اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- کویر عقدا
- استان:
- یزد
- شهرستان:
- اردکان
معرفی نامه
کویر سیاه کوه یا کویر عقدا در 40 کیلومتری شمال شهر اردکان قرار دارد .این کویر از سمت جنوب به کوه نمک و گریگون , از غرب به بیابانهای نایین و نو گنبد و از شمال به ارتفاعات انارک محدود است .شکل کویر عقدا شبیه به هلال ماه است که در قوس درونی هلال آن سیاه کوه با ارتفاع 2050 متر قرار گرفته است مسیر اول دسترسی به این منطقه مسیر اردکان به احمدآباد و سپس جاده خاکی احمدآباد است که از کنار خط آهن میگذرد و به کویر سیاه کوه میرسد .مسیر دوم، مسیر انارک به ایستگاه راه آهن انارک و سپس جاده خاکی کنار گذر خط آهن تا ایستگاه نوگنبد است.
مسیر سوم, که مسیر قدیمی و اصلی ورود به این کویر است مسیر خاکی انارک به اسماعیلان(روستایی در 9 کیلومتری جنوب انارک) و سپس سیاه کوه است .زمینهای اطراف این کویر بشدت باتلاقی میباشند .میانگین ارتفاع این کویر از سطح آبهای آزاد در حدود 730 متر است . به دلیل وجود مناطق مرتفعتر در اطراف , سیلابهای سطحی به سمت این کویر حرکت میکنند و به علت شوری خاک زمینهای اطراف نمک خود را پس از تبخیر در این حوضچه به جای میگذارند .
حتی در ماه مرداد بخش شمالی این کویر نیز مرطوب میباشد (گرمترین ماه سال) در صورتی که بخش جنوبی در اواخر ماه خرداد خشک میشود.ولی در اوایل ماه شهریور مجددا مرطوب میشود. صفحات اخیر که از نوع صفحات رسی خشک فصلی هستند و مساحت آنها در حدود 51% سطح کویر ..
.مشاهده کامل متن است و سطح ناهموار و باد کرده با اختلاف سطحی در حدود 6-10 سانتی متر دارند قسمت جنوبی این کویر در حد فاصل زمینهای پف کرده و نمکزار باتلاق وجود دارد بیشتر سطح صفحات رسی این کویر ناهموار بوده و حالت باد کرده دارند که بخاطر شوری زیاد و بالا بودن سطح آب زیر زمینی در این کویر است .به طور موضعی در امتداد بخش غربی این کویر حفره هایی دیده میشود که بر اثر افت سطح زمین بوجود آمده اند .بعضی از این فرورفتگیها بیضوی بوده و طول آنها تا یک متر میرسد .
و دارای 60 سانتی متر عرض و 15 سانتی متر عمق میباشند. در داخل کویر عقدا هیچ گونه پوشش گیاهی دیده نمیشودتنها در حاشیه کویر گیاهان هالوفیت و شور پسند همچون اشنان و گز قابل مشاهده هستند. در خارج از منطقه کویر در زمینهایی که شوری خاک کمی کاهش مییابد میتوان پوشش گیاهی شامل افدرا، اسکنبیل، تاغ، قیچ، پرند، گز، گل کتانی، بابونه ای، شب بوی صحرایی، تلخک، اسفند ، علف شور، کلپوره، شیرینک, تاغ، گون، اسفناج وحشی، تره تیزک، کاکوتی، فرفیون، گل گندم، شقایق کوهی، انغوزه، زنبق صحرایی، ملیکا، خارشتر، کلاه میرحسن، کاروانکش، را دیدبه دلیل شوری خاک، ضعف پوشش گیاهی و نبود چشمههای آب شیرین در منطقه حیات وحشی برای این منطقه متصور نیست ولی در حاشیه منطقه حیات وحش منطقه گرگ، شغال، روباه معمولی، کفتار، جبیر، هوبره، بحری، دلیجه، کبک، تیهو، بلدرچین، عقاب دشتی، چاخ لق، کبوتر چاهی، یاکریم، شاه بوف، سبزه قبا هندی، دم جنبانک ابلق، سنگ چشم دم سرخ و گنجشک معمولی دیده میشودلاکپشتها و خانواده آگاماها، سمندرها و اسکینکها انواعی گوناگونی از رده خزندگان هستند که در این منطقه به چشم میخورداز دیگر خانواده خزندگان میتوان به بزمجهها اشاره کرد.این کویر معمولا دارای بادهای نسبتا شدیدی میباشد .
منبع:http://aghda1.blogfa.com/1393/01http://www.group.
varkesh.com/index.php?option=com_content&view=article&id=909:1391-01-02-07-07-54&catid=118:1390-11-11-12-52-43http://helal-e-ordibehesht.blogfa.
com/post-230.aspxhttp://rasekhoon.net/Article/Show-28365.aspxhttp://vazeh.
com/n-805559http://www.parsianforum.com/thread40276-3.html.