اطلاعات بیشتر


نام مکان:
تنگه بهرام چوبین
استان:
ایلام
شهرستان:
دره شهر

معرفی نامه

تنگ بهرام چوبین تنگه‌ای کم عرض و مرتفع با موقعیت استراتژیک در 8 کیلومتری مسیر دره شهر – پلدختر ودردل یکی از دره‌های باریک کبیر کوه قرار دارد.این تنگ باستانی شگفت انگیز در مجاورت روستای شیخمکان در ضلع غربی مسیر جاده دره شهر- پلدختر از توابع شهرستان دره شهر قرار داردمورخان آن را شکارگاه ییلاقی و به روایاتی مخفیگاه یکی از سرداران بنام ایرانی« بهرام چوبین» میدانند . این تنگه با آثار باقیمانده از دیوار و دژهای نظامی به بهرام چوبین از ژنرال‌های دوره ساسانی نسبت داده شده و مکانی برای پناه گرفتن بهرام چوبین در زمان شورش علیه خسروپرویز بوده است.به گفته عده ای از اهل فن شکارگاه ییلاقی بهرام چوبین بوده ولی دیوارهای ساروجی ومحکم این تنگه و وجود برج‌های متعدد دیده بانی مخفیگاه بودن قلعه را نشان می‌دهدتا شکارگاه بودن آن را.

به نظر میرسد عده ای که این تنگه را شکارگاه دانسته اند بهرام گور شکارچی معروف را با بهرام چوبین یکی پنداشته که این تصور قیاسی باطل است«بهرام مهران» معروف به بهرام چوبین از قهرمانان ملی ایران در دوران ساسانیان است.او از خانواده اشرافی مهران بود و در ری به دنیا آمد. در دوران ساسانیان بهترین افسران ارتش ایران از خاندان مهران برخاسته بودند.بهرام به علت بلندی قد و عضلانی بودن اندام به چوبین (مانند چوب) معروف شده بود.

در آن زمان، ایران به چهار ابراستان تقسیم شده بود که ...مشاهده کامل متن هرکدام را چارک نوشته‌اند ,وی از سوی شاهنشاه ایران، خسرو هرمز فرمانروا چارک شمال غربی بود (یک چهارم قلمرو ایران، از ری تا مرز شمالی گرجستان و داغستان کنونی شامل ارمنستان، آذرپایگان و کردستان).

او از میهن دوستان بنام ایرانی است که وفاداری خود را به اثبات رسانده‌است.برخی از تاریخ نگاران بر این باورند که خاندان سامانیان که باعث احیای فرهنگ و زبان فارسی شد از نسل بهرام چوبین هستند.این تنگه آثار ارزنده فراوان در قسمت ورودی، پیشانی و ارتفاعات دارداین مجموعه آثار ارزنده یک قلعه به جای مانده از دوران ساسانی است که از سنگ و گچ ساخته شده و به ارتفاعات جنگلی کبیرکوه در عمق تنگه و مناطق سخت گذر آن ختم می‌شود. این بنا دارای زیبایی‌های وصف ناپذیر طبیعی و آثار پلکان‌های سنگی بر دیواره‌های سنگی و نقاط سخت گذر داخل تنگه است در این بنا چهار آب انبار وجود دارد که در صخره‌های سخت تراشیده شده اند، و هر یک به اضلاع تقریبی 3×3 متر و عمق 3 متر و 3×2 در عمق 5/2 متر با ناودانک‌های سنگی ساخته شده اندارتباط این چهار آب انبار به هم دیگر و وجود آب آشامیدنی در داخل آن‌ها حاکی از توجه و اهمیت به این منطقه استراتژیک و طبیعی در طول دوران تاریخی دارد که در نوع خود بی نظیر و جالب توجه است.

وجود آب آشامیدنی در داخل این آب انبارها از شاهکارهای این تنگه محسوب می‌شود چون با روش خارق العاده و زیبا آب انبارهایی طبیعی ساخته شده است.در این آب انبارها آب شرب به مدت طولانی قابل نگهداری است و به نظر می‌رسد سردار ساسانی به مسئله آب و نگهداری آن توجه خاص داشته است. در داخل تنگه، آثار تاریخی مثل اماکن مسکونی و بنای شاهنشینی نیز وجود داشته است که به مرور زمان از بین رفته اند.آ ثار قلعه‌های بزرگ داخل تنگه و وجود چهار آب انبار حجاری شده در دل سنگ‌های عظیم ونیز آثار پلکانی سنگی ودیوار کشی ارتفاعات ورودی تنگه که هنوز هم برج‌های دیدبانی مشرف بر آن نسبتا دست نخورده باقی مانده ,این اثر تاریخی را به یک میراث ارزشمند تبدیل کرده استتنگه بهرام چوبین در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است در سینه کش ارتفاعات شرقی و دقیقا در دامنه فرو رفتگی کوه ، چشمه آبی ، درون صخره‌ها جریان دارد که سطوح جانبی مسیر آن در گذشته حجاری شده اند ،آثار دست ساز درون این صخره‌ها و سد موجود در دهانة آن ، با منظره طبیعی تنگه ، چشم اندازی دل انگیز و دلنشین ایجاد کرده است .

تنگه یا دژ چوبینه یکی از پدیده‌های زیبای طبیعی شهرستان دره شهر ودر برگیرنده بناهایی است که در نوع خود بی بدیع وکم نظیر هستنداین اثر شاخص از مهمترین جاذبه‌های تاریخی استان ایلام از منظر گردشگران و مسافران است و درایام نوروز و فصل بهار و تابستان مورد بازدید گردشگران زیادی قرار می‌گیرد منبع:http://fa.wikipedia.orghttp://shahrema.blogfa.

com/cat-1.aspxhttp://baloooot.mihanblog.com/extrapage/01http://beladefashafoye.

persianblog.ir/post/29http://kabian.blogfa.com/post/11http://www.

farsnews.com/newstext.php?nn=13921205000155http://maneshtkooh.blogfa.

com/post-3.aspxhttp://www.mashreghnews.irhttp://www.

negahmedia.ir/media/show_pic/42824http://asreilam.irhttp://www.ghatreh.

comhttp://www.tasnimnews.com/Home/Single/322620.