اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- خانه مشروطه تبریز
- استان:
- آذربایجان شرقی
- شهرستان:
- تبریز
معرفی نامه
این خانه در ضلع غربی بازار تبریز و در محلی به نام راسته کوچه روبروی مسجد جامع این شهر قرار گرفته است.خانه مشروطه، یکی از معروفترین و پرافتخارترین خانههای تاریخی شهر تبریز و ایران میباشد است. این خانه محل تصمیم گیریهای مهم در اوج انقلاب مشروطه بوده استخانه مشروطه توسط حاج ولی معمار ،معمار تبریزی، در سال ۱۲۴۷ به سبک معماری دوره قاجار ساخته شده است.از زیباییهای ویژه خانهٔ مشروطه میتوان به پنجرههای ارسی، دربهای منبکاریشده، غلامگردش، کلاهفرهنگی و نورگیر اشاره کرد.
این بنا با ۱۳۰۰ متر مربع مساحت، در 2 طبقه ساخته شدهاست. تمام پنجرههای بیرونی خانه ارسیهای تمام قدی هستند که با رنگهای سرخ و سبز و سفیدشان پرچم 3 رنگ این خاک و دیار را به اذهان متبادر میکنند. بازی نور و رنگ از درون خانه دیدنیتر است.این خانه در ابتدا متعلق به حاج مهدی کوزه کنانی از فعالان مشروطه در تبریز بوده که در اختیار مشروطه چیان قرار میگرفت.
خانه مشروطه پس از به توپ بسته شدن مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه، در خانهٔ مشروطه جمع شده و به همفکریها وتصمیمات مهم را درمیپرداختند. همچنین این مکان مرکز فرماندهی مجاهدان در طی محاصرهٔ ۱۱ ماههٔ تبریز و نیز مرکز تصمیمگیری برای پایینآوردن پرچمهای تسلیم در برابر شاه قاجار بودهاست.در این خانه عکسها، مجسمهها و اشیایی که مورد استفاده قرار میگرفت به نمایش گذاشته شده است. از مهمترین آثار تاریخی این موزه میتوان به سلاح کمری ستارخان، فرش مشروطه، وسایل شخصی سران مشروطه و دیگر مدارک مرتبط با انقلاب مشروطه و همچنین مجسمه و عکسهای آن دوران اشاره کرد.
مجسمههایی از حسین خان باغبان، حاج علی دواچی، ثقة الاسلام تبریزی، حاج علی ختایی، هوارد، کربلایی علی موسیو، شیخ علی اصغر لیلاوایی، آخوند خراسانی، علی اکبر دهخدا و زینب پاشا (تنها زن در صفوف مشروطه خواهان) به همراه مهرهای مختلف گروههای انقلابی.عکسهایی از مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و دستههای مخالف مشروطه، دستگاه چاپ ژلاتینی (پلی کپی دستی) جهت تکثیر شب نامههای دوره مشروطه، تصویر اسناد تاریخی مربوط به انقلاب مشروطیت و فرمان مشروطیت را نیز میتوان در همین خانه دید.حیاط زیبا وشجر و حوضخانه سرسرا مجموعه ای زیبا را فراهم آورده است. نورگیر سرسرا بر روی چهار ستون بلند با سر ستونهای گچبری استوار شده ،داخل آن با آئینه و شیشههای رنگی به طرز جالب توجهی زینت یافته است.
در طبقه اول 6 اتاق و سر سرا و در طبقه دوم یک سالن بزرگ ( طنبی ) به ابعاد 6×9 متر و 6 اتاق در سرسرا وجود دارد.جالبترین و زیباترین قسمت بنا ،سرسرا و اتاق مشرف به حیاط در طبقه دوم میباشد که در آن در و پنجرههای مشبک با شیشه الوان به کار رفته است.اتاقهای جانبی ( گوشوار ) دارای سقفی چوبی با تزئینات برجستهی هشت ضلعی است و درهای چوبی با طرحهای برجسته اسلیمی و گل و برگ زینت داده شده است.ساختمان از سنگ و آجر و خشت تشکیل شده است.
اسلحه کمری ستارخان از گرانبهاترین اشیای این خانه است .که یک قبضه تپانچه ماوزر 10 تیر روسی است، به همراه غلاف چرمی آن که توسط یدالله خان سردارملی پسر ستارخان این اشیا را به گنجینه مشروطیت اهدا شده است.خانه مشروطه به خاطر اهمیت تاریخی در سال 1354 با شماره 1171 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.منبع :http://hamshahrionline.
ir/details/137351http://www.jjtvn.ir/display_full.aspx?data_id=21576.