اطلاعات بیشتر
- نام مکان:
- باغ گلشن
- استان:
- خراسان جنوبی
- شهرستان:
- طبس
معرفی نامه
طبس یکی از شهرستانهایی است که در کنار کویر لوت قرار گرفته و به شهر معادن، معروف است اما در این شهر کویری که بزرگترین شهرستان خاورمیانه نامیده شده، باغی است که زیبایی خیره کننده آن در دل کویر ایران غیر قابل است.این باغ باشکوه که باغ گلشن نام دارد، باغی زیبا و تاریخی متعلق به دوره افشاریه - زندیه است .این باغ باشکوه یکی از مهمترین باغهای ایرانی به شمار میآید.باغ گلشن توسط میرحسن خان سومین، از سلسله خان هایی که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شدند، بنا نهاده شد.
معمار اولیه باغ، طبیعت سبز آن را با توجه به نوع درختان، به صورت شطرنجی طراحی وکشت کرده است. باغ گلشن یکی از باغهای نادر ایران است که آب جاری دائمی در آن جریان دارد. در این باغ گونههای مختلف گیاهان سازگار با اقلیمهای متفاوت آب و هوایی وجود دارد. مانند درخت چنار که خاص مناطق سردسیر است در کنار خرما که فقط در گرمسیری رشد میکند.
باغ گلشن که ساختمان در ورودی آن در زلزله سال ۵۷ تخریب شد، امروزه نیز به عنوان تفرجگاه اصلی مردم طبس و مسافرین خسته از طی طریق در کویر خشک اطراف شهر، بشمار میرود.باغ گلشن در میان دو کویر نمک زار ایران قرار دارد ، اما کیفیت معجزه آسای آب این منطقه ، آبشارها و استخرهای طبیعی زیبایی را تشکیل داده اند که " مادر طبیعت " آنها را با چمنزارهای زیبا تزیین نموده است . احساس واحه گونه این منطقه با وجود ..
.مشاهده کامل متن درختان قدیمی نخل ، انارو مرکبات به همراه رایحه گلهای رز و ختمی تکمیل میشود. سایر جهانگردانی هم که از طبس دیدن کرده اند مانند: سون هدین (سوئدی در سال ۱۹۰۶) و خانم آندره گدار (فرانسوی) باغ گلشن را توصیف و از «درختان خرما و مرکبات»، «سایه خنک نخلها»، «نغمه زیبای آب روان جویها»، «چمنهای میان دو جوی»، «زمزمه باد در میان درختان» و «فوارههای متعدد که آب را مانند تحفه ای به آسمان میفرستند»، در آن باغ سخن رانده اند.یک نکته منحصر به فرد در باغ گلشن که تنها در تاج محل هند مانند آن تکرار شده، این است که باغ به صورت مربع است، یعنی طول و عرض باغ با هم برابرند و خیابانهای موازی، طول و عرض این باغ را به هم متصل میکنند.
طبق یک سنت که از قدیم الایام در طبس رسم بوده، در روز طبیعت در 13 فروردین اکثر مردم شهر و روستاهای اطراف برای سیزده بدر به باغ گلشن میآیند.در محل ورودی درب باغ بساط فروش کاهو، نارنج، آب نارنج، ریواس و گلهای لاله کوهی که از روستاها و دامنههای کوه میآورند در ایام نوروز دیده میشود.باغ گلشن طبس در فصل بهار که یکی از جذابترین و دیدنیترین جاذبههای شرق کشور و استان یزد به شمار میرود.سردر ورودی باغ با نمایی از اندود گچ سفید، رو به میدان و سوی دیگر رو به باغ، با ایوانی دو ستونه و تزیینات آجری نقشدار ساخته شده است.
این باغ دارای دو خیابان اصلی متقاطع بوده و در مرکز آن حوض و سه فواره، که محوطه باغ را به چهار مربع بزرگ تقسیم میکند. که هر کدام از این مربعها با گذرگاههای کوچکی به چهار کرت تقسیم شده، که در داخل آنها 2500 اصله مرکبات (درختان نارنج و...
) و انار (500 اصله) کاشته شده است. اhین باغ بر روی امتداد جریان آب چشمههای سرد و گرم که به جانب طبس میآید شکل گرفته، آب از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرتها و حرکت در جویها و فوارهها از زیر هشتی ساختمان سردر میگذرد و به شهر میرود. باغ گلشن طبس یکی از باغهای نادر ایرانی است که آب جاری دایمی در آن جریان دارد.این اثر در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۳۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع :http://fa.wikipedia.org/http://old.mehrnews.
com/fa/NewsDetail.aspx?NewsId=1277364http://tabas.blogfa.com/post-14.
aspxhttp://www.irandeserts.com/.