اطلاعات بیشتر


نام مکان:
مسجد حاج محمد حسین اردکان
استان:
یزد
شهرستان:
اردکان

معرفی نامه

بی شک ‏اردکان تا دوران صفویه معماری خشتی را دارا بوده و آجر یکی از کم‌یاب‌ترین و گران‌ترین مصالح موجود دوران خود بوده است به‌طوری ‏که در طول معماری بالغ بر هزار ساله اردکان، بخش‌های تزیینی و استقامتی را به آجر می‌سپرده‌اند.می‌توان گفت اولین مسجد آجری شهر، یادگاری از دوران قاجاریه است که در سال 1250 هجری قمری با مال‌التجاره حاج محمد‌حسین حسن ‏اشرف تاجر اردکانی که از تجارت در هند بدست آورده بود، بنا گردید.این بنا مسجدی به سبک تک‌ایوانی و با شبستانی ستون‌دار است و بادگیر هشت وجهی آن تنها یکی از یادگارهای حاج محمدحسین نیست؛ بلکه ‏چارسوق متصل به آن و بازارچه‌ای که قسمتی از رسته شرقی بازار بزرگ اردکان بوده و نیز مدرسه و تیمچه جانبی و بارانداز آن و هم‌چنین ‏آب‌انبار جنوبیِ مجموعه تمامی از وقفیات این مرد شریف می‌باشد.معمار آن استاد حسین قاسم از معماران مشهور اردکانی است.

ارزش بنا ‏آن زمان نمایان می‌شود که بدانیم مسجد حاج محمدحسین جزء اولین بناهای ثبتی شهرستان اردکان بوده و در زمان قبل از انقلاب اسلامی ‏به ثبت رسیده است. این بنا به شماره 1628 به تاریخ 30/10/53 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. به‌دلیل نیازها و ایجاد فضای نو در شهر و احداث خیابان بخش عمده‌ای از مدرسه و تیمچه و نیز شبستان مسجد در سال 1338 تخریب شد و مسجد از فرم خاص خود خارج شد. سال‌ها بعد از آن، به سردر جدید آن دو گل‌دسته .

..مشاهده کامل متن الحاق شد که از نظر زیبایی‌شناسی در خور و تا حدودی به جا می‌باشد. فرم‌های اصیل و زیبا و معماری عالی در این بنا در جای جای آن مشهود است.

شبستان ستون‌دار با نورگیرهای مرمین، کاربندی‌های آجری ورودی شمالی و گنبد زیبای آجری چارسوق، آجرکاری‌ها با بندکشی برجسته داخل مسجد، بادگیر هشت وجهی با گچ‌بری برجسته که می‌توان نمونه‌ای منحصر به‌فرد در شهر دانست، همه و همه مجموعه حاج محمدحسین را، یکی از فاخرترین بناهای شهر ساخته است.سردر و مناره مسجد را در سال 1345 در زمان امامت «حاج سید نورالله فیض» ساخته شده و از آن زمان، به این مسجد، مسجد فیض هم می‌گفتند. منبع:http://yonan-koochak.blogfa.

com/http://www.negahmedia.ir/http://www.rasamahale.

ir/.