اطراف میدهد ودر هر یک از این ایوانها یک ورودی به داخل بنا تعبیه شده است .بخش داخلی آرامگاه نیز دارای تزئینت ساده وآجری است که مزار میر رضی با لوحی فلزی حاوی شرح حالش در وسط آن قراردارد .
سقف آرامگاه با شیوه ای بدیع ساخته شده بدین نحو که چهار ردیف دیواره آجری در قالب کادری مربع ومیان تهی بصورت متقاطع برروی هم قرار گرفته ومساحت هر یک از مربعها از پایین به بالا نصف میشود . تنها اثر بجای مانده از میر رضی الدین آرتیمانی ۱۲۰۰ بیت شعر است. که ساقی نامه و سوگند نامه او در دنیا بی نظیر میباشد. فرزند او ابراهیم ادهم است که در هند مدفون گردیده است که او نیز شاعری را از پدر به ارث برده است این بنا در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی نگهداری و حفاظت میشود.
منبع :http://www7.hamedan.irna.ir/fa/Photo/80974956http://madestan.
ir/www/publicServicesMgr.php?action=subView&frmSId=503&SGLSESSID=0e461c9091f0de94f6785cb0861953f1http://roodavar.ir/?p=3424.