اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای آستمال
استان:
آذربایجان شرقی
شهرستان:
ورزقان

معرفی نامه

آستمال روستایی است با بیش از 150 خانواری در دل کوههای سر به فلک کشیده که از توابع شهرستان ورزقان می‌باشد و در دل کوه‌های آن زر نهفته و در ظاهرشان صفا و سرسبزی و جنگلهای ارسباران قراردارد. به علت دور بودن روستا، حدود 20 کیلومتر از راه آن خاکی است که باعث ناشناس ماندن آن منطقه و طبیعت بکر آن است و به علت همجوار بودن روستا با جنگل­های ارسباران، گردشگران و کوهنوردان زیادی به این روستا می‌آیند. مردمان این روستا به کار دامداری و بیشتر کشاورزی مشغول می‌باشند که عمده محصولشان گردو است. روستا سراسر باغات گردو و معدودی درختان آلبالو، گیلاس و توت بوده و چشم‌انداز کوه‌های اطراف، منظره زیبایی از درختان بلوط جنگلی ساخته است.

کوه‌هایی با نام‌های «دووندیل»، «چوآمار» و «آغداش» که میانشان دره‌هایی زیبا و سرسبز را شکل داده‌اند؛ «سویود دره سی»، «چاغ دره سی»، «بدر دره سی»، «قافار دره سی» و «سروستان دره سی» از جمله این دره‌ها هستند که همپای کوه‌ها دور تا دور آستمال را فرا گرفته‌اند. آستمال روستایی با قدمت چند هزار ساله که می‌توان مردم آن را به دو قوم آستامال و آس آن که دو نژاد ترک هستند نسبت داد، با طبیعت بکر خود ذهن هر کسی را به خود مشغول می‌کند. در نزدیکی آستمال روستایی سروستان (سوستین) نام وجود داشته که از بین رفته است. منطقه کوروش که در نزدیکی آستمال است به گفته شفاهی (افرادی که اهل آن منطقه هستند) مربوط به کوروش، شاه ایران است که البته نمی­‌توان به گفته­ شفاهی افراد اعتماد کرد.

روستای آستمال سابقه­ تاریخی کهنی دارد و به قوم آس آن برمی‌گردد که سکونت در این مکان به هزارۀ اول قبل از میلاد باز می‌گردد. مسجد قدیمی، زیارتگاه‌های سیدجبرئیل و پیرصندوق از جمله آثار تاریخی و مذهبی روستای آستمال است. اهالی روستا نسبت به امامزاده­ سیدجبرئیل که در 5 کیلومتری روستا واقع شده، اعتقاد عمیقی دارند و نذورات خود را به ضریح آن می­‌بندند. اهالی روستا لهجه­ خاصی نسبت به دیگر روستاهای همجوار دارند که لهجه­ بسیار شیرینی است.

برای رسیدن به آستمال باید ورزقان را به سمت جاده خاروانا ترک کنید تا پس از عبور از وسط روستاهای دیزج ملک و آقا بابای فرامرزی و گذشتن از کنار روستاهای داش کسن و کهنه‌لو، به سه‌راهی خاروانا و آستمال برسید؛ در این نقطه از مسیر باید وارد جاده سمت راست بشوید تا پس از طی 14 کیلومتر به روستای سرسبز آستمال برسید. در این مسیر و پس از روستای کهنه‌لو، در حاشیه جاده راه دسترسی به قلعه جوشین نیز مشخص شده است، جایی که علاوه بر این قلعه تاریخی که بر فراز کوه خودنمایی می‌کند، گنبد مزار امامزاده سید خلیل نیز دیده می‌شود. مسیر ورزقان تا روستای آستمال حدود 54 کیلومتر است و در مجموع مسیر تبریز تا روستای آستمال با ماشین حدود دو ساعت است. البته در شهر ورزقان، می‌توانید ماشین‌های کرایه‌ای برای رفتن به روستا را پیدا کنید.

اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به این سفر بروید، در پمپ گاز و بنزین ورزقان باک خود را پر کنید؛ در حوالی روستا به پمپ بنزین دسترسی نخواهید داشت؛ البته جای نگرانی نیست چون با یک باک پر می‌توانید بروید و برگردید. پس از ورود به محوطه روستای آستمال از سمت جنوب این روستا، «اشنو دره» نخستین چشم‌اندازی است که از مهمانان استقبال می‌کند. در ورودی روستا بقایای حمام قدیمی متروکه‌ای نیز به چشم می‌خورد. در 50 متری حمام باید از روی پل ورودی عبور کنید تا چشم‌انداز روستا، میدان و خانه‌هایش پیش چشمانتان آشکار شود.

آستمال روستایی است که به وسیله رودخانه‌ای که از میانش می‌گذرد تقریباً به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم شده است، اهالی روستا این دو بخش را به نام‌های «گونی کوچه» و «قوزی کوچه» می‌شناسند؛ میدان اصلی روستا در بخش شمالی آستمال قرار دارد و مسجد نیز در همین میدان واقع است. جالب است بدانید رودخانه آستمال در امتداد مسیر خود به رودخانه «بویوک چای» یعنی رودخانه بزرگ و در نهایت به رود ارس می‌رسد. پیشنهاد می‌کنم یکبار سفر به این روستا را امتحان کنید تا مسافر همیشگی این دیار باشی. منابع : http://www.

farsnews.com/ http://www1.jamejamonline.ir/ http://wikimapia.

org/ http://www.farsnews.com/newstext.ph http://www.

farsnews.com/newstext.php?nn=13930602000176#sthash.4jQOQanH.

dpuf.