اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- شهر باستانی جولیان
- استان:
- ایلام
- شهرستان:
- آبدانان
معرفی نامه
شهر تاریخی جولیان که نمادی از معماری ایران باستان است، در در 15 کیلومتری شهرستان آبدانان استان ایلام قرار دارد. شهرستان آبدانان یکی از شهرستانهای جنوبی استان ایلام به شمار میآید که این شهرستان در دامنه رشته کوه کبیرکوه قرار دارد. جولیان با نام محلی "ژیلیو" در دامنه کبیرکوه و روستای چم کبود از توابع شهرستان آبدانان با قدمتی بیش از 1500 سال، سندی بر قدمت تاریخی شهرستان آبدانان است. این شهر تاریخی در قسمت شمالی روستای چم کبود آبدانان به فاصله 3 کیلومتری از این روستا با جاده دسترسی بین مزارع واقع شده و یکی از مشخصههای اصلی معماری ایران باستان در این منطقه قرار دارد.
جولیان به معنی خانه زندگی و آب به عنوان یکی از عناصر مقدس و مورد نیاز مردم زاگرس میانی از جمله مردم شهر جولیان بوده است. در زمانهای نسبتاً دور، جولیان با "نخجیر کول رو" یکی از کشتارگاههای تاریخی خسروان، شاهان و عمرای عهد ساسانی در ارتباط بوده و بر دشت و زمینهای زراعی روستای چم کبود که یکی از حاصلخیزترین اراضی این دیار بوده، اشراف کامل داشته است. شهر تاریخی جولیان یکی از مراکز حوضه زاگرس و ارتباط دهنده ماسبزان (به معنای ماهی بازان) که یکی از ایالتهای سیمره بوده است با بخش سراب باغ و مناطق دهلران و حوضه کرخه در خوزستان بوده است. در سال 334 هجری قمری بر اثر زلزله، شهر تاریخی جولیان به کلی از بین رفته است و هم اکنون تنها .
..مشاهده کامل متن به صورت تپه ای با برخی سنگهای به جا مانده از آن دوران دیده میشود.مصالح به کار رفته در این شهر تاریخی شامل سنگ، قلوه سنگ، گچ نیمکوب با پلان مستطیل و مربع است که عرض دیوارهای آن قطور و دارای طاق، پنجره و دربهای کوتاه بوده که معمولاً این درها به هم ارتباط داشته اند.
در این شهر تاریخی توسط لولههای سفالی، آب چشمه مجاور مه کوله (ماه کوله) را به یک منبع آب کوچک در داخل شهر هدایت میکرده اند که احتمالاً علت نامگذاری این شهر به نام جولیان، همان جوی و خانه بوده است. شهر تاریخی جولیان متعلق به عصر ساسانیان با قدمتی بیش از 1500 سال و 5 هزار نفر جمعیت داشته است که در آن زمان شهری با موقعیت استراتژی برای شاهان ساسانی بوده است. بقایای قلعه جولیان هم در این شهر تاریخی وجود دارد که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.شهر تاریخی و قلعه جولیان درسال 1388در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که با تأمین اعتبارات لازم میتوان این شهر تاریخی و با قدمت را بازسازی کرد.
تاکنون بیش از 100 اثر باستانی، فرهنگی و مذهبی شهرستان آبدانان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و 200 اثر دیگر نیز در حال شناسایی، بررسی است و برای ثبت در آثار ملی کشور معرفی شده اند.منبع :www.negahmedia.irhttp://abdanan-chamkabood.
mihanblog.com/post/3http://ilamtoday.com/article/article.asp?n=179.