اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای مانیزان
استان:
همدان
شهرستان:
ملایر

معرفی نامه

این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر می‌باشد که در فاصله بیست و سه کیلومتری جنوب شرقی ملایر قرار دارد.مانیزان از شمال به کوه تپه سیاه، از شمال شرقی به کوه سفید و از شرق و جنوب شرقی به کوه قراول خانه منتهی می‌شود. مانیزان از هزار و نهصد و پنجاه متر از سطح دریا مرتفع‌تر است و آب و هوای معتدل و نیمه خشکی دارد و رودخانه مانیزان از جنوب روستا می‏ گذرد. مانیزان دارای بافت مسکونی متمرکز و یکپارچه می‌باشد .

بافت قدیم و نوساز روستا عمدتادارای حیاط مرکزی و به صورت دوطبقه است . در معماری سنتی به دلیل مبارزه با سوز و سرما کوچه‌ها را باریک و کم عرض طراحی کردند . این روستا بر روی شیب نسبتاً تندی قرار گرفته است و خانه‏‌های پلکانی با معماری سنگی و همگن دارد. مصالح عمده بکار رفته در خانه‏‌های قدیمی شامل سنگ، گچ، کاهگل و چوب می‌باشد اما در خانه‏‌های جدید از مصالح آهن، سیمان، سنگ، گچ و آجر استفاده می‌شود.

خانه‏‌های روستاییان تحت تأثیر شرایط طبیعی، نحوه معیشت و فعالیت اقتصادی خانوارهای روستایی شکل گرفته و فضاهایی مانند اتاق استراحت، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، طویله، انبار علوفه و غلات در آن‏ها ایجاد شده است.مردم این روستا به زبان آذری حرف می‌زنند.جمعیت روستای مانیزان در سال هزار و سیصد و هفتاد و پنج حدود نهصد و هشتاد و پنج نفر گزارش شده است. اکثر مرذم این روستا به زراعت ، دامداری و مشاغل خدماتی مشغول می‌باشند.

شغل غالب مردم این روستا باغداری می‌باشد به طوری که صد و بیست هکتار از زمین‌های زراعی روستا را باغ و قلمستان تشکیل داده که تمام آن بصورت آبی می‌باشد و باغ و قلمستان دیم وجود ندارد .مهم‏ترین محصولات کشاورزی روستای مانیزان گندم، جو، و یونجه می‌باشد که حدود نود هکتار از زمین‌های زراعی را در بر می‌گیرد که شصت درصد آن دیم و سی درصد آبی می‌باشد . آب مورد نیاز زمین‌های کشاورزی روستا از رودخانه، چند رشته کاریز (قنات) و چاه ‏های عمیق تأمین می‏ شود. در ضمن تعدادی از اهالی روستا به پرورش زنبور عسل و تولید عسل انیز مشغولند.

بیشتر مردم این روستا که دارای زمین کشاورزی و باغ هستند اقدام به نگهداری دام نیز می‌کنند و حدود بیش از هزار و دویست راس گوسفند در روستا نگهداری می‌شود. شیوة دامداری اهالی روستا به شکل سنتی می‌باشد و انواع محصولات دامی از قبیل گوشت و فرآورده‏های لبنی در این روستا به عمل می‏ آید. زنان روستا نیز در کنار فعالیت‏‌های زاعی و دامداری به بافت قالی و سبد می‏پردازند.مانیزان از روستاهای قدیمی و تاریخی استان همدانمی باشد که قدمت سکونت در آن به دوره حکومت مادها می‏ رسد.

دلیل اصلی شکل گیری این روستا رودخانه مانیزان می‌باشد که از جنوب این روستا می‌گذرد. بنای فعلی روستای مانیزان با حکومت فتحعلی شاه قاجار هم دوره است. قلعه‌های فراوان و خانه ‏های اربابی روستا بیانگر پیشینه تاریخی و اهمیت ویژه آن بوده است.این روستا به دلیل قرار گرفتن در ناحیه کوهستانی، برخورداری از آب و هوای معتدل، طبیعت بکر و زیبا، از پتانسیل‏‌های قابل توجه گردشگری برخوردار است.

رودخانه پرآب و خروشان مانیزان، باغات انگور بزرگ و با صفا ، جنگل‏های طبیعی اطراف روستا، همجواری با منطقة حفاظت شده لشگردر، معماری پلکانی و سنگی و بقایای قلعه‌ها و خانه‏‌های اربابی متعدد، همواره مورد توجه و علاقه گردشگران و علاقمندان به فضاهای روستایی است.منطقة حفاظت شده لشگر در یک محدوده کوهستانی ـ جنگلی قرار دارد که یکی از تفرجگاه‏های زیبا و ییلاقی اطراف روستای مانیزان به شمار می‌آید.در این منطقه انواع جانوران و پرندگان مانند گرگ، روباه، خرگوش، تیهو، کبک، شاهین و ..

. می‌‏باشددر این منطقه گیاهانی همچون : گل ختمی، گل گاوزبان، آویشن، خاکشیر و گون نیز می‌رویند که کاربردهای دارویی و صنعتی دارند.برای رسیدن به این روستا می‌توان از راه شهر ملایر با جاده‏ای مناسب و آسفالت قابل استفاده نمود.منایع : http://ahmadikia.

blogfa.com/http://fa.wikipedia.org/http://ebrahimjalili.

blogfa.com/.