اطلاعات بیشتر


نام مکان:
رودخانه مردق چای
استان:
آذربایجان شرقی
شهرستان:
مراغه

معرفی نامه

رودخانه مردوق که در اصطلاح محلی مُردی چای نامیده می‌شود از کوههای جنوبی سهند سرچشمه گرفته و پس از مشروب ساختن اراضی شرق مراغه در قسمت علیا بطرف جنوب غربی سرازیر شده و پس از مشروب ساختن اراضی ناحیه گاودول به دریاچه ارومیه می‌ریزد. موردی چای به طول تقریبی 100 کیلومتر از بلندترین دامنه‌های جنوبی سهند، از جام داغی و دره بایندر سرازیر شده با جریان تند در کوهستان حرکت می‌کند و دره عمیقی برای خود حفر نموده و رسوبات زیادی را با خود حمل می‌نماید. جریان آن به طرف جنوب بوده از مشرق کوه چم، قوسی تشکیل داده و مسیر خود را بطرف آبادی‌های کردعلی، آقاجری، امیر آباد وغیره تغیر می‌دهد و پس از طی مسافتی جاده ملک کندی(ملکان) به میاندوآب را قطع کرده و پس از مشروب ساختن قسمتی از اراضی ملک کندی از آنجا جریان پیدا کرده و از قپچاق گذشته به شاخه ای از زرینه رود خود را می‌رساند. حجم آب سالیانه آن در حدود 107 میلیون متر مکعب است.

این رودخانه تقریبا یک رودخانه فصلی است و در طول تابستان تقریبا آب آن خشک می‌شود.بررسی‌های باستان شناسی حوزه رودخانه موردی چای بسیار مهم است و تپه‌های مهمی از ادروار مختلف تاریخی در حاشیه رودخانه قابل بررسی است. بستر این رودخانه از دوران سوم زمین شناسی به یادگار مانده است و به همین اعتبار، این رودخانه علاوه بر ارزش‌های تفرجگاهی از اهمیت پژوهشی در مطالعات زمین شناسی و فسیل شناسی ..

.مشاهده کامل متن دوران سوم زمین شناسی نیز برخوردار است.و در یک کیلومتری ضلع شرقی روستای مردق پل سه چشمه که با طاق جناغی بر روی این رودخانه اجراشده است، مربوط به دوره‌های صفویه و قاجاریه می‌باشد. موردو یا موردی نام رودخانه ای در مراغه که امروزه آبادی نیز به همین اسم باقی مانده است.

بنا به توضیحات به نظر می‌رسد نام رودخانه به دلیل رنگ خاکش به صورت " مور" دیده می‌شود به این اسم نام گذاری شده است همان طوری که رودخانه قیزیل اوزن به دلیل سرخی ماسه‌ها به نام قیزیل اوزن نامیده می‌شود و یا آب درمانی ساری سو به دلیل زردی خاک(سنگ) به ساری سو مشهور شده است.در پایان اشاره می‌شود در کتب جغرافیای باقی مانده از اسامی دیگر رودخانه قیزیل اوزن به نام موران بر خورد می‌شود به طوری که حمدالله مستوفی در کتاب خود اشاره می‌کند که آب سفید رود را ترکان هولان موران خوانند. و در کتاب جغرافیای مفصل ایران نیز از سفید رود بنام آماردی قدیم نام می‌برد.که به نظر می‌رسد با لفظ "موردو" همریشه است.

موردو چای: به معنی رودخانه ای به رنگ مور(بنفش).منبع :http://www.tabriz.ir/?PageID=168http://wikimapia.

org/30038322/fhttp://farabiasl.com/portal/.