اطلاعات بیشتر


نام مکان:
گورستان چشمه پهن
استان:
ایلام
شهرستان:
چرداول

معرفی نامه

قبرستان چشمه پهن در شهرستان شیروان و چرداول، بخش شیروان، روستای چشمه پهن واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۵۰۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.گورستان چشمه پهن cheshmeh pahn گورستان چشمه پهن در شمال روستای چشمه پهن و بر روی یک تپه ماهور سنگلاخی در کوهپایه‌های جنوبی کوه لنه واقع شده است. گورستان بر روی شیب رو به جنوب این تپه ماهور واقع شده است. طول شمالی جنوبی آن حدود 150 متر و عرض غربی – شرقی آن حدود 100 متر است.

سطح گورستان به صورت سنگلاخی و شرق آن دره آبکند سیلابی است. در بخش جنوبی و غربی گورستان زمین‌های کشاورزی وجود دارد. تعدادی از قبور مورد حفار ی غیر مجاز قرار گرفته است. پوشش گیاهی سطح گورستان به صورت مرتعی است و بخشهایی از اطراف آن را زمینهای کشاورزی در برگرفته است.

راه دسترسی به این تپه نیز جاده آسفالته ایلام به لومار است که در 500 متری جنوب اثر امتداد دارد. نزدیکترین آثار به این گورستان تپه چغا صیفور در 4 کیلومتری غرب آن است. آثار فرهنگی این محل تعداد زیادی از قبور کلان سنگی است. بدین صورت که در چهار طرف بخش بالای قبر در سطح سنگهای بسیار بزرگ قرار داده اند.

طول این سنگها گاهی بیش از دو متر است و عرض آنها نیز گاهی تا حدود یک ونیم متر می‌رسد و دارای ضخامتی تا حدود نیم متر و گاه بیشتر هستند. سنگها کاملا بصورت طبیعی و بدون هیچ گونه تغییر ...

مشاهده کامل متن در آنها در قبور بکار گرفته شده اند. تعداد تکه سفال‌های غیر شاخص نیز در اطراف قبوری که بصورت غیر مجاز حفاری شده اند بدست آمد. قبور این گورستان قابل مقایسه با قبور گورستان آهنگران در 5 کیلومتری غرب آن است. و این گونه سنت تدفین احتمالا در ادوار تاریخی در این منطقه رایج بوده است .

معماری قبور : سنگ گور‌ها به صورت مستطیل چیده شده و فضای داخلی آنها خالی و کف آن خاک و بدون سقف و سنگ رویی می‌باشد . به احتمال این نوع معماری فقط جهت مشخص کردن قبور می‌باشد و تدفین در زیر خاک صورت گرفته است. قبور با فاصله ای در حدود 20 تا 30 متر از هم قرار دارند. و محدوده وسیعی را شامل می‌شوند.

سفال : سفالها از نوع ساده نخودی رنگ با پوشش رقیق گلی – بدون نقش و دارای پخت کافی می‌باشد. گاهنگاری دقیق این گورستان با توجه به مواد فرهنگی سطح آن به طور دقیق قابل تشخیص نیست و احتمالا متعلق به دوره تاریخی و عصر برنز باشد.منبع :http://sirvan-ilam.persianblog.

ir/post/10http://ilamtoday.com/article/article.asp?n=191.