اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- تپه جوقین
- استان:
- تهران
- شهرستان:
- شهریار
معرفی نامه
تپه و قلعه جوقین در۱۰ کیلومتری جنوب غرب شهریار در شهر وحیدیه قرار دارد.تپه جوقین از جمله آثار باستانی دوران ساسانی در شهریار است که مانند نگینی بر بستری از گل و گیاه آرمیده است؛ قلعه ای کهنسال و افسانه ای است که در عین اینکه یکی از کهنترین آثار باستانی منطقه به شمار میآید یکی از ناشناختهترین آنان نیز میباشد. قلعه ای است عظیم که با همه عوامل ویرانگر مقابله کرده و با عظمت و شکوه دیرینش استوار مانده است. قدمت و استقرار مردم در آن با توجه به مسکوکات و سایر اشیای مکشوفه دست کم به دوره یزدگرد سوم ساسانی میرسد.
تپه جوقین یکی از مهمترین و بزرگترین بناهای خشتی منطقه است که برج و باروهای آن و مصالح و خشتهای استفاده شده در آن آثار معماری پیش از اسلام را نشان میدهد. سفالینههای کشف شده در تپه جوقین نیز نظر به اینکه هیچکدام از آنها دارای لعاب نمیباشد حائز اهمیت دیرین شناسانه است. بنا به برخی گفتهها نام جوقین گویا برگرفته از نام بهرام چوبین سردار و قهرمان ملی ایران درعهد خسرو پرویز ساسانی است که بعدها در دوره یزدگرد سوم رونق گرفته و مورد استفاده بوده است. تپه جوقین و قلعه دیگری که در مرکز روستای قدیمی جوقین واقع است ( به دلیل ساخت و سازهای بعدی در بستر شهر مدفون گشته) را نیز به همین دلیل به بهرام چوبین نسبت میدهند .
افسانههای بسیاری در مورد این اثر باستانی، گنجهای موجود در آن و ... توسط مردم محلی نقل میشود که جمع آوری و توجه به آنها جدا از مسائل باستان شناسانه، از نظر اسطوره شناسی و مردم شناسی حائز اهمیت است.
این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۸۸۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.منابع:http://vista.ir/article/119943http://www.salmani-moalem.
blogfa.com/post-268.aspxhttp://vahidiye.ir/DesktopModules/https://www.
rasekhoon.net/forum/thread/746242/page1.