اطلاعات بیشتر


نام مکان:
روستای چاهکوتاه
استان:
بوشهر
شهرستان:
بوشهر

معرفی نامه

چاهکوتاه (چاه کوتاه) نام روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بوشهر است که در 50 کیلومتری شمال شرقی بوشهر واقع شده است.آب و هوای روستا در فصول پاییز، زمستان و بهار معتدل و درتابستان گرم و خشک است. روستای چاهکوتاه از جنوب غربی به روستای کنار آبادی و از شمال شرقی به روستاهای تل‌اشکی و دویره محدود میشود. توفان شن و تش باد (آتش باد) دو عامل اساسی مؤثر در اقلیم و معماری این روستا است.

به دلیل بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی و عمق کم چاه‌های آب در گذشته، نام روستا چاه کوتاه نامیده شده است. قدمت این روستا به اواخر دوره صفوی مربوط است. مردم روستای چاهکوتاه، در حوادث جنگ‌های جنوب (ایران - انگلیس) نقش فعالی داشته‌اندو آرامگاه هایی از شهدای آن‌ها به جا مانده است. مردم روستای چاهکوتاه به زبان فارسی با لهجه محلی سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

مردم روستای چاهکوتاه در اعیاد ملی و مذهبی نوروز، فطر و قربان با شادی و سرور به برگزاری مراسم جشن و شادی و در ایام وفات و شهادت ائمه به سوگواری می‌پردازند.از مراسم ویژه مردم روستای چاهکوتاه می‌توان به مراسم دعای باران، دعای آرامش دریا، آیین‌های عزاداری روز عاشورا و مراسم سنتی عروسی اشاره کرد.در مراسم دعای باران و دعای آرامش دریا، از سازهای بادی و زهی استفاده می‌شود که جذابیت خاصی به برگزاری مراسم می‌بخشد ، مردم روستا در این نوع مراسم عمومی حضوری فعال دارند.صنایع دستی روستای چاهکوتاه شامل چوخا بافی، عبا بافی، جاجیم بافی، پشم‌ریسی، خوره و جوال دوزی (انواعی از خورجین بافت عشایری) و دیگر مصنوعات حصیری است.

سوغات روستای چاهکوتاه شامل صمغ، کندر، داروهای گیاهی و لبنیات می‌باشد.پوشاک معمول مردم روستای چاهکوتاه در گذشته، چوخه و عبا بوده است که در کاهش شدت گرما تأثیر بسزایی دارد. امروزه مردم روستا از پوشاک سنتی کمتر استفاده می‌کنند و پوشش سنتی بیشتر در میان افراد مسن روستا رایج است. زنان روستا نیز از پیراهن‌های بلند، دستار، روسری، چادر عبایی و شلوارهای دم‌پا تنگ و نقاب استفاده می‌کنند.

طبخ للک، رشته و انواع غذاهای جنوبی در روستای چاهکوتاه رواج دارد.در دهه 1350 در اجرای طرح کنترل و مهار شن‌‌های روان، پارک جنگلی چاهکوتاه احداث گردید و کشت درختان کویری به منظور مهار پیشروی بیابان در این منطقه رواج یافت. پارک جنگلی چاکوتاه ، به یکی از نشانه‌‌های اصلی این روستا تبدیل شده است.پارک جنگلی چاهکوتاه با قدمتی 40 ساله، پارک بسیار زیبایی است که به زیستگاه گونه‌های گیاهی - درختی مناطق کویری و حاره‌ای و گونه‌های پرندگان ساحلی تبدیل شده است.

مسیرهای بسیار زیبایی در دل این پارک جنگلی احداث شده است که از میان درختان کویری عبور میکند. آواز پرندگان و سکوت و پاکیزگی عمومی فضا جذابیت پارک را دو چندان کرده است. نخلستان‌های انبوه خرما و مزارع طلایی گندم از دیگر چشم اندازهای زیبای روستای چاهکوتاه هستند. آرامگاه شیخ حسین چاهکوتاهی و فرزندانش که در جنگ معروف جنوب (ایران و انگلیس) به شهادت رسیده اند ، از آثار تاریخی روستای چاهکوتاه است.

ضلع شمال غربی آرامگاه شیخ، آرامگاه شاعر معاصر ایران، زنده یاد منوچهر آتشی قرار دارد.مکانی به نام دِرگِزَک در ارتفاعات چاهکوتاه (سد) وجود دارد که با تحقیقات انجام شده در این مکان ضحه زمین خیلی بالاست و چند وجب از زمین خاک را بکنی به آب میرسی ،در زمان‌های قدیم کسانی که به آب نیاز داشتند و یا حیوانی داشته اند به این مکان مراجعه میکردند .منبع:http://chahkootahnews.blogfa.

com/http://wikiroosta.ir/http://chahkota.blogfa.com/.