اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- امامزاده جابر بن انصاری
- استان:
- ایلام
- شهرستان:
- آبدانان
معرفی نامه
یکی از امامزادههای معرف استان ایلام "امامزاده جابر بن انصاری" در 70 کیلومتری شهر ایلام واقع در روستای جابر قرار گرفته است. این مقبره دارای گنبد بسیار جالبی شبیه به گنبد دانیال نبی در شهر شوش است. در مورد مقبره جابر مردم محل اعتقاد دارند مربوط به جابربن عبدالله انصاریاست و عده ای آن را جابربن حیان مینامند. در هر صورت مدارک مستندی در دست نیست که بتواند مشخص کند که آرامگاه کدام یک از این بزرگواران است اما به هرحال به نظر میرسد که مقبره مربوط به جابربن عبدالله انصاری میباشد، زیرا اعتقادات مردم منطقه بیشتر به این معطوف است و تابلو شناسایی نیز بنام جابربن عبدالله انصاری نصب گردیده است به هر حال مقبره مذکور از احترام ویژه ای در میان مردم برخوردار است و یکی از زیارتگاههای مهم منطقه به شمار میرود.
طبق شجرهنامه موجود که به خط عربی آن زمان تحریر شده امامزاده جابر از نوادگان جابر بن عبدالله انصاری است. قعه جابر فاقد کتیبه تاریخی ساخت بنا و نام بانی میباشد. در تنها کتیبه ای که در داخل محراب وجود داشته، کلمات «محمد» و «لا اله الا الله» نوشته شده است.این امامزاده به دلیل قرار گرفتن در بین کوهها و دشتهای زیبا یکی از مکانهای گردشگری استان ایلام در ایام مختلف سال است.
مردم استان از نقاط مختلف سال به دلیل وجود امامزاده و همچنین مکانها زیبا به این منطقه سفر میکنند هرچند راه رفت و آمد مناسبی ...مشاهده کامل متن ندارد.
این امامزاده در بین کوههای "ملهرتیه" و " چال می" و در نزدیکی روستای جابر، واقع شده است و در اینجا طبیعت و مذهبی در هم آمیخته شده که آرامش را به مردم میدهد. بنای امامزاده جابر پس از تخریب نوسازی شده و قبل از این بنا دارای هویت تاریخی نیز بوده است و اکنون ضریح امامزاده جابر در سال 1386 ساخته و نصب شده است.رودخانهای کوچک موسوم به رو به رود از طرف جنوب بقعه به طرف رودخانه بزرگ سیمره در جریان است. به فاصله حدود دو کیلومتری جنوب شرق بقعه آبگیری بنام «زمزم» وجود دارد، این آبگیر بصورت مدور بوده و قطر آن حدود 50 متر است.
در کنار امامزاده جابر قبرستان قدیمی نیز وجود دارد که بسیاری از سنگ قبرها تخریب شده است اما بعضی قبرها و بقایای آنها بر روی زمین وجود دارد.در زمان قدیم مردم روی تکه سنگی تاریخ و اسم فردی را که فوت میکرد، مینوشتند و برای همین بسیاری از اسامی قبرها هم اکنون از بین رفته است.بنای قدیمیدر ورودی مقبره به سوی شمال باز میشود و اندازهی آن 5/1×1 متر است. این در به کفش کنی باز میشود، بطول و عرض 9×15 متر، که 8 ستون دارد و 9 طاق شمالی جنوبی و 9 طاق شرقی غربی روی این ستونها زده شده است.
بلندی طاق 2 متر است. مقبره 2 پله پایینتر از کفش کن است و در اصلی آن 70×150 سانتیمتر است و داخل آن مربع شکل است که هر ضلعش 70/4 متر میباشد. در دیوار جنوبی، محرابی به بلندی 180 و پهنای 70 سانیتمتر ساخته اند که بر قسمت پایین آن کتیبه ای است گچبری شده، بر اطراف آن کلمات مقدس و بر سطح میانی آن چند نقش گل گچ بری شده است. در گوشههای بالای کتیبه کلمات «صمد» و «لا اله الا الله» بطور برجسته نوشته شده است.
در وسط مقبره قبری است مستطیل شکل به ابعاد ه100×70×200 سانتیمتر ساخته اند. گنبد دارای ده طبقه هشت ضلعی است که ارتفاع هر طبقه هشتاد سانتیمتر و اندازه هر ضلع طبقه اول 25/1 متر است. بلندای تمام گنبد تا کف مقبره 16 متر و تماماً از سنگ و گچ است.بنای جدیدبنای فعلی از سال 1370 هـ.
ش به بعد و با تخریب کردن بنا قدیمی احداث گردید. در ورودی بنا در ضلع شمالی و در داخل ایوان بلندی قرار گرفته است در هر طرف ایوان سه رواق وجود دارد گنبد بنا از نوع گنبدهای کله قندی با گردنه استوانه ای میباشد که بر روی یک چهار طاقی ساخته شده است، در اطراف این چهار طاقی شبستان بنا قرار دارد که با گنبدهای گرد و کوچکی آنرا مسقف کرده اند قبر در وسط چهار طاق و در زیر گنبد اصلی قرار دارد.منابع :http://ilam.awqaf.
ir/pages/showpage-699.aspxhttp://www.ilamtoday.com/article/article.
asp?n=163http://zaerin.ir/default.php?read=news&id=1726http://www.ghatreh.
com/news/nn8763940.