اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای برندق
استان:
اردبیل
شهرستان:
خلخال

معرفی نامه

آدرس : استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش خورش رستم، دهستان خورش رستم جنوبی قرار دارد. ( در ۳۹ کیلومتری شهر هشتجین و ۱۰۰ کیلومتری خلخال )" روستای برندق " ، روستایی در میان دره ای زیبا و سرسبز که توسط کوه‌های " آق‌داغ " (دومین قله مرتفع استان اردبیل ) و ارتفاعات " پلنگ " محصور شده است. در بخش خورش رستم شهرستان خلخالِ استان اردبیل واقع شده است و 1000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. برندق از سه جهت جنوب ، غرب و شمال غرب به استان زنجان و از جهت شرق و جنوب شرقی به استان گیلان محدود می‌شود.

روستایی با قدمت طولانی که با توجه به بقایای گورستان تاریخی و آرامگاه سید احمد معراجی ( سفیدآب ) و دو اثر تاریخی " مهاجر " و " پیر حاجی " سابقه سکونت در روستا را طولانی کرده و به چند دوره تاریخی گوناگون می‌رساند. این روستا به عنوان یکی از از روستاهای هدف گردشگری استان اردبیل نیز می‌باشد. دارای دو بافت متمرکز ، که در بستری هموار استقرار یافته است و منازل عموماً دارای یک طبقه هستند ، هرچند در بافت جدید خانه‌های دو طبقه نیز وجود داردکه معمولاً طبقه همکف را به انبار علوفه و محل نگهداری دام اختصاص می‌دهند و طبقه بالا را برای سکونت افراد خانواده انتخاب می‌کنند. مصالح به کار رفته در بافت قدیم آجر ، چوب، خشت و گِل می‌باشد ، در صورتی که در بافت جدید ساخت و سازها با مصالحی چون سیمان ، گچ، تیر آهن و آلومینیوم ساخته می‌شوند.

مردم مهمان نواز و خونگرم روستای برندق به زبان آذری تکلم می‌کنند و آیینشان اسلام می‌باشد. بارندگی‌های فراوان ، منابع آبی سطحی با وجود دو رود " زال " و " گل بندرود " ، خاک مساعد و مردم پُرتلاش با تجربه ، همگی سبب گشته تا مردمان این روستا به مشاغلی چون دامداری و کشاورزی مشغول شوند که از جمله محصولات کشاورزی این روستا می‌توان به حبوبات ، برنج ، گیلاس ، آلبالو ، انجیر ، زردآلو ، گردو ، انگور و ...

اشاره کرد. لازم به ذکر است که بیشتر زمین‌های این روستا را باغ‌ها با درختان مثمر تشکیل می‌دهند. همچنین تولید صنایع دستی از قبیل جاجیم، فرش، گلیم، جوراب، گیوه و کلاه نیز در میان مردم روستا رواج دارد.آبشار برندق که در نزدیکی روستا واقع شده و همچنین دامنه ارتفاعات " آق‌داغ " و " پلنگ " و نیز تفرجگاه‌های اطراف رودخانه‌های " زال " (که از وسط روستا می‌گذرد ) و " گل بندرود " و چشمه‌های آب معدنی از جمله جاذبه‌های طبیعی دیدنی این روستا به شمار می‌روند که در فصل‌های مختلف ، زیبایی‌های بی نظیری دارند و چشم هر بیننده ای را جذب می‌نمایند.

روستای برندق دارای جاذبه‌های تاریخی و مذهبی نیز می‌باشد که از جمله آنان می‌توان به گورستان باستانی برندق ( که آثار مربوط به دوران اولیه اسلامی در آن یافت شده است ) و نیز بناهای‌تاریخی " مهاجر " و " پیرحاجی " که به دوره‌های قاجاریه و صفویه منسوب هستند ، اشاره کرد. شایان ذکر است که آرامگاه سید احمد معراجی زیارتگاه مردم روستا محسوب می‌شود و در در 6 کیلومتری برندق، ( در روستای سفیدآب ) واقع است.اهالی برندق نیز دارای لباس‌های سنتی و محلی مخصوص خود هستند. کت و شلوار و کلاه تالشی و گیلانی لباس مردان روستا را تشکیل می‌دهد و زنان نیز لباس محلی خاص خود را به نام " تومان کؤینک " ( پیراهن بلند و شلیته ) که رنگارنگ و چین‌دار است بر تن می‌کنند که با توجه به سنشان رنگ این لباس نیز تغییر می‌کند و زنان جوان معمولاً لباس روشن ، و زنان مسن ، لباس تیره‌تری نسبت به زنان جوان بر تن می‌کنند.

گفتنی است مراسم خواستگاری ، بله برون و عروسی در روستای برندق تشریفات و آداب خاصی دارد. در این نوع مراسم نوازندگان با آوازهای محلی و موسیقی و نغمه‌های عاشقی ، ضمن شادی آفرینی فرهنگ و فولکلور محلی را بازگو می‌کنند.آبگوشت ، قرمه‌سبزی ، جوجه‌کباب ، کباب بوقلمون ، و انواع آش و خورشت از انواع غذاهای محلی رایج روستای برندق می‌باشد ، همچنین انواع محصولات دامی و لبنی در روستا تهیه ، مصرف و به فروش می‌‌رسد.در مجموع روستای برندق روستایی بسیار جذاب و دیدنی و تاریخی می‌باشد و از معروترین شخصیت‌های این روستا فیلسوف بزرگ " ولی غزنوی " معروف به " جانلاک " می‌باشد.

ناگفته نماند که برندق معرب " پرندک " است.در سال 1385، این روستا دارای 385 خانوار و جمعیتی 1960 نفره بوده است.منبع:http://www.iranvillage.

irhttp://fa.wikipedia.orghttp://www.negahmedia.

ir.