اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای کرکبود
استان:
البرز
شهرستان:
طالقان

معرفی نامه

کرکبود روستایی زیبا و کوهستانی در شهرستان طالقان است. در بخش بالا طالقان روستای کوچک زیبایی قرار دارد که به نام کرکبود نامیده می‌شود . روستای کرکبود در ارتفاع 2250 متری از سطح دریا قرار دارد و آب و هوای آن در تابستان معتدل و در زمستان سرد و خشک است. رودخانه کرکبود از کنار روستا عبور می‌کند.

سفالینه‌های به جا مانده در گوشه و کنار روستا به قرون چهارم و پنجم هجری قمری مربوط است. بنابر منابع محلی نام روستا بر گرفته از نام کهر و کبود است که با گذشت زمان به کرکبود تغییر یافته است. مردم روستا ی کرکبود مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستندو به زبان فارسی سخن می‌گویند . اقتصاد این روستا بر پایه فعالیت زراعی، باغداری، دامداری و امور خدماتی استوار است.

گروهی نیز با تولید صنایع دستی نقش مهمی در اقتصاد خانوار دارند. مهمترین محصولات زراعی روستا شامل گندم، جو و حبوبات است. آب و هوای مساعد و منابع غنی آب موجبات رونق باغذاری شده است.انواع میوه‌های سردسیری مانند گردو، سیب، آلبالو، گیلاس و زردآلو در این روستا به عمل می‌آید و سیب و گردوی آن شهرت منطقه ای دارد.

روستای کرکبود بافت مسکونی متمرکز و فشرده ای دارد و در شیبی ملایم استقرار یافته است. بیشتر خانه‌های روستا در یک یا دو طبقه با سقف شیروانی ساخته شده است و تعدادی خانه چند طبقه نیز در این روستا وجود دارد. مصالح به کار رفته در روستا از مصالح بومی ..

.مشاهده کامل متن مانند لاشه سنگ، چوب، خشت و گل است. در ساخت خانه‌های جدید از مصالح مدرن مانند میلگرد، تیر آهن، آجر و ورق گالوانیزه نیز استفاده می‌شود. معابر روستا کوچه باغ‌های زیبایی هستند که جلوه ای خاص به معماری روستا بخشیده اند.

جاذبه‌های گردشگری: استقرار در ناحیه کوهستانی چشمه‌های پرآب، جریان رودخانه دائمی، کوچه باغ‌های زیبا همراه با سایه روشن رنگ‌ها و باغات گسترده میوه، سیمای جذابی از روستای کرکبود را به نمایش گذاشته است. از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی این روستا می‌توان به آبشار کر اشاره کرد. این آبشار در فاصله 700 متری شمال شرقی روستا به درون دره ای عمیق سرازیر می‌شود. در ضلع شرقی و غربی دره صخره هایی در ارتفاع 30 تا 50 متری وجود دارد.

راه ورودی به منطقه آبشار از سینه کش ارتفاعات غربی دره است. ارتفاع آبشار بیش از 5 متر است که پس از ریزش بر صخره ای سنگی، به صورت مارپیچ در میان دره جریان می‌یابد. کر در زبان محلی به معنی صخره یا تخته سنگ است. از دیگر جاذبه‌های طبیعی روستا، یخچال‌های طبیعی است که در شمال روستا واقع شده اند و در ذخیره آب تابستانی آن نقش اساسی دارند.

آثار تاریخی روستای کرکبود عبارتند از: آرامگاه امامزاده زید ابراهیم که در مرکز روستا و در ضلع غربی حمام تاریخی روستا قرار دارد. بنابه روایتی نسب امامزاده به امام موسی کاظم (ع) می‌رسد. این آرامگاه، بنای هشت ضلعی نامنظمی است که از مصالح سنگ، ملات گچ، چوب و ورق گالوانیزه ساخته شده است. بر روی قبر، صندوق چوبی قرار دارد.

قدمت این بنا به قرن 9 و یا 10 هجری قمری مربوط می‌شود. آرامگاه امامزاده شاه محمد حنفیه بر فراز بلندترین نقطه ارتفاعات شمال شرقی روستای کرکبود به نام کوه شاه محمد حنیفیه یا عقیق قرار دارد. بنای برج مانند بقعه امامزاده شاه محمد حنفیه مورد علاقه مردم طالقان و دیگر روستاهای اطراف است که برای زیارت به روستا مراجعه می‌کنند. بنای امامزاده واجد ارزش‌های هنری و تاریخی است.

آرامگاه ملا یغمای کرکبودی در گورستان تاریخی روستای کرکبود واقع شده است. این دانشمند بزرگ اسلامی، یکی از مدرسان نامدار حوزه علمیه اصفهان در قرن 12 هجری بود که به جهت منزلت والای علمی از جانب شاه سلطان حسین صفوی به ریاست کتابخانه سلطنتی منصوب شد. ساختمان آرامگاه اتاق مربع شکل کوچکی است که نمای بیرونی آن با سیمان سفید و سقف آن با ورق گالوانیزه پوشش داده شده است. در داخل آرامگاه سنگ قبر مرمرینی با خط شکسته نستعلیق وجود دارد که از تاریخ وفات در سال 1160 هجری قمری حکایت دارد.

حمام تاریخی کرکبود، در زیر درختان بلند گردو قرار دارد. این ساختمان که در حال حاضر مخروبه است چهار طاقنما دارد که برخی نیمدایره ای و برخی جناقی است و سطوح داخلی آن با سیمان سفید اندود شده است. قدمت این حمام به اواسط دوره حکومت قاجاریه می‌رسد. مردم روستای کرکبود در اعیاد ملی و مذهبی به جشن و سرور و در ایام محرم و وفات و شهادت ائمه به سوگواری می‌پردازند.

از دیگر مراسم این روستا می‌توان به مراسم عید نوروز، سیزده بدر و چهارشنبه سوری اشاره کرد. مردم روستای کرکبود به ندرت از لباس‌های محلی و سنتی استفاده می‌کنند و پوشاک اغلب آن ها، لباس‌های رایج در شهر است. صنایع دستی روستای کرکبود مشتمل بر بافت کرباس، جاجیم، گلیم، قالیچه، جوراب وکلاه و دستکش است. گردو و عسل معروف‌ترین سوغات روستای کرکبود است.

از انواع غذاهای رایج در روستای کرکبود می‌توان به آبگوشت و انواع خورشت و کباب اشاره کرد. روستای کرکبود از مسیر اتوبان کرج – قزوین و از طریق شهر طالقان قابل دسترسی است. مسیر دسترسی:روستای کرکبود از مسیر اتوبان کرج – قزوین و از طریق شهر طالقان قابل دسترسی است. بهترین فصل بازدید بهار و تابستان بوده که با توجه به گرمی هوا بازدید از آبشار را مفرح می‌کند، موقعیت آبشار به گونه ای است که ریزش آب از این ارتفاع همراه با ریزگردهایی است که در نزدیک آن بودن لذت بخش است.

جهت رفت وبرگشت مسیر از تهران تا روستای کرکبود باید زمانی حدود ۴ تا ۵ ساعت با وسیله نقلیه شخصی را در نظر گرفت و الباقی زمان را به بازدید از آبشار و دیگر جاذبه‌های منطقه طالقان اختصاص داد.از روستا تا آبشار زمانی ۱۵ دقیقه ای لازم است، فقط در انتهای مسیر به دره ای برمی خورید که با توجه به شیب تند آن باید با احتیاط کامل از آن عبور کنید (به خصوص افراد مسن و کودکان)، با احتساب زمان توقف‌ها و پیاده روی ۳ ساعت از مبدا، زمان گذشته است.منبع:http://alborz.irib.

ir/http://www.tebyan-zn.ir/News-http://alidare.blogfa.

com/post/6http://www.karood.com/index.php?.