اطلاعات بیشتر


نام مکان:
امامزاده بی بی خدیجه خاتون
استان:
یزد
شهرستان:
میبد

معرفی نامه

آستانه باشکوه امامزاده بی بی خدیجه خاتون (علیها السلام) درشهرستان میبد، بخش مرکزی شهر میبد، خیابان آیت الله طالقانی، جنب خیابان شهید وحیدی واقع شده است.در گذشته بقعه در دهکده مهرجرد شهرمیبد قرار داشت که امروزه به جهت گسترش شهرمیبد، این زیارتگاه در یکی از خیابان‌های اصلی شهر میبد واقع شده است.بدون شک علی بن عبیدالله بن احمد الشعرانی بن علی العریضی بن امام جعفر صادق (علیه السلام) از جمله نخستین سادات عریضی ساکن یزد بود که مادرش ام حسین دختر محمد بن حمزه بن قاسم بن حسن الامیر بن زید بن امام حسن (علیه السلام) نام داشت. او مکنی به ابوالحسن و سیدی بسیار جلیل القدر و عظیم الشأن و دارای ده فرزند بوده که یکی از آنها سیدمحمد ابوجعفر است که در شهر یزد مدفون و به امامزاده جعفر(علیه السلام) مشهور است.

فرزند دیگر او خدیجه نام داشت که اعتقاد ما بر این است که آن بانو در این آرامگاه مدفون است. با وجود آنکه امامزاده محمدابوجعفر(علیه السلام) درسال چهارصد و بیست و چهار هجری قمری وفات یافته، بعید نیست که خواهر او خدیجه خاتون نیز در دهه سوم قرن پنجم وفات کرده باشد.بقعه بی بی خدیجه دارای بنایی باستانی و بسیار باشکوه می‌باشد که ایوان بلند، گنبد رفیع، صحن وسیع، رواق‌های متعدد و شبستان‌های عالی را شامل می‌شود. سر در ورودى آن تجدید بنا شده و دوگلدسته نیز بر آن الحاق شده است.

محوطهٔ امامزاده نسبتاً بزرگ ...مشاهده کامل متن است و غلام گردشى در سه طرف بقعه تعبیه شده و برسطح درونى سقف در دورهٔ قاجاریه با آب رنگ نقاشى شده است.

در این زیارتگاه، دو تخته سنگ قبرکه اهمیت و قدمتى جالب توجه دارند دیده مى‌شوند: یکى در پیش اتاق زیارتگاه به ابعاد ۳۲×۴۶ سانتىمتر نصب شده و به خط نسخ برآن این عبارت نوشته شده است: "اللّه‌اکبر وفات خاتون مرحومهٔ سعید ستیرهٔ صالحه بى‌بى یادگارخاتون بنت صاحب اعظم خواجه نصیرالدین على فى رمضان سنه احدى و ثلثین و ثمانمائه" سنگ دیگر بر دیوار طرف دست چپ همین اتاق به رنگ نخودى و به اندازهٔ ۳۳×۳۳ سانتى‌متر از نوع سنگ‌هاى قرن ششم این منطقه نصب شده است که خواندن آن به علت تراش بد وساییدگى امکانپذیر نمی‌باشد.این بنا در جنوب بافت تاریخی مهرجرد و در کنار قبرستان و مدرسه تاریخی آن قرار داشته و ساختار آن از یک گنبدخانه مرکزی با صحن و ایوان و ورودی (شمالی) و یک دور رواق در سه راستای دیگر (شرق وغرب و جنوب ) اجرا گردیده است. مصالح عمده مصرفی این بنا خشت بوده و تزئینات لایه‌های داخلی آن با اندود گچ اجرا شده است. رواق، صحن و حرم و سرویس‌های بهداشتی این بارگاه مقدس در سال‌های هزار و سیصد و هشتاد و یک تاکنون انجام گردیده است.

ضریح آن که از جنس مطلی می‌باشد در سال هزار و سیصد و هشتاد و چهار توسط اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان میبد احداث شده است. بهره برداری کتابخانه عمومی در ضلع جنوبی استان مذکور نیز با بیش از پنج هزار جلد کتاب درسال هزار و سیصد و هشتاد و دو توسط اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان میبد به این مکان رونق خاصی بخشیده است.کنار امامزاده بی بی خدیجه خاتون، روزهای پنجشنبه هر هفته از صبح تا شب بازار معروفی گسترده می‌شود که از شهرستان‌های هم جوار نیز مردم برای خرید به این محل می‌آیند. این بنا با شماره دو هزار و پانصد و بیست و نه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منابع :http://www.emamzadegan.ir/http://www.negahmedia.

ir/http://www.wisgoon.com/http://www.irna.

ir/http://www.imam-sadegh.org/.