اطلاعات بیشتر


نام مکان:
خانه مسعودی
استان:
همدان
شهرستان:
تویسرکان

معرفی نامه

خانه مسعودی یکی از خانه‌های باقی مانده در خیابان انقلاب فعلی است. تاریخ ایجاد این اثر ارزشمند بر کتیبه‌ای که در کنار ورودی شاه‌نشین طبقه همکف نصب شده، سال ۱۲۹۰ هجری قمری را نشان می‌دهد که مبین قدمتی بیش از ۱۳۰ سال است. خانه مسعودی با مساحت ۱۳۳۲ مترمربع در دو طبقه ساخته شده است.درهر طبقه یک اتاق اصلی وجود دارد و در طرفین آن چند اتاق فرعی قرار گرفته که در انتهای هر کدام از این اتاقها یک اتاقک انباری و پستو ساخته شده است.

مهمترین قسمت این اثر تاریخی، اتاق شاه‌نشین طبقه همکف است. تمامی سقف و دیواره‌های این اتاق پوشیده از گچبری‌ها، آیینه‌کاری‌ها و نقاشی‌هایی با روش رنگ و روغن شامل: نقوش گیاهی و انسان است.همچنین تصاویری از پادشاهان ایران باستان برگرفته از شاهنامه فردوسی تا دوره قاجاریه که با شیوه گراور ایجاد شده‌اند، در حاشیه فوقانی دیوارهای این اتاق و در میان نقوش گچبری شده به صورت قاب‌هایی کوچک قرار گرفته‌اند.یکی از این تصاویر، طرحی است از شاهزاده‌ای قاجاری که کاغذی در دست دارد که بر روی آن نوشته شده است: “نامه خسروان” و در بالای تصویر، جمله گردآورنده این داستان، جلال‌پور فتحعلیشاه قاجار به خط نستعلیق نوشته شده است.

از دیگر مشخصات این اثر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: سقف تمامی اتاقها به جز اتاق شاه‌نشین طبقه همکف لمه‌کوبی شده است، پنجره‌های ارسی این بنا در گذشته‌ای نه چندان دور ...مشاهده کامل متن توسط مالکان بنا تعویض و پنجره‌های ساده به جای آنها کار گذاشته شده است، آجرکاری‌های سردر ورودی شاه‌نشین طبقه‌های همکف و اول از دیگر عوامل تزیینی این بنا محسوب می‌شود، دیواره‌های حیاط با طاقنماهای متعدد مزین شده است.

این بنا نمونه بارزی است از دوره‌ای که فرهنگ و معماری ایران تحت تاثیر فرنگ رفتگان قرار گرفته است و نفوذ فرهنگ و معماری غرب در معماری ایران در سطحی‌ترین لایه آن یعنی تزیینات معماری جلوه‌گر می‌شود.خانه مسعودی “موزه تاریخ و فرهنگ تویسرکان” را در درون خود جای داد است.در این موزه که در سال ۱۳۸۹ راه اندازی شد، وسایل و اشیاء هایی با قدمت دیرینه بخصوص از دوران قاجار تا دوره معاصر قرار داد.سنگ نوشته ای که در جریان حفاری غیرمجازی که در سال ۱۳۷۲ در مقبره حضرت حبقوق نبی(علیه السلام) کشف شده نیز در این موزه قرار دارد.

خانه مسعودی در تویسرکان، خیابان امیر کبیر، خیابان شهید دستغیب قرار دارد.شمار تماس این مکان تاریخی ۴۲۲۸۴۲۰ – ۰۸۵۲ است.منبع:http://www.farsnews.

com/http://khabarfarsi.com/n/218263http://roodavar.ir/node/14907https://www.rasekhoon.

net/forum/thread/727425/page1/.