اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- روستای بیده
- استان:
- یزد
- شهرستان:
- میبد
معرفی نامه
روستای بیده از توابع بخش مرکزی شهرستان میبد میباشد و در سه کیلومتری جنوب غربی میبد و پنجاه و سه کیلومتری یزد واقع شده است. این روستا از شمال به روستای مهرجرد، از غرب به روستای ایستگاه میبد و از شمال شرق به شهر میبد محدود میشود. ارتفاع این روستا از سطح دریا در حدود هزار و صد متر و اقلیمی گرم و خشک دارد. آثار و ابنیه به جا مانده در روستای بیده قدمت و پیشینه تاریخی نسبتا کهنی دارند.
از جمله این آثار میتوان به آسیاب آبی، برج صاحبالزمان، آرامگاه سید ابوالقاسم و خانه برونی اشاره کرد. مردم روستای بیده به زبان فارسی با گویش یزدی سخن میگویند و اکثرا مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری میباشند. براساس نتایج سرشماری سال هزار و سیصد و هفتاد و پنج روستای بیده در حدود هزار و صد و پنجاه و شش نفر جمعیت داشته است که در سال هزار و سیصد و هشتاد و پنج به هزار و چهارصد و بیست و هفت نفر افزایش یافته است. بیشتر درآمد مردم روستای بیده، از فعالیتهای زراعی، باغداری و دامداری تأمین میشود.
گروهی نیز، در امور خدمات و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. محصولات عمده زراعی این روستا شامل گندم و جو میباشد. باغداری نیز در روستای بیده رواج دارد و انار و پسته از محصولات آن میباشد. انواع لبنیات مرغوب نیز در روستا به عمل میآید.
روستای بیده در محدوده بیابانی و در میان تپه ماهورها استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکزی ...مشاهده کامل متن دارد.
اکثر خانههای آن، در یک طبقه با سقف مسطح و پنجرههای کوچک ساخته شدهاند. برخی از خانههای روستا، سقفهای گنبدی دارند. مصالح عمده به کار رفته در ساخت خانهها شامل خشت، گل، آجر و آهن میباشد. کوچههای روستا، تنگ و باریک، پیچ در پیچ و تو در تو میباشد.
معماری روستا که جلوههای بسیار زیبایی دارد، از طبیعت کویری منطقه متأثر شده است. چشمانداز تپههای شنی اطراف روستا، منظر شگفتانگیزی به آن بخشیده است. آنچه روستای بیده را در زمره روستاهای واجد گردشگری ایران قرار میدهد، آثار تاریخی بسیار ارزشمند آن است که مهمترین آنها عبارتند از: بافت قدیمی روستا و خانههای قدیمی آن که اغلب سقفهای گنبدی شکل دارند و از خشت و گل ساخته شدهاند و سنت معماری خانههای کویری را به یاد میآورند که در نوع خود بسیار زیبا و جالب توجه میباشند. آسیاب آبی بیده، که از خشت و گل ساخته شده و متأسفانه بخش اعظم این آسیاب قدیمی، به مرور زمان از بین رفته است.
برج و چاه صاحبالزمان، که بر روی تپۀ بلندی قرار گرفته و به صورت چهارضلعی و گنبددار است. اطراف این برج را درختان انبوهی فرا گرفتهاند. آرامـگاه امامزاده سـید ابوالقاسم، کـه از اماکن مذهبی روستا با حجره و گنبد است. مصالح بنای این آرامگاه، از آجر، سیمان، خشت و گل میباشد.
مسجد زیروگ یک بنای آجری است، که نورگیرهای گنبدی شکلی دارد و در سقف آن نیز نورگیر تعبیه شده است. سقف مسجد بسیار کوتاه بوده و داخل آن نیز، حجره مانند است. خانه برونی از خشت و گل ساخته شده و تزیینات داخلی بسیار زیبا و قابل توجهی دارد. سقف خانه دارای نورگیر، تزیینات و مقرنس کاری بسیار زیبا و آراستهای میباشد.
در بعضی قسمتهای خانه و بر روی دیوارها، نقوش کاشیکاری شده به رنگ آبی فیروزهای مشاهده میشود. مردم روستای بیده، در اعیاد ملی و مذهبی نوروز، فطر و قربان به جشن و سرور و در ماههای محرم و صفر و در روزهای وفات و شهادت ائمه (ع)، به سوگواری میپردازند. نخل گردانی از مراسم ویژه این روستا در ایام محرم میباشد. مردم این روستا، در مراسم عروسی و محافل خانوادگی از آهنگها و ترانههای محلی استفاده میکنند.
پوشاک اغلب مردم روستای بیده، لباسهای رایج شهری میباشد. مردان عموما کت، شلوار، جلیقه، پیراهن، کلاه و کفش میپوشند. زنان نیز از چادر، روسری، مانتو، شلوار، پیراهن و سایر پوششهای زنانه استفاده میکنند. انار و پسته مهمترین سوغات این روستا میباشد.
قالی بافی، مهمترین صنعت دستی مردم این روستاست که بیشتر توسط زنان بافته میشود. از انواع غذاهای رایج محلی و خوش طعم این روستا میتوان به انواع آشها، خورشتها، اشکنه و شولی اشاره کرد. همچنین، انواع شیرینیهای محلی و خانگی نیز در روستا تهیه میشود. دسترسی به روستای بیده از طریق شهرهای میبد و اردکان با جادهای مناسب امکان پذیر میباشد.
منابع :http://www.negahmedia.ir/http://yazdannews.com/http://yazd.
isna.ir/http://www.nahayat.ir/http://meybodnews.
com/.