اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- بازار بزرگ ملایر
- استان:
- همدان
- شهرستان:
- ملایر
معرفی نامه
بازار ملایر از بازارهای سنتی و سر پوشیده است و قدمتش به دوره قاجاریه برمی گردد.این بازار در گذشته مرکز تجاری شهر بوده و عملکرد خود را تا عصر حاضر حفظ نموده است.شالوده اصلی این بازار در اواخر دوره قاجاره یعنی سال 1224 هجری در زمان شیخ الملوک؛ شیخ محمدعلى میرزا دولتشاه فرزند فتحعلىشاه، بانى شهر ملایر میرسد و پس از آن افراد با نفوذ و متموّل دیگر راستهها و سراهای دیگری به این راسته اصلی افزودند. این بازار شامل یک بازار اصلى، دو بازار فرعى، تعدادى سرا و منزل مسکونى در اطراف است.
قسمتهای مختلف مجموعه بازار عبارتند از : راسته شیخ الملوک ـ بازار خان ـ بازار مهرعلیخان ـ بازار کفاشها ـ بازار سوخته ـ سرای میر فتاح ـ سرای خان ـ چهارسو بزرگ و چهارسوی کوچک بازار و زور خانه بابک که در گذشته تیمچه بوده است.بازار اصلى از یک بازار طویل شمالى - جنوبى و یک بازار شرقى - غربى تشکیل شده که در محلى به نام چهار سوق با گنبدى بزرگ بر فراز آن یکدیگر را قطع مىکنند.چهار قسمت این بازار به چهار محله شهر منتهى مىشود. ورودى بازار در خیابان بروجردى قرار دارد, چندین تیمچه و سرا در دو جهت این بازار وجود دارد که پارهاى از آنها چون سراى خان و لحافدوزها از ارزش بیشترى برخوردار است.
بازار قدیمی ملایر به شیوه خطی و ارگانیک ساخته شده و دارای در ورودی است. بازار اصلی در دوره شیخ الملوک بنا شده و افرادی چون مهرعلیخان و ابوالقاسم خان نوری و میرفتاح آن راگسترش دادهاند.به طور کلی پوشش سقف تمام قسمتهای بازار، دارای طاقهای ضربی و گنبدی آجری است و نورگیرهایی در سرتاسر آن و در دو طرف حجرهها ساخته شده استتیمچهاى نیز در قسمت غربى بازار واقع شده است که سقف گنبدى بزرگى دارد. یکى از تیمچهها به بازار اصلى متصل است.
بازار فرعى دوم در قسمت مسجد شیخالملوک واقع شده و با چند انحنا به بازار طولى متصل مىشود.بازار قدیمی ملایر در 1355 با شماره ۱۲۸۶/۳ در فهرست آثار ملی و تاریخی ایران به ثبت رسیده است.منابع:http://malayer24.ir/category/79http://malayeriha.
ir/node/3170http://www.icana.ir/Fa/News/192560http://hamedan.irib.
ir/web/all/23-video/16256-malayer-market.